Różnice między chmieleniem szyszkami, a granulatem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ushi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 148

    Różnice między chmieleniem szyszkami, a granulatem

    Mam pytanie o różnice w chmieleniu szyszkami, a granulatem- robi się to tak samo, ilości te same, czy coś się zmienia, no i różnice w smaku i aromacie.
    Zamiaruję uwarzyć irish red ale, składniki zamówione, a będą to:

    słód pale ale
    słód monachijski
    carared
    jęczmień palony
    chmiel marynka szyszki
    safale 04 drożdże

    stosunek wg zestawu z BA

    Mam pytanie też dotyczące ilości słodu czy jeśli będzie go np 4,5 kg na 20-23l piwa zamiast 4 to jaki będzie tego rezultat(smakowy) jest to moja pierwsza warka skoczyłem na głęboką wodę, ale myślę że podołam. Zgłębiłem wiedzę nieco na forum, ale wolę podpytać
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Granulatu trzeba dać o 1/3 mniej jeśli w recepturze jest szyszka.

    Jeśli masz mniej słodu niż w recepturze to daj mniej wody przy wysładzaniu. Będzie mniej piwa ale będziesz miał właściwe Blg dla danego stylu.
    Więcej wody - mniej ekstraktu - piwo bardziej wodniste.

    Comment

    • ushi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 148

      #3
      Czyli, że szyszki wg tego co napisałeś trzeba dać 1/3 więcej niż w recepturze? Trochę to dziwne, kartka papieru po zgnieceniu waży tyle samo przed więc czemu tak, więcej kwasów w granulacie?

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        mareks czemu 1/3?
        Typowy granulat jest "typu 90", czyli z 1kg chmielu otrzymuje się 900g granulatu (usuwa się niepotrzebne części rośliny). Jeśli nie stosujesz woreczków, w których granulat się zbryla to dajesz go ~10% mniej. Tylko trzeba wiedzieć, czy autor receptury używał szyszek czy granulatu...

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi Wyświetlenie odpowiedzi
          Czyli, że szyszki wg tego co napisałeś trzeba dać 1/3 więcej niż w recepturze? Trochę to dziwne, kartka papieru po zgnieceniu waży tyle samo przed więc czemu tak, więcej kwasów w granulacie?
          Z szyszki na różnych etapach jej życia wysypuje się lupulina, z granulatu po zgranulowaniu już ci się nic nie wysypie. Ponadto z szyszki łatwiej ulatniają się aromaty i utleniają alfakwasy, niż ze środka sprasowanej granulki.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            mareks czemu 1/3?
            Typowy granulat jest "typu 90", czyli z 1kg chmielu otrzymuje się 900g granulatu (usuwa się niepotrzebne części rośliny). Jeśli nie stosujesz woreczków, w których granulat się zbryla to dajesz go ~10% mniej. Tylko trzeba wiedzieć, czy autor receptury używał szyszek czy granulatu...
            A tak kiedyś przeczytałem i zakodowałem sobie.

            Trzeba zmienić.
            Last edited by mareks; 2010-03-23, 11:52.

            Comment

            • ushi
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 148

              #7
              Ale czasy chmielenia pozostają bez zmian, tak?

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Z szyszki na różnych etapach jej życia wysypuje się lupulina, z granulatu po zgranulowaniu już ci się nic nie wysypie. Ponadto z szyszki łatwiej ulatniają się aromaty i utleniają alfakwasy, niż ze środka sprasowanej granulki.
                Tyż prowdo. Chodzi o to, że granulat łatwiej się przechowuje, wolniej się starzeje. zwłaszcza w lodówce.
                Czasy bez zmian.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Potwierdzam, Mareks, źle sobie zakodowałeś

                  Szyszka jest słabiej kontrolowalna i na pewnym etapie faktycznie trzeba jej dodać o 1/3 więcej, niż granulatu. Ujęłabym to tak: jak szyszki z danego roku pojawiają się w sprzedaży, to wtedy daje się ich 10% więcej, niż granulatu. Potem z każdym tygodniem szyszka traci, nawet mimo właściwego przechowywania, więcej alfakwasów niż granulat i trzeba brać na to margines.
                  Last edited by Marusia; 2010-03-23, 12:26.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #10
                    Sprawdzę w magicznym zeszycie.

                    Comment

                    • ushi
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.03
                      • 148

                      #11
                      No a jak z chmieleniem IRA- jakie czasy

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #12
                        Moim zdaniem 1/3 to jest bardzo rozsądna wartość, ale krakowskim targiem proponuję 1/4.

                        10% to zdecydowanie zbyt mała poprawka, zwłaszcza gdy do przepisu na szyszkę damy granulat. Będzie na bank przechmielone.
                        Last edited by kopyr; 2010-03-23, 13:11.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Podstawa to baza surowcowa, czyli co jest potrzebne by uwarzyć swoje piwo.

                          2 ostatnie posty.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Tak Ci ciężko zacytować?

                            Wiadomo ładniejszy/lepszy aromat ma szyszka niż granulat, ale z czasem ten aromat bardziej traci szyszka. Ja w ostatnim czasie jestem gorącym orędownikiem granulatu.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              Tak Ci ciężko zacytować?
                              Tak Ci ciężko kliknąć? Gdyby chodziło o jeden post to bym zacytował, ale cały ów wątek jest zbliżony do tego, a 2 ostatnie posty zasługują moim zdaniem na szczególną uwagę.
                              EOD

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X