czas zacierania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ushi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 148

    #1

    czas zacierania

    zrobiłem IRA tylko nie wiem czy nie za długo zacierałem 60min 65-68* i ok 30 min 72*Trochę
    za bogate wyszło bo ma 15 blg było 3 kg pale ale 1kg monachijski 0,5 carared i 50g jęczmienia palonego drożdże s 04. W założeniu miało być ok 23 25l 13 blg, ale strasznie dużo paruje na przyszłość będzie nauczka wyszło 18l brzeczki, pięknie pachnie ,chmiel marynka też te zapachy pewnie zmienią się po fermentacji, ale na razie dobrze wygląda.jeszcze jedno pytanko, czy brzeczkę można rozrzedzić wodą po gotowaniu i chmieleniu, czy nie bardzo.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    dolej wody to będziesz miał więcej piwa o mniejszym blg
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ushi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 148

      #3
      Teraz po 14 h

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Lepiej teraz niż później.
        Możesz też zostawić.

        Comment

        • ushi
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 148

          #5
          Chyba zostawię niech będzie pełniejsze pewnie i mocniejsze, a czas zacierania nie za długi?

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Nie za długi. Używaj znaków przestankowych, bo ciężko Cię zrozumieć
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • ushi
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 148

              #7
              Ok. Na przyszłość poprawię się.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • toh11
                Cobra CB 3 - wyłącza się podczas zacierania (problem)
                toh11
                Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
                Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
                2020-01-11, 12:41
              • Gdina
                Nieosiągnięta temp. zacierania (lodówka)
                Gdina
                Czytałem ,czytałem, kilka warek z brewkitów.Dzisiaj zacieranie na poważnie, chociaż trochę spontaniczne i z przymusu czasowego, powiedzmy, że testowe.. Poszło całkiem nieźle, jeśli chodzi o czas, wysładzanie(filtr z naciętych rurek PVC). Niestety w lodówce temp. początkowa po dodaniu...
                2017-02-07, 17:13
              • szalkos
                Proszę o szybką poradę! Zepsuty termometr podczas zacierania
                szalkos
                Właśnie warze kolejną warke i podczas zacierania na 62 stopniach zepsuł mi się termometr. Jest święto wiec nie jestem w stanie go dzisiaj kupić. Jak wyjść z tej sytuacji? Proszę bardzo o pomoc kogoś doświadczonego.
                2017-01-06, 11:33
              • kurek93
                Pszenica z błędami.
                kurek93
                Witam.
                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                • słód Weyermann®
                ...
                2023-01-13, 10:28
              • OneTwoThreeBrew
                Pomoc przy Pale Ale
                OneTwoThreeBrew
                Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

                Zasyp:

                Słód pilzneński 4 kg
                Słód monachijski 1 kg

                Chmiele:

                Lubelski 50 g
                Marynka 50 g


                Drożdże:

                US-05

                Zacieranie:

                50*C...
                2022-11-20, 22:40
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...