Przechowywanie piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ossies
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 6

    Przechowywanie piwa

    Chce podarować moje piwo w ładnym opakowaniu kilku zaprzyjaźnionym firmom (taki nietypowy podarunek).
    Specjalnie zamówiłem tekturowe 4 paki i wszystko ładnie się komponuje.
    Mam jednak obawy iż przez ten stosunkowo krótki czas przechwywania piwa w temp. biurowej morze ono się zepsuć.
    Chce uniknąć problemu iż w momencie darowania będę wymagał natychmiastowego umieszczenia go w zimniejszym pomieszczeniu. To jest trochę nieeleganckie.

    I tu nasywa się moje pytanie przez jaki czas piwo domowej roboty morze przebywa w temp. pokojowej bez skutków ubocznych?

    Z góry dziekuję za pomoc
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Górna fermentacja czy dolna?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Temperatura pokojowa, zwłaszcza jeśli to piwo górnej fermentacji i nie dodałeś za dużo środka do refermentacji, czyli piwo nie grozi wybuchem - może być spokojnie kilka dni bez wielkiej szkody. Byle nie stało pod kaloryferem ani na słońcu. Ale dobrze by było, jakbyś do kartonika dorzucił instrukcję obsługi piw (niestety w większości przypadków, jak daję komuś nie warzącemu piwo, to zaraz obraca je na wszystkie strony, w tym do góry dnem, zatem info o osadzie drożdżowym i że nie jest trujący jest istotne)
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      Przetwarzanie...
      X