Ekstrakt słodowy z polepszaczem

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chmielopas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.06
    • 3

Ekstrakt słodowy z polepszaczem

Witam Was serdecznie! Warzenie piwa to jedna z tych rzeczy, która od lat siedziała mi gdzieś z tyłu głowy. W końcu jednak myśli się zmaterializowały i od kilku dni fermentuję sobie piwo. Ale czy będzie pijalne?

Pierwsze pytanie: Pozwoliłem sobie do ekstraktu pszenicznego od WES'a (puszka 1,7 kg), dodać 0,50 kg polepszacza Coopers Brew Enhancer 2 (glukoza, maltodekstryny, jasny ekstrakt słodowy). Zrobiłem z tego 12l piwa i zastanawiam się czy nie powinienem dodać więcej wody. Blg wskazywało 14. Dlatego pytanie - czy to będzie teraz pijalne?

Drugie pytanie: czy przy rozlewie do butelek zamiast cukru lub glukozy, można użyć tego polepszacza?

Wielki dzięki za wszelkie odpowiedzi,
    Zdrówko!
    Napisz list lub kartkę do chorego dziecka:
    http://marzycielskapoczta.pl
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Będzie pijalne - chyba, że po drodze coś zakazi Ci brzeczkę, czego oczywiście nie życzę) Mogłeś dodać więcej wody - 12 l wychodzi z puszki 1,7 kg, bez dodatku Enchancera/ektraktu/cukru - ale nic się nie stało, po prostu będziesz miał piwo mocniejsze.
    Last edited by Marusia; 2010-03-07, 14:03.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Dlaczego miałobybyc niepijalne?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• chmielopas
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.06
        • 3

Wielkie dzięki za opowiedzi! Znów poproszę o Waszą mądrość i mam nadzieję, że jak kiedyś zmądrzeje w tej materii, to też będę mógł doradzić coś laikom.

Pytania są zapewne dość banalne, niemniej jakoś nie znalazłem na nie odpowiedzi. Sorry, że trochę szczegółowo - buduję precyzyjną wiedzę...

1. Po 8 dniach, rozlałem dzisiaj piwo na cichą. Na powierzchni pojawił się brązowy korzuch z bąblami. Czy to jest chmiel (piwo z brewkita)? Przed rozlewem zebrałem go i wyrzuciłem. Tak to wyglądało: http://marzycielskapoczta.pl/obrazki/bable.JPG

Czy dobrze zrobiłem, a może trzeba było czekać z burzliwą do zaniknięcia bąbli?

2. Na burzliwej fermentowałem przy praktycznie szczelnie zamkniętym fermentatorze. W jednym miejscu nie był tylko mocno dociśnięty. Przez pierwszy dzień prze tą niby szczeline nieźle syczało, a potem była cisza, nie licząć od czasu do czasu, podwójnych bulgotnięć, które trwały do dzisiaj.

Co jakiś czas rozpychałem delikatnie szczeline i wypuszczałem gaz - czy to jest dobra taktyka na fermentację czy po prostu moja głupotka?

3. Czy fermentator powinien być gładki jak pupa niemowlęcia? Bo u mnie obydwa są w środku troszeczkę podrapane. Przy wstępnym czyszczeniu, mikro kawałki gąbki, wchodziły w niektóre miejsca wiaderka. Żeby to dobrze oczyścić, musiałbym chyba igłą i lupą wybierać.

Czy takie fermentatory stanowią duże ryzyko? Czy porządne ich zdezyfenkowanie - nawet gdyby jakiś kawałek gąbki się tam zagnieździł - zrobi robotę?

4. Cały czas nie wiem: czy przy rozlewie do butelek zamiast cukru lub glukozy, można użyć tego polepszacza, o którym pisałem w pierwszym poście?

Wielkie dzięki!

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

1 Dziwne. Jak przelewałeś na cichą? Opisz dokładnie.
          2 Zazwyczaj na burzliwej rozszczelniamy fermentator, a na cichej trzymamy zamknięte szczelnie.
          3 Rysy to zło. Dobrze dezynfekuj (np chlorem typu Ajax).
          4 Polepszacz da najlepszy efekt, ale np ja ostatnio daję tylko zwykły cukier buraczany - przy tej ilości to moim zdaniem bez znaczenia, a wychodzi taniej i z większą dokładnością.
          Last edited by Seta; 2010-03-10, 14:16.

Comment

• chmielopas
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.06
            • 3

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            1 Dziwne. Jak przelewałeś na cichą? Opisz dokładnie.
            2 Zazwyczaj na burzliwej rozszczelniamy fermentator, a na cichej trzymamy zamknięte szczelnie.
            1. Widzę, żę trochę źle sformułowałem pierwsze pytanie i może to rodzić nieporozumienia. Korzuch był na burzliwej i usunąłem go łychą przed rozlewem na cichą. A przelałem po prostu delikatnie z fermentatora do fermentatora, chwytając go w ręce. Nie jest to pewnie najlepszy sposób, bo może zakazić piwo - nie?

2. Zazwyczaj powiadasz.. ale jakie są konsekwencje szczelnego fermentowania przez cały czas i popuszczania czasem gazów? Wolałem go szczelnie zamknąć, bo mieszkam w takim miejscu, że mam w domu wiele owadów. Nawet teraz. I nie chciałbym aby mi coś tam wlazło.

Seta, dzięki!

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

No nic. Powinno być OK. Nie grzeb w piwie. Poczekaj cierpliwie jeszcze z 1-2 tygodnie i butelkuj.
              Przy lekko rozszczelnionej pokrywie raczej nic Ci nie wlezie, ale jesteś już na cichej - zamknij szczelnie i czekaj...

Comment

• Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chmielopas Wyświetlenie odpowiedzi

3. Czy fermentator powinien być gładki jak pupa niemowlęcia? Bo u mnie obydwa są w środku troszeczkę podrapane. Przy wstępnym czyszczeniu, mikro kawałki gąbki, wchodziły w niektóre miejsca wiaderka. Żeby to dobrze oczyścić, musiałbym chyba igłą i lupą wybierać.
                Wiele fermentorów ma oryginalnie ma nierówną gdzieniegdzie powierzchnię. Jeśli dobrze zdezynfekujesz - wszystko będzie ok. Nie używaj do mycia gąbki, tylko szczoteczki z niezbyt twardym, plastikowym włosiem, wtedy nic Ci się nie będzie gnieździło w szczelinkach
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                X