Belgijskie Specialty Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oldboy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 60

    Belgijskie Specialty Ale

    Witam.
    Właśnie zabieram się za to zacne piwo.Wszystko juz sobie poukładałem +- ,nurtuje mnie tylko jedno.Jeśli piwo ma mieć te 18°Blg to do ilu powinienem je wysładzać jeśli na koniec chmielenia dodaje jeszcze 0,5kg cukru kandyzowanego ,który zapewne blg jeszcze podniesie.
    Przepis/skład:
    Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia

    Podsumowując :
    O ile wzrośnie blg(ok 20l ) po dodaniu 0.5kg cukru?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oldboy Wyświetlenie odpowiedzi
    O ile wzrośnie blg(ok 20l ) po dodaniu 0.5kg cukru?
    Roztwór 0,5kg cukru w 20kg wody czyli w 20,5kg roztworu to ok 2,44 blg.
    Przyjmij sobie + 2,5blg
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-03-09, 12:22.

    Comment

    • oldboy
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.11
      • 60

      #3
      Dziękuje za szybką odpowiedź.
      Będę celował w 18 bo jak dwa odparuje przy gotowaniu to po dodaniu cukru powinno znowu być około 18.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        ee...
        Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Odparowuje głównie woda.
        Np z jak po filtracji masz 23l 16blg, to po dobrym gotowaniu zostanie Ci 20l ~18,4blg lub 21l ~17,5blg. Jak do tego tego dołożysz to 1/2kg sacharozy będziesz miał ponad 20blg.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-03-09, 13:07.

        Comment

        • oldboy
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.11
          • 60

          #5
          Ale ze mnie turbopała
          Oczywiście celuje o dwa niżej niz zwykle czyli tu do jakiś 14(14 +2odparowane+2 z cukru) si?

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            Czuję, że robię robotę za sprzedawcę lub sprzedawczynię...
            W podanym przez Ciebie przepisie mamy:
            "Belgijskie Specialty Ale II 18º BLG (...) W zestawie komplet produktów do sporządzenia 20 litrów" // zakładam, że autorowi/autorce receptury chodziło o objętość PO odparowaniu.
            Jak do tego dodasz cukier będziesz miał 20l i ponad 20blg.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Czekaj - masz na myśli cukier, który dostałeś w zestawie?
              A to luz - ma być...

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Czuję, że robię robotę za sprzedawcę lub sprzedawczynię...
                Tereferekuku - Oldboy woli widocznie odpowiedzi od szerszego grona i ja jestem za

                Ale dobrze koncypujesz, Seticzku, autor właśnie to miał na myśli Cukier też

                Oldboyu, jak Ci wyjdzie mniej blg, to się za bardzo nie przejmuj, a jak Ci wyjdzie wyższe, to dolej przegotowanej wody przed zadaniem drożdży
                Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-03-09, 13:34.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • oldboy
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2008.11
                  • 60

                  #9
                  Jak napisałem tak zrobiłem.Wysładzałem do 14 i muszę przyznać, że Seta spisał się na medal bo przed zadaniem drożdży brzeczka(21l) miała 18.5 °Blg przy 25°C.
                  Chciałem także usprawiedliwić panią sprzedawczynie bo zanim jeszcze produkty do mnie dotarły dostałem na maila instrukcje warzenia(ogólnie kontakt ze sklepem oceniam na szóstkę ).
                  Żeby nie było za słodko to mam jeszcze jedno pytanie.
                  Rozlałem dzisiaj do butelek pilsa po cichej.Jako ze mój skromny browar dorobił się lodówki temperatura piwa wynosiła ok 7°C.Pomiar blg wykazał 4,5blg wiec zastanawia mnie jaka poprawkę przyjąć ze względu na temperaturę.Wg tej ściągawki http://www.browar.biz/forum/showpost...1&postcount=37wnioskuje ze będzie to około -0,8°blg ale chciał bym się upewnić

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3490

                    #10
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oldboy Wyświetlenie odpowiedzi
                      J
                      Chciałem także usprawiedliwić panią sprzedawczynie
                      Że to niby ja? Ale z czego mnie chcesz usprawiedliwiać - nie kaman
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • oldboy
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2008.11
                        • 60

                        #12
                        łojej...
                        że niby piwo od was ze sklepu a ja nie wiem jak je zrobić choć instrukcja jest w zestawie...nwm

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Instrukcja dołączona do zestawu jest tylko uszczegółowieniem procesów dla danego stylu piwa. Twoje pytanie jest bardziej podstawowe. Jak chcesz to mogę Ci wysłać instrukcję zacierania od podstaw mailem.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-03-10, 09:59.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • oldboy
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.11
                            • 60

                            #14
                            Z góry dziękuje.Adres w profilu *)

                            Comment

                            • urko7
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.03
                              • 8

                              #15
                              Belgijskie Specialty Ale

                              A kolendrę kiedy dodajemy ?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X