Wczoraj z kolegami zrobiliśmy pierwsze warzenie ze słodów wszystko we dług instrukcji. Martwi mnie jednak fakt że pierwsza fermentacja jest przeprowadzana w plastikowym wiadrze które ktoś sobie nazwał "kadź fermentacyjna". I tu pojawia się moje pytanie czy to może mieć wpływ na późniejszy smak piwa, czy nie lepiej było by zakupić elegancki szklany gąsior ?
plastik czy szkło ?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rudzikpz Wyświetlenie odpowiedziWczoraj z kolegami zrobiliśmy pierwsze warzenie ze słodów wszystko we dług instrukcji. Martwi mnie jednak fakt że pierwsza fermentacja jest przeprowadzana w plastikowym wiadrze które ktoś sobie nazwał "kadź fermentacyjna". I tu pojawia się moje pytanie czy to może mieć wpływ na późniejszy smak piwa, czy nie lepiej było by zakupić elegancki szklany gąsior ?
-
-
Nie ma, gąsior do fermentacji burzliwej to wyjątkowo zły pomysł.
Jak myslisz dlaczego wszyscy fermentuja w plastikowych wiadrach?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
1. Nie stosuje się, bo mycie jest wyjątkowo trudne. A i pobieranie próbki do sprawdzenia Blg takoż.
2. Możesz.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Trzeba się najpierw przeżegnać trzy razy. Ja pobieram poprzez kranik gdy widzę, że fermentacja się kończy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
Comment