Mam pytanie o różnice w chmieleniu szyszkami, a granulatem- robi się to tak samo, ilości te same, czy coś się zmienia, no i różnice w smaku i aromacie.
Zamiaruję uwarzyć irish red ale, składniki zamówione, a będą to:
słód pale ale
słód monachijski
carared
jęczmień palony
chmiel marynka szyszki
safale 04 drożdże
stosunek wg zestawu z BA
Mam pytanie też dotyczące ilości słodu czy jeśli będzie go np 4,5 kg na 20-23l piwa zamiast 4 to jaki będzie tego rezultat(smakowy) jest to moja pierwsza warka skoczyłem na głęboką wodę, ale myślę że podołam. Zgłębiłem wiedzę nieco na forum, ale wolę podpytać
Zamiaruję uwarzyć irish red ale, składniki zamówione, a będą to:
słód pale ale
słód monachijski
carared
jęczmień palony
chmiel marynka szyszki
safale 04 drożdże
stosunek wg zestawu z BA
Mam pytanie też dotyczące ilości słodu czy jeśli będzie go np 4,5 kg na 20-23l piwa zamiast 4 to jaki będzie tego rezultat(smakowy) jest to moja pierwsza warka skoczyłem na głęboką wodę, ale myślę że podołam. Zgłębiłem wiedzę nieco na forum, ale wolę podpytać
Comment