Witam Wszystkich forumowiczów,
Jako iż jestem nowy na forum więc się grzecznie przywitam na początek: WITAM . Piszę w nadziei iż rozwieję swoje wątpliwości co do fermentacji dubbla.
Zaczynając od początku. W dniu 27.02. Uwarzyłem dubbla według receptury P. Jacka Stachowskiego (Stasiek). Wszystko poszło zgodnie z planem i około godziny 23.00 tegoż dnia zadałem do brzeczki o temp. 23 stopni drożdże ze świeżo spęczniałej paczki Wyeast 3787 Trappist High Gravity (nie zrobiłem startera ze względu na brak czasu ). Pomiar wykazał 17 blg. Następnego dnia rano pojawiła się około 1 cm piana na powierzchni (eureka zaczęło się!). W ciągu następnych dniach piany przybywało do ok 5 cm warstwy z brązowym nalotem drożdżowym na wierzchu. Dokładnie tydzień po zadaniu drożdży, czyli 06.03 pomiar blg wskazał 10 blg - dam jeszcze trochę czasu pomyślałem sobie. Stała się rzecz dziwna w moim mniemaniu, otóż mamy dzisiaj 15.03 a fermentacja trwa w najlepsze, co prawda nie sprawdzałem poziomu blg ale troszkę długo to trwa. Temperatura fermentacji utrzymuje się na poziomie 22-23 stopnie C. Proszę o radę, może ktoś miał podobny przypadek, ponieważ nie wiem czy wszystko jest w porządku czy mam się zacząć martwić.
Jako iż jestem nowy na forum więc się grzecznie przywitam na początek: WITAM . Piszę w nadziei iż rozwieję swoje wątpliwości co do fermentacji dubbla.
Zaczynając od początku. W dniu 27.02. Uwarzyłem dubbla według receptury P. Jacka Stachowskiego (Stasiek). Wszystko poszło zgodnie z planem i około godziny 23.00 tegoż dnia zadałem do brzeczki o temp. 23 stopni drożdże ze świeżo spęczniałej paczki Wyeast 3787 Trappist High Gravity (nie zrobiłem startera ze względu na brak czasu ). Pomiar wykazał 17 blg. Następnego dnia rano pojawiła się około 1 cm piana na powierzchni (eureka zaczęło się!). W ciągu następnych dniach piany przybywało do ok 5 cm warstwy z brązowym nalotem drożdżowym na wierzchu. Dokładnie tydzień po zadaniu drożdży, czyli 06.03 pomiar blg wskazał 10 blg - dam jeszcze trochę czasu pomyślałem sobie. Stała się rzecz dziwna w moim mniemaniu, otóż mamy dzisiaj 15.03 a fermentacja trwa w najlepsze, co prawda nie sprawdzałem poziomu blg ale troszkę długo to trwa. Temperatura fermentacji utrzymuje się na poziomie 22-23 stopnie C. Proszę o radę, może ktoś miał podobny przypadek, ponieważ nie wiem czy wszystko jest w porządku czy mam się zacząć martwić.
Comment