Cydr - jakie drożdże

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrz26
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.08
    • 68

    Cydr - jakie drożdże

    Witam
    Po wielu puszkach Coopersa i wielu miłych chwil przy kuflu "własnego" piwa, nadszedł czas na cydr. Ostatnio zakupiłem brewkit cydru, dzisiaj go kosztuję i powiem, że nawet niezłe. Jak wiadomo, jak na jabcoka jest to bardzo drogie. Chciałbym sam zrobić taki napój, z dobrej jakości soku jabłkowego z kartonu. Wiem, że jest to możliwe, jednak zasadnicza sprawa to drożdże. Czy mógłby ktoś polecić, jakie drożdże i w jakiej proporcji zastosować?
    Dzięki
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19275

    #2
    do cydru!

    Comment

    • admiro
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.05
      • 248

      #3
      Ja stosowałem Irish Ale, zeszło z 12 Blg do ok 1-1,5 w tydzień,
      Moje piwo jest bezcenne.

      Schizma miodowa.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19275

        #4
        Ja bym się pokusił na bayanusach.

        Comment

        • andrz26
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.08
          • 68

          #5
          Może jakaś konkretna saszetka?
          Dzięki
          Ostatnia zmiana dokonana przez andrz26; 2010-03-14, 18:42.

          Comment

          • ion
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.04
            • 77

            #6
            Ja stosowałem gęstwę z Coopers Lager - te drożdże są idealne
            A co do samego soku - jak będziesz leciał na biedronkowym, to wyjdzie w miarę dobry cydr, choć niektórzy mówią, że zbyt kwaśny.

            Comment

            • andrz26
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.08
              • 68

              #7
              Lagerów z Coopersa już nie stawiam - smród niemiłosierny. Teraz tylko Wheat i Australian Bitter.
              Chodzi mi o kupne drożdze, pewnie piwne jakieś. Mam w szufladzie s-33, nada sie?

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19275

                #8
                Aromat jabłka po fermentacji dowolnymi drożdżami jest tak silny, że nie mają tu znaczenia drożdże. Byleby zrobiły swoje. Poleciłem bayanusy, bo dość szybko się uporają, a jak ci cydr nie wyjdzie to i destylacik będzie miodzio
                S-33 też się zdadzą!

                Comment

                • andrz26
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.08
                  • 68

                  #9
                  Na destylaty to ja za krótki jestem...
                  Chodziło mi o fajnego jabcoka z bąbelkami. Bayanusy, które to?

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19275

                    #10
                    te tutaj pod nazwą Anka C, ale jak już chcesz mieć do cydru dedykowane to są tutaj. Albo po prostu użyj, które masz.

                    Comment

                    • andrz26
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.08
                      • 68

                      #11
                      Te drugie dedykowane widziałem ale złodziejskie warunki wysyłki... Stąd ten post, żeby u dorobkiewicza nie brać.
                      Wrzuce te co mam, s-33. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
                      Tymczasem Panowie
                      Dzięki
                      Pozdrawiam

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Te drugie dedykowane widziałem ale złodziejskie warunki wysyłki...

                        "Odbiór w sklepie (Przyjdź do nas) 0.00PLN
                        Stawka wg tabeli (1 x 1.10kg.) (Poczta Polska) 12.51PLN"

                        Comment

                        • andrz26
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.08
                          • 68

                          #13
                          W tym sklepie doliczają sobie jakąś opłatę manipulacyjną do zakupów o wartości do 25 zl w wys. 3 zl. Nie wiem za co ta opłata, za koperte? Nie o tym jednak temat, spróbuję zastosować drożdże s-33 na początek.
                          Odnośnie samego przepisu na cydr, czyli sok z kartonu i drożdże, to są może jeszcze jakieś sugestie?
                          Dzięki
                          Pozdrawiam

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19275

                            #14
                            Cydru nie robiłem, ale wino i nie z soku z kartonu tylko półproduktu do jego produkcji - zagęszczonego koncentratu jabłkowego. Mój musiałem rozcieńczać. Nie wiem na ile rozcieńczony jest ten kartonikowy. Na 10 litrów soku dodałbym 1 kg cukru na wszelki wypadek.

                            Comment

                            • ion
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.04
                              • 77

                              #15
                              Na pewno trzeba się liczyć, że Ci głęboko odfermentują, bo jednak fruktoza jest bardzo łatwo przyswajalnym cukrem przez drożdże - podejrzewam, że czego byś nie użył - dostaniesz 1-1,5 Blg.

                              Ja jak już pisałem - robiłem Coopersami i żadnego smrodu u mnie nie było , wręcz przeciwnie, dość fajny jabłkowy aromacik z fermentora.
                              A co do butelkowania - nie wiem, czy chcesz używać glukozy do refermentacji - ja się bałem i dobrze zrobiłem, że nie dałem. Cydr pięknie musuje, no i butelki całe...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X