Witam kolegów. Wiem, że pewnie ten temat już był, ale tyle szukałem i nic nie znalazłem co by mnie w 100% procentach uświadomiło. A więc chodzi o piwo z puszki LAGER COOPERS czy to piwo można zlać na cichą fermętacje po burzliwej? bo w instrukcji nic nie ma o cichej, a chciałbym się pozbyć tego osadu z dna butelki, żeby można było bez problemu pić z butelki. Proszę o pomoc bo będe nastawiał swoją 3 warkę (Lager z puszki 100% sukcesu od wszystkich smakoszy plus. Druga warka to Bitter i tu porażka piwo ciemne coś tak jak korzenne i nikomu nie smakuje:-( Ale najważniejsze są dla mnie informacje na temat cichej ekstraktów z puszki. Z góry dziękuje za pomoc
Cicha fermentacja przy lagerze z puszki
Collapse
X
-
Na cichą oczywiście możesz zlać ale... chyba tego osadu całkowicie nie zlikwidujesz bo (o ile wiem) są to drożdże które muszą być w butelce by zająć się refermentacją i trochę nagazować twoje piwo.
Być może mnie ktoś tu skoryguje ale - jeżeli postarałbyś się tak odfiltrować piwo by nie było już w nich drożdży - pozostaje ci tylko sztuczne nasycenie CO2 (jak w browarach przemysłowych).Janusz
Januszowy Browar
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mj_p Wyświetlenie odpowiedziNa cichą oczywiście możesz zlać ale... chyba tego osadu całkowicie nie zlikwidujesz bo (o ile wiem) są to drożdże które muszą być w butelce by zająć się refermentacją i trochę nagazować twoje piwo.
Być może mnie ktoś tu skoryguje ale - jeżeli postarałbyś się tak odfiltrować piwo by nie było już w nich drożdży - pozostaje ci tylko sztuczne nasycenie CO2 (jak w browarach przemysłowych).Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sylwek1100 Wyświetlenie odpowiedzia co do tej cichej to pytam dlatego, bo przeczytałem że póżniej po tej cichej może sie mi piwo nienagazować po zbutelkowaniu i dodaniu cukru.
Comment
-
-
A czy przed rozlaniem do butelek dodałeś cukier czy jakiś inny surowiec do refermentacji? Bo jeśli nie, to nic dziwnego. Drożdże, by mogły Twoje piwko nagazować, potrzebują jedzonka.
Jeśli dodałeś cukier jub np. glukozę, to będzie dobrze. Po prostu poczekaj. Ten proces musi potrwać.
Comment
-
Comment