konieczne przelewanie do fermentacji cichej?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • czarnydlk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 29

    konieczne przelewanie do fermentacji cichej?

    Witam. Jestem totalnym amatorem przeszukałem kilka forów, poradników i dalej nie wiem na 100 %.
    Otóż chodzi o to czy po fermentacji burzliwej należy przelać zawartość do innego fermentora? Do fermentacji chcę użyć balona zdezynfekowany Ace. Przepis na piwo Pale Ale 12 blg. Czy może ominąć cichą fermentacje i po uzyskaniu ok 4 blg przelać piwo do butelek? Dzięki za odpowiedz.
    Pozdrawiam
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Jesteś pewny że fermentator jest dobrze zdezynfekowany?
    Jeśli tak, to przelej. Będziesz miał klarowniejsze piwo.
    Jeśli masz wątpliwości - nie przelewaj. Ryzyko zakażenia jest duże.

    Tak czy owak 4blg to sporo. Musisz być pewien, że burzliwa się skończyła. Odpowiednia cicha upewnia nas, że to, co miało odfermentować już odfermentowało i granatów nie będzie.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      przelewać.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • czarnydlk
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.03
        • 29

        #4
        tzn chodzi o to że fermentacja burzliwa będzie w balonie i czyw tym samym może być fermentacja cicha bez przelewania, po porostu zostawiam tak jak jest montuje rurke femrentacyjną i tak zostawiam. Nie mam narazie niestety drugiego pojemnika. Może uda mi się załatwić drugi baniak po winie ale ok 15 l więc część poprostu bym zlał do butelek po burzliwej. Chyba że bym wykonał burzliwą w garze ale boje się o jakieś zakażenia ;/ To moja pierwsza warka więc niechce się za bardzo znięchęcić niepowodzeniem
        Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :P

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Burzliwa w balonie to pomyłka.

          Cięzko później balon domyć. burzliwa w fermentorze, cicha w balonie. Tak jest dobrze.
          Last edited by jacer; 2010-03-27, 01:03.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • czarnydlk
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.03
            • 29

            #6
            Wiem że kolejnośc powinna być inna tzn do burzliwej fermentor i na cichą do balona i wiem że później ciężko domyć balon ale z tym sobie poradzę. Chodzi mi o to czy koniecznie trzeba zmieniać fermentor podczas przejścia z burzliwej do cichej?
            I czy nie może jako fermentor w burzliwej posłużyć mi gar 30 l dobrze wypażony wysterylizowany i wygotowany? ktoś próbował?
            Last edited by czarnydlk; 2010-03-27, 07:21.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              Do burzliwej gar będzie dobry pod warunkiem, że nie jest ocynkowany.
              Możesz również zrobić dłuższą fermentacje główną w balonie i od razu takie piwo butelkować.
              Jak później się przekonasz, cicha ma więcej zalet niż domniemanych wad. Pozwala uzyskać klarowne piwo, które nagazujemy tak jak chcemy bez niespodzianek w rodzaju niedogazowanej lury lub wybuchających butelek.

              Ps. Wypadało by sie przywitać w odpowiednim temacie i wypełnić profil, taki brodacz u góry po prawej.
              Last edited by fidoangel; 2010-03-27, 10:14.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • czarnydlk
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.03
                • 29

                #8
                Witam. Gar jest emaliowany oczywiśćie czysty bez żadnych pęknięć. Uzupełniłem już dane :P Więc burzliwą robię w garze następnie na cichą do balona. Gar przykryć normalnie pokrywką czy może lepiej jest położyć np pieluchę tetrową i ją obwiązać oczywiście wcześniej wyparzoną ;]?
                Wielkie dzięki za pomoc

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9
                  Muchy się obudziły wiec nie zaszkodzi dać moskitierę. Fermentacja burzliwa może odbywać się zupełnie bez przykrycia a cichą robimy zazwyczaj w szczelnie zamkniętym fermentorze, balon po prostu gazą zakryj i będzie ok.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Na przyszłość dokup ze 2 fermentory, będzie łatwiej
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Na przyszłość dokup ze 2 fermentory, będzie łatwiej
                      ... A i tak po 3-4 warce okaże się, że to o dwa za mało

                      Comment

                      • czarnydlk
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.03
                        • 29

                        #12
                        Witam. oczywiście fermentory będe zakupione jak najbardziej. Wczoraj cały dzionek spędziłem przy słodzie Dzisiaj już drożdże zaczeły pracować, powstała pianka ok 4-5cm przed dodaniem drożdzy 13 blg więc chyba wszystko jest na dobrej drodze . Balon postanowiłem jeszcze raz zdezynfekować i właśnie stoi namoczony po samą szyjkę w roztworze z wybielaczem żeby dobrze odkazić. Oczywiśćie gar przykryty moskiterą żeby żadna muszka nie wleciała. Przy następnej warce już będą fermentory przynajmniej dwa

                        Comment

                        Przetwarzanie...