więcej o cichej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anjinsan
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 63

    #31
    Ten sposób to tylko dodatkowe skomplikowanie rozlewu bo do każdej butelki musisz osobno dodać środek refermentujący.
    No ja tak robię od początku. Potrzebna ilość glukozy rozpuszczam w gorącej wodzie, polując przy tym na wymaganej objętości końcowej 10ml na butelkę x 40 = 400ml - piwko rozlewam w butelki i jak ładnie już stoją to po kolei strzykawką po 10 ml i kapselek by nie pomylić której kolej szybko łatwo i przyjemnie.

    No według mnie duuuuużo powyżej bo po cichej jest milimetr osadu. Co zrobisz z piwem poniżej kranika?
    tez rozlewam, ale znakuję, że to końcówka - dzięki temu te pierwsze to "wysokoklarowne" te końcowe mniej, jak już kranik nie uciągnie to podstawiam po prostu delikatnie książkę na drugi koniec

    No to cieszy mnie fakt, że kranik cichej nie zaszkodzi - jest przeznaczony do wody pitnej wiec raczej się nadaje. A może i jestem odrobinę przewrażliwiony, ale jak się poczyta innych - a sporo czytałem - to odnoszę wrażenie, że hektolitry nieudanego piwa ląduje w kanałach

    ...a ogólnie to jesteście SUPER i bez Was bym nadal podpiwek jeno ważył - naprawdę serio od tego zaczynałem!! Wasze Zdrowie!! jeszcze 2 buteleczki dobrej "IV" zostało i nadal na Was liczę

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • m2200
      Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
      m2200
      Witam,

      wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

      Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
      2019-05-16, 17:06
    • ohdesu
      Piana przy cichej fermentacji
      ohdesu
      To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
      2019-03-03, 14:39
    • m2200
      Płatki dębowe na cichą.
      m2200
      Cześć,

      uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

      Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
      2019-08-22, 17:29
    • Charlie44
      Pierwsze zlewanie na cichą.
      Charlie44
      Cześć wszystkim,

      Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

      1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
      2018-10-22, 11:08
    • bastion
      Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
      bastion
      Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
      2025-01-10, 21:09
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...