Cydr - jakie drożdże

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #61
    Polecam soki z nieco wyższej półki. Słoneczna Kraina w Kauflandzie bywa po 15.90 zł/5 l. Cydr z niego jest bardziej pełny i bardziej jabłkowy niż z biedronkowych, choć te ostatnie nie są takie ostatnie
    I polecam dla własnego doświadczenia część cydru zostawić bez dosypywania cukru do refermentacji. Dla mnie taki niemal bez gazowy jest chyba lepszy.

    Comment

    • TTOP
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.03
      • 449

      #62
      @ leona - zastosuje sie do rad już przy kolejnej "warce", myślę, że w ten weekend

      Comment

      • miklosz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.09
        • 1

        #63
        Ja planuję wykorzystać drożdże po aktualnie fermentującej warce IPA, konkretnie Danstar Nottingham - Ale Yeast.
        Pewnie doda to cydrowi posmaku chmielu, ale to mi nie przeszkadza.

        Myślicie, że to dobry pomysł na eksperyment?

        W ogóle to cydr fermentować jaki piwo? Czy lepiej szukać szklanych fermentorów?
        Ostatnia zmiana dokonana przez miklosz; 2013-09-07, 22:14.

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miklosz Wyświetlenie odpowiedzi
          Ja planuję wykorzystać drożdże po aktualnie fermentującej warce IPA, konkretnie Danstar Nottingham - Ale Yeast.
          Pewnie doda to cydrowi posmaku chmielu, ale to mi nie przeszkadza.

          Myślicie, że to dobry pomysł na eksperyment?

          W ogóle to cydr fermentować jaki piwo? Czy lepiej szukać szklanych fermentorów?
          Jak dasz trzy łyżki tej gęstwy to chyba nie będzie goryczkowej tragedii. Aczkolwiek nie próbowałem i nie znam sprawy z własnych doświadczeń.

          Co do fermentacji to nie widzę przeciwwskazań do fermentacji w plastiku. Zwłaszcza przy nastawie powyżej kilkunastu litrów.

          Comment

          • Profian
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.09
            • 12

            #65
            Ja drożdzy nie planuje dodawać wcale. Zobacze co pokażą dzikie. Odfermentują zapewne niewysoko, jakieś 3-4 % ale właśnie o to mi chodzi. Podpieram sięt u takim testem z wino.org http://wino.org.pl/forum/viewthread....3278#pid326737

            Teraz mam w 2 fermentatorach poszatkowane jabłka (20 kg antonówki i 5 kg deserówek z własnych jabłoni), tak do 2/3 pojemnika. O ile się to nie zakazi to mam czysty eko produkt, zero cukru, drożdzy z zewnątrz, taki historyczny domowy cydr. Może kolejny nastaw, z kartonów Słonecznej Doliny zadam dla porównania drożdzami. Wtedy inspirowałbym się tym...http://www.mackiewicz.olsztyn.pl/blo...omowy-przepis/ - drożdze dedykowane cydrom i dodatek miodowych.

            Jako ciekawostkę zaobserwowaną na wakacjach podam, że w Austrii, w alpejskim rejonie, piją cydr w hurtowych ilościach wg receptury: ćwiartki jabłek lecą nieobrane, z nasionami do beczki, sok fermentuje i spływa pod ciężarem jabłek i grawitacji, kranik na dole to odbiera. Pyszne, bez żadnej specjalnej ingerencji drożdzami. Nie jestem tylko w stanie podać ile to wcześniej stało zanim stało się pijalne No i trzeba mieć na to chyba skrzynki jabłek.

            A co do jabłkowych kartonów to może warto rozważyć zakup kilku kilo jabłem ze starych odmian (antonówka, bukówka, reneta) i dodać ich cząstki ze skórką do małej ilości soku z kartonu aby stworzyć dziką matkę drożdzową? Coś w deseń startera i potem zadać tym resztę soku?
            Jak przetestuję te trzy sposoby to nieomieszkam poinformować. Póki co skupię się na dzikiej fermentacji jabłek i dedykowanych drożdzach cydrowych + miodowych do kartonowego soku.

