plastik czy szkło ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rudzikpz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 4

    plastik czy szkło ?

    Wczoraj z kolegami zrobiliśmy pierwsze warzenie ze słodów wszystko we dług instrukcji. Martwi mnie jednak fakt że pierwsza fermentacja jest przeprowadzana w plastikowym wiadrze które ktoś sobie nazwał "kadź fermentacyjna". I tu pojawia się moje pytanie czy to może mieć wpływ na późniejszy smak piwa, czy nie lepiej było by zakupić elegancki szklany gąsior ?
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rudzikpz Wyświetlenie odpowiedzi
    Wczoraj z kolegami zrobiliśmy pierwsze warzenie ze słodów wszystko we dług instrukcji. Martwi mnie jednak fakt że pierwsza fermentacja jest przeprowadzana w plastikowym wiadrze które ktoś sobie nazwał "kadź fermentacyjna". I tu pojawia się moje pytanie czy to może mieć wpływ na późniejszy smak piwa, czy nie lepiej było by zakupić elegancki szklany gąsior ?
    Jak będziesz mył to plastikowe wiadro po burzliwej, to zrozumiesz jego przewagę nad szklanym gąsiorem.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Nie ma, gąsior do fermentacji burzliwej to wyjątkowo zły pomysł.

      Jak myslisz dlaczego wszyscy fermentuja w plastikowych wiadrach?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • rudzikpz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.03
        • 4

        #4
        Nie mam pojęcia dlaczego nie stosuje się szklanych gąsiorów .
        I jeszcze jedno pytanie mogę otworzyć tę kadź i zobaczyć jak to wygląda czy muszę przeczekać te 10 dni ?

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          1. Nie stosuje się, bo mycie jest wyjątkowo trudne. A i pobieranie próbki do sprawdzenia Blg takoż.

          2. Możesz.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • rudzikpz
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.03
            • 4

            #6
            właśnie przypomniałeś mi o próbkach po jakim czasie powinno pobrać się pierwszą próbkę i czy w jakiś konkretny sposób czy od tak ??

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Trzeba się najpierw przeżegnać trzy razy. Ja pobieram poprzez kranik gdy widzę, że fermentacja się kończy.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • rudzikpz
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.03
                • 4

                #8
                Dzięki wielki puki co rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości .

                Comment

                Przetwarzanie...
                X