Cydr - jakie drożdże

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrz26
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.08
    • 68

    #16
    Sok z kartonu jest już dosładzany, sporo tam cukru. Na 20 litrów saszetka s-33 wystarczy?

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #17
      Wystarczy.
      Poczytaj raczej etykietę ile cukru jest w tym soku. Do słodzonego sachrozy bym nie dodawał. A jak Ci wyjdzie 15% alkoholu to nie bardzo to cydr będzie - może trzeba dodać wody...

      Napisz koniecznie co Ci wyszło. Też od roku się zabieram do cydru. Może mnie zmotywujesz...
      Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-03-15, 08:22.

      Comment

      • andrz26
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.08
        • 68

        #18
        Może inaczej... ile blg powinno być na starcie?

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #19
          12-19blg: http://www.bjcp.org/2008styles/style27.php

          Comment

          • andrz26
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.08
            • 68

            #20
            im wiecej blg na starcie tym mocniejszy... mysle, ze trzeba zrobić tak po środku. Sprawdzać sok i ew. dolewać wody.

            Comment

            • andrz26
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.08
              • 68

              #21
              jeszcze jedna istotna sprawa mnie interesuje. Kiedy zaprzestać fermentacji, źeby drożdże mogły w butelce ponownie ruszyć

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzi
                jeszcze jedna istotna sprawa mnie interesuje. Kiedy zaprzestać fermentacji, źeby drożdże mogły w butelce ponownie ruszyć
                JAK zamierzasz zaprzestawać fermentacji? Wydaje mi się, że cydr nie musi być w ogóle gazowany, a jeśli to nie dużo.

                Comment

                • andrz26
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.08
                  • 68

                  #23
                  Przeciwnie, cydr powinien być dobrze nagazowany z dużą ilością pianki. Znam to z oryginału.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez andrz26; 2010-03-15, 09:17.

                  Comment

                  • sebanek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.02
                    • 178

                    #24
                    Z tego co się zdążyłem zorientować, do cydru zazwyczaj nie dodaje się drożdży, ufając szczepom naturalnie występującym na jabłkach. No ale to przy produkcji z jabłek a nie z soku z kartonika

                    Comment

                    • andrz26
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.08
                      • 68

                      #25
                      jablka zakwasza sie w glinianym garnku przez tydzien a nastepnie odciąga i do gąsiora..taki znam przepis jednak jest tam też mowa o drożdżach.

                      Comment

                      • andrz26
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.08
                        • 68

                        #26
                        Jeszcze jedno pytanie, drożdże s-33 są gotowe do wsypania, czy się je wstępnie namnaża?

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19275

                          #27
                          Można wsypać, można uwodnić.

                          Comment

                          • andrz26
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.08
                            • 68

                            #28
                            Kupiłem sok z Lidla firmy Dizzy. Na opakowaniu napisane 100% i skład: zagęszczony sok jabłkowy i woda. Nie ma wzmianki o cukrze czy innych dodatkach. Zawartość cukru zmierzona to 12 blg, jednak w smaku sok dość słodki.
                            Więc do dzieła
                            Jak myślicie, dodawać cukru?
                            Szczerze mówiąc wolałbym napój bardziej wytrawny.

                            Comment

                            • ion
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.04
                              • 77

                              #29
                              Nie dodawaj. W sokach 100% nie ma dodatku cukru, to jest definicja soków 100% (nie wierz reklamom firmy na F - te reklamy to coś w stylu: margaryna nie zawiera cholesterolu). Z Blg 12 zejdzie Ci do 1 BLG, będziesz miał wytrawny. Najgorzej z kwasem jabłkowym, który może wyjść na pierwszy plan - ale cydr musi być lekko kwaskowy. Cukru raczej nie dodawaj, bo zrobić wino jabłkowe zamiast cydru...

                              Comment

                              • andrz26
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.08
                                • 68

                                #30
                                Właśnie o to chodziło - nie wino a cydr do 5% alk.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X