Jak widzisz Blg wynosiło 11 a na opakowaniach soków czy z Hortexu czy Biedronki średnia zawartość cukru w soku wynosi około 10g na 100ml czyli sprawa chyba głównie ma się do użytych drożdży... nie znam dobrze angielskiego ale te które użyłem a nie ma ich na zdjęciach to Sweetener - czyli krótko mówiąc słodkie i to może być przyczyna słodkości
Cydr - jakie drożdże
Collapse
X
-
Jeśli by tutaj drożdże miały jakiś wpływ, to by nie odfermentowały do 0 blg, tak mi się wydaje. Jakby nie do końca odfermentowały, to wtedy słodycz pochodziłaby z sacharozy, czy fruktozy Przypuszczam, że pochodzi od jakichś innych substancji, które zawiera sok.
Muszę zrobić z ciekawości kiedyś na próbę.
Comment
-
-
Byłem ostatnio w Asturii w Hiszpanii, można tam kupić gazowany cydr w butelkach jak wino musujące, ale najpopularniejszy jest cydr bez gazu, który napowietrza się (żeby były bąbelki) używając elektrycznej pompki lub nalewając z dużej wysokości - mały popis kelnerów http://www.youtube.com/watch?v=nikgKDJuWrU .
Jest niefiltrowany i niedosładzany, ale dużo mniej kwaśny niż moje pierwsze próby z kartonikowym na drożdżach piwnych i zarazem o wiele lepszy.
Comment
-
-
Zainspirowany między innymi tym tematem wczoraj nastawiłem "cydr" z soku z biedronki.
Dałem drożdże Safbrew S-33. Po 24 nastaw mocno gazuje ale nie ma na jego powierzchni piany tak ja to się ma przy fermentacji piwa. Czy tak ma być? Czy coś jest nie tak?
Proszę o odpowiedz
Comment
-
-
Odkopie trupa.
Ja użyłem ostatnio drożdży SAFCIDER 5g na 20l skoku z kartonika. Dzisiaj poszło do butelek.
Sprzedaje je ktoś na allegro i powiem, że lepiej się na dają na sok z jabłek z kartonu a nawet półpasteryzowany z wytwórni niż piwne. Przynajmniej ruszyły po wcześniejszym uwodnieniu.
Oczywiście też pożywka.
Comment
-
-
Bardziej S-33, dawkować można pewnie na 20-25L, ale trzeba dodać pożywkę winiarską. No i w Biedronce pojawiły się soki Słoneczna Tłocznia w dużych kartonach, na pewno cydr na nich będzie nzacznie lepszy niż na tym zwykłym z koncentratu.
Comment
-
-
To mój pierwszy post, więc chciałbym się przywitać. Zamiast kilku słów o sobie w odpowiednim dziale, podzielę się moimi doświadczeniami z cydrem.
Składniki:
- 10l soku riviera z biedronki (ostatnio nastąpiła delikatna zmiana nazwy, ale szczerze mowiąc zauważyłem to dopiero w domu, ważne, że w składzie nie ma ordynarnie cukru)
- drożdże winiarskie - ferminivin pdm kupione w leroy merlin
żadnego startera, nic.
Fermentor z kranikem zdezynfekowany, wlewamy 10l soku, przy temperaturze 24 stopnie zadane drożdże. BLG początkowe - 12. Po tygodniu spadło do 1. Łącznie fermentacja trwała 17 dni. do nagazowania na każdą butelkę wyszło średnio 3g cukru.
Cukier zadałem do drugiego fermentora jako roztwór z przegotowaną i ostudzoną wodą o takim samym BLG, jak początkowe BLG soku przed fermentacją. Całość cydru zlałem do fermentora z wodą z cukrem i z powrotem do fermentora z kranikiem. Aktualnie cydr jest w butelkach szklanych 0.5 po Perle i jest dokładnie taki, jak chciałem - wytrawny, ale wyraźnie nagazowany, zmętnienia przy nalewaniu jak piwo domowe (zostawiając co nieco na dnie) nie ma praktycznie nic. Cydr jest bardzo, ale to bardzo wytrawny, mega wchodzi w takie upały jak te obecne. Mam nadzieję, że komuś się przyda
Comment
-
-
Bardziej mnie chodziło o to, że sam się będę musiał za cydra zabrać. Zanim wszedłem na forum, to pomysł tylko się kolebotał gdzieś po głowie, ale był daleko od realizacji. Wystarczyło jednak troszkę poczytać i już wiem, że to kwestia dni
Comment
-
Comment