Cicha fermentacja przy lagerze z puszki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sylwek1100
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.01
    • 8

Cicha fermentacja przy lagerze z puszki

Witam kolegów. Wiem, że pewnie ten temat już był, ale tyle szukałem i nic nie znalazłem co by mnie w 100% procentach uświadomiło. A więc chodzi o piwo z puszki LAGER COOPERS czy to piwo można zlać na cichą fermętacje po burzliwej? bo w instrukcji nic nie ma o cichej, a chciałbym się pozbyć tego osadu z dna butelki, żeby można było bez problemu pić z butelki. Proszę o pomoc bo będe nastawiał swoją 3 warkę (Lager z puszki 100% sukcesu od wszystkich smakoszy plus. Druga warka to Bitter i tu porażka piwo ciemne coś tak jak korzenne i nikomu nie smakuje:-( Ale najważniejsze są dla mnie informacje na temat cichej ekstraktów z puszki. Z góry dziękuje za pomoc
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

jeśli chcesz się pozbyć osadu to zlej na cichą .Dlaczego chcesz pić z butelki ,wytłukłeś cale szkło ?
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• mj_p
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.12
      • 86

Na cichą oczywiście możesz zlać ale... chyba tego osadu całkowicie nie zlikwidujesz bo (o ile wiem) są to drożdże które muszą być w butelce by zająć się refermentacją i trochę nagazować twoje piwo.

Być może mnie ktoś tu skoryguje ale - jeżeli postarałbyś się tak odfiltrować piwo by nie było już w nich drożdży - pozostaje ci tylko sztuczne nasycenie CO2 (jak w browarach przemysłowych).
      Janusz

Januszowy Browar

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mj_p Wyświetlenie odpowiedzi
        Na cichą oczywiście możesz zlać ale... chyba tego osadu całkowicie nie zlikwidujesz bo (o ile wiem) są to drożdże które muszą być w butelce by zająć się refermentacją i trochę nagazować twoje piwo.

Być może mnie ktoś tu skoryguje ale - jeżeli postarałbyś się tak odfiltrować piwo by nie było już w nich drożdży - pozostaje ci tylko sztuczne nasycenie CO2 (jak w browarach przemysłowych).
        Oczywiście można odfiltrować a następnie przeprowadzić pasteryzację w celu zbliżenia się smakiem do piw przemysłowych.Przy następnym warzeniu nie zapomnij dodać syropu skrobiowego w celu obniżenia kosztów
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• sylwek1100
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.01
          • 8

Chce pić z butelki bo nie zawszemam dostęp do szkła , a jak ide coś robić to lubie popijać sobie piwko z butelki:-)

Comment

• sylwek1100
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.01
            • 8

a co do tej cichej to pytam dlatego, bo przeczytałem że póżniej po tej cichej może sie mi piwo nienagazować po zbutelkowaniu i dodaniu cukru.

Comment

• keto
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.07
              • 388

Nagazuje Ci się na pewno po cichej .
              Pozdrawiam
              Artur

Comment

• sylwek1100
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.01
                • 8

A jeszcze kolejene pytanko czy na cichej brać rurke z wodą czy pokrywke z zaślepioną dziurką?

Comment

• keto
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.07
                  • 388

Najlepiej w ogóle bez dziurki , zatkaj szczelnie wieko i nie zaglądaj przez ten okres kiedy będzie na cichej.
                  Pozdrawiam
                  Artur

Comment

• Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sylwek1100 Wyświetlenie odpowiedzi
                    a co do tej cichej to pytam dlatego, bo przeczytałem że póżniej po tej cichej może sie mi piwo nienagazować po zbutelkowaniu i dodaniu cukru.
                    Możesz podać źródło tej informacji?

Comment

• sylwek1100
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.01
                      • 8

nie pamiętam tej stronki. od dziś moje piwko stoi na cichej fermentacji potrzymam go z 8 dni i do butelek:-)

Comment

• sylwek1100
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.01
                        • 8

i jednak sie nie nagazowało:-(

Comment

• sylwek1100
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.01
                          • 8

8 dni na cichej,ze malo pojemnika nie rozsadziło i już dwa tygodnie w butelkach i lipa

Comment

• angasc
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.04
                            • 977

A czy przed rozlaniem do butelek dodałeś cukier czy jakiś inny surowiec do refermentacji? Bo jeśli nie, to nic dziwnego. Drożdże, by mogły Twoje piwko nagazować, potrzebują jedzonka.
                            Jeśli dodałeś cukier jub np. glukozę, to będzie dobrze. Po prostu poczekaj. Ten proces musi potrwać.

Comment

• sylwek1100
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.01
                              • 8

Dodałem do kilku butelek glukoze a do innych cukier. W takim razie będe czekał:-)

Comment

Przetwarzanie...
                              X