zrobiłem IRA tylko nie wiem czy nie za długo zacierałem 60min 65-68* i ok 30 min 72*Trochę
za bogate wyszło bo ma 15 blg było 3 kg pale ale 1kg monachijski 0,5 carared i 50g jęczmienia palonego drożdże s 04. W założeniu miało być ok 23 25l 13 blg, ale strasznie dużo paruje na przyszłość będzie nauczka wyszło 18l brzeczki, pięknie pachnie ,chmiel marynka też te zapachy pewnie zmienią się po fermentacji, ale na razie dobrze wygląda.jeszcze jedno pytanko, czy brzeczkę można rozrzedzić wodą po gotowaniu i chmieleniu, czy nie bardzo.
za bogate wyszło bo ma 15 blg było 3 kg pale ale 1kg monachijski 0,5 carared i 50g jęczmienia palonego drożdże s 04. W założeniu miało być ok 23 25l 13 blg, ale strasznie dużo paruje na przyszłość będzie nauczka wyszło 18l brzeczki, pięknie pachnie ,chmiel marynka też te zapachy pewnie zmienią się po fermentacji, ale na razie dobrze wygląda.jeszcze jedno pytanko, czy brzeczkę można rozrzedzić wodą po gotowaniu i chmieleniu, czy nie bardzo.
Comment