Żeby mapajakowi nie szargać reputacji poszukałem i znalazłem jego wątek. Ja nie stosowałem grzałki, tylko właśnie wodę. Woda szybko stygnie, a używamy jej stosunkowo mało. Biorąc pod uwagę, temp. saszetki i jej zawartości przy 40C raczej na pewno będziemy mieć mniej. Jak się ktoś boi to można nie przekraczać 30C. Tylko wodę trzeba częściej zmieniać. Sądzę jednak, że nawet 40C nie ubije drożdży.
sposób na przyspieszenie propagacji Wyeasta
Collapse
X
-
-
Comment
-
Comment
-
Stawiałem saszetke na kaloryferze, temp. wody w c.o. 40 stC. Nic się drożdżom nie stało.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
-
Channel: Czechy
-
-
Cześć, mam pytanie odnośnie butelek do piwa.
Obejrzałem ostatnio Kopyra i wspomniał w nim o cenie butelek.
Dla mnie jest to kosmos, tzn. cena.
Proszę mi wytłumaczyć, w jaki sposób zaopatrują się browary w butelki. Rozumiem, że składają zamówienie do huty i ta dostarcza...-
Channel: Słup ogłoszeniowy
-
-
Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji
Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%
https://www.singlecut.com/
Aromat - czekolada,...-
Channel: USA
2025-02-02, 00:09 -
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment