plastik czy szkło ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rudzikpz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 4

    #1

    plastik czy szkło ?

    Wczoraj z kolegami zrobiliśmy pierwsze warzenie ze słodów wszystko we dług instrukcji. Martwi mnie jednak fakt że pierwsza fermentacja jest przeprowadzana w plastikowym wiadrze które ktoś sobie nazwał "kadź fermentacyjna". I tu pojawia się moje pytanie czy to może mieć wpływ na późniejszy smak piwa, czy nie lepiej było by zakupić elegancki szklany gąsior ?
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rudzikpz
    Wczoraj z kolegami zrobiliśmy pierwsze warzenie ze słodów wszystko we dług instrukcji. Martwi mnie jednak fakt że pierwsza fermentacja jest przeprowadzana w plastikowym wiadrze które ktoś sobie nazwał "kadź fermentacyjna". I tu pojawia się moje pytanie czy to może mieć wpływ na późniejszy smak piwa, czy nie lepiej było by zakupić elegancki szklany gąsior ?
    Jak będziesz mył to plastikowe wiadro po burzliwej, to zrozumiesz jego przewagę nad szklanym gąsiorem.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Nie ma, gąsior do fermentacji burzliwej to wyjątkowo zły pomysł.

      Jak myslisz dlaczego wszyscy fermentuja w plastikowych wiadrach?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • rudzikpz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.03
        • 4

        #4
        Nie mam pojęcia dlaczego nie stosuje się szklanych gąsiorów .
        I jeszcze jedno pytanie mogę otworzyć tę kadź i zobaczyć jak to wygląda czy muszę przeczekać te 10 dni ?

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          1. Nie stosuje się, bo mycie jest wyjątkowo trudne. A i pobieranie próbki do sprawdzenia Blg takoż.

          2. Możesz.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • rudzikpz
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.03
            • 4

            #6
            właśnie przypomniałeś mi o próbkach po jakim czasie powinno pobrać się pierwszą próbkę i czy w jakiś konkretny sposób czy od tak ??

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Trzeba się najpierw przeżegnać trzy razy. Ja pobieram poprzez kranik gdy widzę, że fermentacja się kończy.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • rudzikpz
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.03
                • 4

                #8
                Dzięki wielki puki co rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości .

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • marcino87
                  Niski stopień odfermentowania po burzliwej
                  marcino87
                  Witam wszystkich forumowiczów,
                  Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
                  Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
                  Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
                  2018-02-25, 21:51
                • RomaNzRumunii
                  Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                  RomaNzRumunii
                  Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                  2021-01-25, 20:25
                • heckler
                  Czechy, Sedlnice, Sedlnice 217, Pivovar Olbrew
                  heckler
                  Pivovar Olbrew powstał w 2020 roku. Na jego potrzeby właściciel zakupił stary i zdewastowany dom w Sedlnicach, który pochodzi z XVII wieku.
                  Dawniej w budynku mieściła się m.in poczta, szkoła, warsztat ślusarski. Ponieważ remont przeprowadzany jest systemem ,rodzinnym, to trwa on do
                  ...
                  2023-05-08, 16:09
                • woosaa
                  Przyspieszona cicha
                  woosaa
                  Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                  2025-01-09, 16:18
                • e-prezes
                  Uszczelka/-i do butli 2 litra z zamknięciem patentowym
                  e-prezes
                  Została mi jedna szklana butla i czasem z niej korzystałem, choć plastik wydawał się do szybkich zakupów z kranu w drodze lepszy. Ale mam i uszczelka już od dawna nie "trzymała"... no i się rozpadła. Szukałem na aledrogo, ale tam nic. To dość niszowy towar. Ma ktoś jakieś namiary...
                  2024-08-28, 10:27
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...