Sok z kartonu jest już dosładzany, sporo tam cukru. Na 20 litrów saszetka s-33 wystarczy?
Cydr - jakie drożdże
Collapse
X
-
Wystarczy.
Poczytaj raczej etykietę ile cukru jest w tym soku. Do słodzonego sachrozy bym nie dodawał. A jak Ci wyjdzie 15% alkoholu to nie bardzo to cydr będzie - może trzeba dodać wody...
Napisz koniecznie co Ci wyszło. Też od roku się zabieram do cydru. Może mnie zmotywujesz...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-03-15, 08:22.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrz26 Wyświetlenie odpowiedzijeszcze jedna istotna sprawa mnie interesuje. Kiedy zaprzestać fermentacji, źeby drożdże mogły w butelce ponownie ruszyć
Comment
-
-
Z tego co się zdążyłem zorientować, do cydru zazwyczaj nie dodaje się drożdży, ufając szczepom naturalnie występującym na jabłkach. No ale to przy produkcji z jabłek a nie z soku z kartonika
Comment
-
-
Kupiłem sok z Lidla firmy Dizzy. Na opakowaniu napisane 100% i skład: zagęszczony sok jabłkowy i woda. Nie ma wzmianki o cukrze czy innych dodatkach. Zawartość cukru zmierzona to 12 blg, jednak w smaku sok dość słodki.
Więc do dzieła
Jak myślicie, dodawać cukru?
Szczerze mówiąc wolałbym napój bardziej wytrawny.
Comment
-
-
Nie dodawaj. W sokach 100% nie ma dodatku cukru, to jest definicja soków 100% (nie wierz reklamom firmy na F - te reklamy to coś w stylu: margaryna nie zawiera cholesterolu). Z Blg 12 zejdzie Ci do 1 BLG, będziesz miał wytrawny. Najgorzej z kwasem jabłkowym, który może wyjść na pierwszy plan - ale cydr musi być lekko kwaskowy. Cukru raczej nie dodawaj, bo zrobić wino jabłkowe zamiast cydru...
Comment
-
Comment