Dubbel fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • simon188
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.08
    • 3

    Dubbel fermentacja

    Witam Wszystkich forumowiczów,

    Jako iż jestem nowy na forum więc się grzecznie przywitam na początek: WITAM . Piszę w nadziei iż rozwieję swoje wątpliwości co do fermentacji dubbla.
    Zaczynając od początku. W dniu 27.02. Uwarzyłem dubbla według receptury P. Jacka Stachowskiego (Stasiek). Wszystko poszło zgodnie z planem i około godziny 23.00 tegoż dnia zadałem do brzeczki o temp. 23 stopni drożdże ze świeżo spęczniałej paczki Wyeast 3787 Trappist High Gravity (nie zrobiłem startera ze względu na brak czasu ). Pomiar wykazał 17 blg. Następnego dnia rano pojawiła się około 1 cm piana na powierzchni (eureka zaczęło się!). W ciągu następnych dniach piany przybywało do ok 5 cm warstwy z brązowym nalotem drożdżowym na wierzchu. Dokładnie tydzień po zadaniu drożdży, czyli 06.03 pomiar blg wskazał 10 blg - dam jeszcze trochę czasu pomyślałem sobie. Stała się rzecz dziwna w moim mniemaniu, otóż mamy dzisiaj 15.03 a fermentacja trwa w najlepsze, co prawda nie sprawdzałem poziomu blg ale troszkę długo to trwa. Temperatura fermentacji utrzymuje się na poziomie 22-23 stopnie C. Proszę o radę, może ktoś miał podobny przypadek, ponieważ nie wiem czy wszystko jest w porządku czy mam się zacząć martwić.
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Sprawdź blg. To, że jest piana nie koniecznie oznacza, że nadal trwa fermentacja. Temperatura jest OK.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • simon188
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.08
      • 3

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Sprawdź blg. To, że jest piana nie koniecznie oznacza, że nadal trwa fermentacja. Temperatura jest OK.
      Postaram się dzisiaj sprawdzić poziom blg i podać na forum.

      Comment

      • simon188
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.08
        • 3

        #4
        Sprawdziłem - blg wynosi teraz 5. Niepokoi mnie tempo fermentacji czy to nie będzie miało negatywnego wpływu na piwko.

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika simon188 Wyświetlenie odpowiedzi
          Sprawdziłem - blg wynosi teraz 5. Niepokoi mnie tempo fermentacji czy to nie będzie miało negatywnego wpływu na piwko.
          Będzie dobrze, przelej na cichą na tydzień żeby się wyklarowało a potem w butelki
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          Przetwarzanie...
          X