Witam i o rade pytam .
Mam nastawione w tej chwili :
witbier - 16 blg
koelsch - 15 blg
alt bier - 17 blg
Jak widać dosyć frywolnie podszedłem do uznanych przepisów które przewidują blg o kilka stopni mniejsze dla tych stylów piwa . Niestety do tej pory sądziłem że im większe blg tym piwo lepsze , ale ostatnio kolega bardziej obeznany z piwowarstwem domowym przekonuje mnie że nie jest to regułą . Czy rzeczywiście wysokie blg negatywnie odbije się na smaku moich piw tzn czy gdyby mniały mniej to byłyby lepsze ?
Mam nastawione w tej chwili :
witbier - 16 blg
koelsch - 15 blg
alt bier - 17 blg
Jak widać dosyć frywolnie podszedłem do uznanych przepisów które przewidują blg o kilka stopni mniejsze dla tych stylów piwa . Niestety do tej pory sądziłem że im większe blg tym piwo lepsze , ale ostatnio kolega bardziej obeznany z piwowarstwem domowym przekonuje mnie że nie jest to regułą . Czy rzeczywiście wysokie blg negatywnie odbije się na smaku moich piw tzn czy gdyby mniały mniej to byłyby lepsze ?
Comment