100% monachijskiego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ados
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.12
    • 94

    #1

    100% monachijskiego

    witam,
    czy ktoś robił piwo w 100% ze słodu monachijskiego? jeżeli tak to jestem ciekaw wrażeń, akurat mi się skończył pilzeński i jestem ciekaw jakie piwo wychodzi z takiego "zasypu"?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ados
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.12
      • 94

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      o, dzięki

      Comment

      • ados
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.12
        • 94

        #4
        zrobiłem to piwo, zacierałem na wytrawnie dla zrównoważenia lekko podwyższonej słodowości wynikającej z użycia tylko słodu monachijskiego, chmielenie średnio mocne, użyłem drożdże pilsen lager, dzisiaj przelewałem na cichą, barwa bardzo ładna, mocniejszej herbaty, smak bardzo czysty, kwestie goryczki pominę, bo to nie istotne w kontekście tematu, czuję, że będzie fajne

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • ART
          Sady, Barley Wine
          ART
          Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

          Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
          skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
          2024-12-07, 17:56
        • LubieStrongi
          Ratebeer.com - zakończenie działalności.
          LubieStrongi
          Ratebeer, obecnie marka, należąca już jakiś czas do AB InBev skończył działalność 1 lutego 2025 r.

          beerconnoisseur.com/articles/ratebeer-shutting-down-end-craft-beer-institution

          ​...
          wczoraj, 04:19
        • SwinskiRyjek
          Bobik słodowany
          SwinskiRyjek
          Viking Malt toto oferuje pod nazwą handlową "Sprau" jako dodatek do zasypu mający znacznie podkreślić i uwypuklić aromaty i smaki chmielowe.

          To takie ziarna wielkości grochu, przyjeżdżają w postaci nieco złamanej. Są dość twarde. Trzeba ześrutować i pomęczyć...
          2025-02-13, 18:23
        • ART
          Maryensztat, Brew Paths Wet Hop Hazy IPA Książęcy
          ART
          Będę sobie wpisywał co ma trafić wieczorem do degustacji, bo potem się okazuje że ociecWerner zgarnia puchy i butelki przez co mam mniejszą motywację do napisania czegoś więcej.

          Piszą na opakowaniu że to kooperacja z producentem chmielu Polish Hops (nie wiem na czym to polega...
          2024-12-07, 17:48
        • darekd
          Browar Kitzmann skończył działalność
          darekd
          Piwowar przekazał smutną wiadomość:

          https://www.browar.biz/forum/showpos...27&postcount=9

          Znany browar z Erlangen pod Norymbergą przestał warzyć piwo.

          No to jestem w szoku. Browar cieszył się renomą, miałem okazję skosztować kilku ich...
          2018-10-06, 14:34
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...