czas zacierania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ushi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 148

    czas zacierania

    zrobiłem IRA tylko nie wiem czy nie za długo zacierałem 60min 65-68* i ok 30 min 72*Trochę
    za bogate wyszło bo ma 15 blg było 3 kg pale ale 1kg monachijski 0,5 carared i 50g jęczmienia palonego drożdże s 04. W założeniu miało być ok 23 25l 13 blg, ale strasznie dużo paruje na przyszłość będzie nauczka wyszło 18l brzeczki, pięknie pachnie ,chmiel marynka też te zapachy pewnie zmienią się po fermentacji, ale na razie dobrze wygląda.jeszcze jedno pytanko, czy brzeczkę można rozrzedzić wodą po gotowaniu i chmieleniu, czy nie bardzo.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    dolej wody to będziesz miał więcej piwa o mniejszym blg
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ushi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 148

      #3
      Teraz po 14 h

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Lepiej teraz niż później.
        Możesz też zostawić.

        Comment

        • ushi
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 148

          #5
          Chyba zostawię niech będzie pełniejsze pewnie i mocniejsze, a czas zacierania nie za długi?

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Nie za długi. Używaj znaków przestankowych, bo ciężko Cię zrozumieć
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • ushi
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 148

              #7
              Ok. Na przyszłość poprawię się.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X