Dubbel fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • simon188
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.08
    • 3

    #1

    Dubbel fermentacja

    Witam Wszystkich forumowiczów,

    Jako iż jestem nowy na forum więc się grzecznie przywitam na początek: WITAM . Piszę w nadziei iż rozwieję swoje wątpliwości co do fermentacji dubbla.
    Zaczynając od początku. W dniu 27.02. Uwarzyłem dubbla według receptury P. Jacka Stachowskiego (Stasiek). Wszystko poszło zgodnie z planem i około godziny 23.00 tegoż dnia zadałem do brzeczki o temp. 23 stopni drożdże ze świeżo spęczniałej paczki Wyeast 3787 Trappist High Gravity (nie zrobiłem startera ze względu na brak czasu ). Pomiar wykazał 17 blg. Następnego dnia rano pojawiła się około 1 cm piana na powierzchni (eureka zaczęło się!). W ciągu następnych dniach piany przybywało do ok 5 cm warstwy z brązowym nalotem drożdżowym na wierzchu. Dokładnie tydzień po zadaniu drożdży, czyli 06.03 pomiar blg wskazał 10 blg - dam jeszcze trochę czasu pomyślałem sobie. Stała się rzecz dziwna w moim mniemaniu, otóż mamy dzisiaj 15.03 a fermentacja trwa w najlepsze, co prawda nie sprawdzałem poziomu blg ale troszkę długo to trwa. Temperatura fermentacji utrzymuje się na poziomie 22-23 stopnie C. Proszę o radę, może ktoś miał podobny przypadek, ponieważ nie wiem czy wszystko jest w porządku czy mam się zacząć martwić.
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Sprawdź blg. To, że jest piana nie koniecznie oznacza, że nadal trwa fermentacja. Temperatura jest OK.

    Comment

    • simon188
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.08
      • 3

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Sprawdź blg. To, że jest piana nie koniecznie oznacza, że nadal trwa fermentacja. Temperatura jest OK.
      Postaram się dzisiaj sprawdzić poziom blg i podać na forum.

      Comment

      • simon188
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.08
        • 3

        #4
        Sprawdziłem - blg wynosi teraz 5. Niepokoi mnie tempo fermentacji czy to nie będzie miało negatywnego wpływu na piwko.

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika simon188
          Sprawdziłem - blg wynosi teraz 5. Niepokoi mnie tempo fermentacji czy to nie będzie miało negatywnego wpływu na piwko.
          Będzie dobrze, przelej na cichą na tydzień żeby się wyklarowało a potem w butelki
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Kamil97
            Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
            Kamil97
            Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
            W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
            2023-04-05, 16:59
          • darekd
            Van Pur, Dubbel
            darekd
            Van Pur poszedł w "Belgię" Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.

            Tu jest Blond:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-blonde

            Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast", w składzie jest cukier kandyzowany i mniej...
            2024-05-15, 23:43
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • dadek
            Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
            dadek
            Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
            2023-11-17, 00:48
          • dadek
            Czechy, Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
            dadek
            Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
            2023-05-16, 00:44
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...