Nietypowe pytanie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zipkeczup
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.07
    • 215

Nowe piwo.
    W piątek tydzień temu były 3 Blg.
    W poniedziałek było mniej więcej 2,2 Blg.
    Dzisiaj jest ok 1,8 Blg.
    Jutro chciałbym rozlewać (cicha w butelkach). Czy aby na pewno nie wybuchną?
    Last edited by zipkeczup; 2010-11-12, 19:54.
    Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

Comment

• zipkeczup
      • 2008.07
      • 215

(oczywiście nie cicha, tylko refermentacja)

Comment

• zipkeczup
        • 2008.07
        • 215

Wcześniej używałem pirosiarczynu i nie było czegoś takiego...
        Umyłem butelki, po czym użyłem pirosiarczynu. W czasie suszenia robi się jakiś biały osad. Nie wiem co mam z tym teraz zrobić. Teoretycznie jest on nieszkodliwy i mógłbym do tego rozlewać. A taka mała ilość nie zmieni smaku piwa. Czy znowu sam sobie odpowiedziałem na pytanie?

Comment

• zipkeczup
          • 2008.07
          • 215

Piwo rozlane.

Comment

• radekam
            • 2006.03
            • 165

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zipkeczup Wyświetlenie odpowiedzi
            Wcześniej używałem pirosiarczynu i nie było czegoś takiego...
            Umyłem butelki, po czym użyłem pirosiarczynu. W czasie suszenia robi się jakiś biały osad. Nie wiem co mam z tym teraz zrobić. Teoretycznie jest on nieszkodliwy i mógłbym do tego rozlewać. A taka mała ilość nie zmieni smaku piwa. Czy znowu sam sobie odpowiedziałem na pytanie?
            Spoko. Ma być ten osad.
            Wg mnie na smak nie wpływa.
            Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
            W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
            W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

Comment

• zipkeczup
              • 2008.07
              • 215

Nie wytrzymałem i spróbowałem pierwszą butelkę (4 dni po rozlewie). W smaku świetne, bardzo małe nasycenie gazem (jak na razie mam nadzieję). Zastanowił mnie tylko białoszarawy gęsty osad na dnie butelki. Sprawdziłem pozostałe butelki i ta sama sytuacja. Osad jest dość gęsty i nie da się go wzburzyć w butelce.
              Piwo to Ciemne Ale Cooper's Brewkit + Ekstrakt słodowy ciemny Cooper's + glukoza do refermentacji.

Comment

• Seta
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zipkeczup Wyświetlenie odpowiedzi
                Zastanowił mnie tylko białoszarawy gęsty osad na dnie butelki. Sprawdziłem pozostałe butelki i ta sama sytuacja. Osad jest dość gęsty i nie da się go wzburzyć w butelce.
                Jak nie robiłeś cichej to pewnie drożdże. Będzie dobrze. Następna butelka za miesiąc.
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Dziubson
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.10
                  • 93

mam pytanie co do dodawania cukru do butelek, mam miarke i na miarce mam 0,5 to mam nabrać tyle cukru co sie tam zmieści i mam ew. nożem wyrównać zeby nei było jakis tam górek(zeby nie było za dużo):> bo spojrzałem to bardzo dużo tam cukru sie zmieści

Comment

• Gabe
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.03
                    • 405

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson Wyświetlenie odpowiedzi
                    mam pytanie co do dodawania cukru do butelek, mam miarke i na miarce mam 0,5 to mam nabrać tyle cukru co sie tam zmieści i mam ew. nożem wyrównać zeby nei było jakis tam górek(zeby nie było za dużo):> bo spojrzałem to bardzo dużo tam cukru sie zmieści
                    Jak masz wagę kuchenną, to sobie zważ, wycyrkulujesz miarkę najdokładniej

Comment

Przetwarzanie...
                    X