Sok z kartonu jest już dosładzany, sporo tam cukru. Na 20 litrów saszetka s-33 wystarczy?
Cydr - jakie drożdże
Collapse
X
-
Wystarczy.
Poczytaj raczej etykietę ile cukru jest w tym soku. Do słodzonego sachrozy bym nie dodawał. A jak Ci wyjdzie 15% alkoholu to nie bardzo to cydr będzie - może trzeba dodać wody...
Napisz koniecznie co Ci wyszło. Też od roku się zabieram do cydru.Może mnie zmotywujesz...
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-03-15, 09:22.Comment
-
-
Comment
-
Z tego co się zdążyłem zorientować, do cydru zazwyczaj nie dodaje się drożdży, ufając szczepom naturalnie występującym na jabłkach. No ale to przy produkcji z jabłek a nie z soku z kartonika
Comment
-
Kupiłem sok z Lidla firmy Dizzy. Na opakowaniu napisane 100% i skład: zagęszczony sok jabłkowy i woda. Nie ma wzmianki o cukrze czy innych dodatkach. Zawartość cukru zmierzona to 12 blg, jednak w smaku sok dość słodki.
Więc do dzieła
Jak myślicie, dodawać cukru?
Szczerze mówiąc wolałbym napój bardziej wytrawny.Comment
-
Nie dodawaj. W sokach 100% nie ma dodatku cukru, to jest definicja soków 100% (nie wierz reklamom firmy na F - te reklamy to coś w stylu: margaryna nie zawiera cholesterolu). Z Blg 12 zejdzie Ci do 1 BLG, będziesz miał wytrawny. Najgorzej z kwasem jabłkowym, który może wyjść na pierwszy plan - ale cydr musi być lekko kwaskowy. Cukru raczej nie dodawaj, bo zrobić wino jabłkowe zamiast cydru...Comment
Related Topics
Collapse
-
Wieś Raasiku niczym nie różni się od innych wsi w Estonii. Idylliczna atmosfera niedzielnego popołudnia, którą używają sobie liczni miłośnicy dwóch kółek, uskuteczniający przejażdżki przy pięknej pogodzie, która nie jest tam taka oczywista o czym przekonałem się osobiście.
...3 Photos-
Channel: Estonia
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły... - Loading...
- Koniec listy.
Comment