            Comment

            • TTOP
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.03
              • 449

              #66
              Pomysł oczywiście fajny, ale nie wiem, czy uchronisz całość przed zakażeniem. Normalnie drożdże opanowują środowisko i niejako nie dopuszczają innych. Tutaj takiej ochroniy nie ma. Jak masz mało surowca to może zrób próbę na nie wiem - 1/4 planowanego nastawu i zobacz. P.S. Rozumiem, że nie mieszkasz w bloku? I daj znać o wynikach, bo ja niestety(stety?) mieszkam w bloku blisko ruchliwego skrzyżowania i raczej w powietrzu lata sporo syfu, a chetnie bym taki "dziewiczy" cydr nastawił
              Ostatnia zmiana dokonana przez TTOP; 2013-09-12, 07:45.

              Comment

              • adam1226
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.08
                • 4

                #67
                Dzień dobry,
                A co w sytuacji jeśli mieszkam w małym mieście i jedyne drożdze jakie mógłbym kupić to zwykłe drożdze winne białe/czerwone wysokoalkoholizujące ewentualnie drożdze na podpiwek.


                Pierwszą butle nastawiłem bez dodatku drożdzy - robię z własnego soku z jabłek przepuszczonych przez sokowirówkę - bardzo burzliwie fermentowało (akurat były te upały +30st i więcej, niestety coś skwaśniało... niby jeszcze fermentuje ale już niezbyt sie łudzę że sie to da uratować...

                Podsumowując:
                a) kupuje jakieś drożdze winne
                b) kupuje drożdze na podpiwek
                c) dolewam troche ze starego nastawiania
                d) zostawiam tak jak jest, czekam aż samo zacznie przerabiac

                Z góry dziękuję za pomoc

                Comment

                • adam1226
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.08
                  • 4

                  #68
                  aha, ja mam w sumie istna mieszanke jesli chodzi o gatunki:
                  troche slodkich papierowek jakies kwasne spady zielonkawe i troche takich rozowych,
                  na gatunkach to nawet nie wiem... bo to wszystko dzialkowe jablka
                  w sumie to jesli faktycznie spadna ceny w zw z tym embargiem od Rosjan to zamierzam na jesien dokupic ze skrzynke, podobno powinno sie brac pol/pol slodkie jablka z kwasnymi?

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam1226 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dzień dobry,
                    A co w sytuacji jeśli mieszkam w małym mieście i jedyne drożdze jakie mógłbym kupić to zwykłe drożdze winne białe/czerwone wysokoalkoholizujące ewentualnie drożdze na podpiwek.


                    Pierwszą butle nastawiłem bez dodatku drożdzy - robię z własnego soku z jabłek przepuszczonych przez sokowirówkę - bardzo burzliwie fermentowało (akurat były te upały +30st i więcej, niestety coś skwaśniało... niby jeszcze fermentuje ale już niezbyt sie łudzę że sie to da uratować...

                    Podsumowując:
                    a) kupuje jakieś drożdze winne
                    b) kupuje drożdze na podpiwek
                    c) dolewam troche ze starego nastawiania
                    d) zostawiam tak jak jest, czekam aż samo zacznie przerabiac

                    Z góry dziękuję za pomoc
                    Kup drożdże do win białych słodkich np. tokajskich. Będzie pan zadowolony

                    Comment

                    • adam1226
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.08
                      • 4

                      #70
                      w sumie nie udalo mi sie trafic na "tokaje" akurat bylo z 5rodzajow jak nie wiecej, ale zadnych typu tokaj, ale byly tez drozdze "bayanusy" i na nich poki co probuje :-)

                      Comment

                      • adam1226
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.08
                        • 4

                        #71
                        i jeszcze jedno pytanie, bo dostalem nowe jablka = nowy nastaw i teraz sie zastanaiwam jak zrobic:

                        (robie sokowirowka sok) czy wlewac do balonu jak leci, czy jednak oddzielac pianę i dawac sam sok?

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X