sposób na przyspieszenie propagacji Wyeasta

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    te 35-40*C mnie niepokoi, ale skoro stosowałeś...
    Żeby mapajakowi nie szargać reputacji poszukałem i znalazłem jego wątek. Ja nie stosowałem grzałki, tylko właśnie wodę. Woda szybko stygnie, a używamy jej stosunkowo mało. Biorąc pod uwagę, temp. saszetki i jej zawartości przy 40C raczej na pewno będziemy mieć mniej. Jak się ktoś boi to można nie przekraczać 30C. Tylko wodę trzeba częściej zmieniać. Sądzę jednak, że nawet 40C nie ubije drożdży.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels
      a tak zbaczając z tematu wpadło mi do głowy głupota -śląski lambik czyli to co w lufcie loto. Ale poważnie jutro rano zadam tak jak spuchnie duzo czy mało może w brzęczce szybciej sie obudzą -nie wiadomo co w tej saszetce (małej jest)
      Diebels proszę Cię, w czym?
      blog.kopyra.com

      Comment

      • diebels
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.11
        • 170

        #18
        sorki w brzęcce

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels
          sorki w brzęcce
          Jaja sobie robisz??
          blog.kopyra.com

          Comment

          • diebels
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.11
            • 170

            #20
            No brzeczka miało wyjść sorki

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #21
              Stawiałem saszetke na kaloryferze, temp. wody w c.o. 40 stC. Nic się drożdżom nie stało.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • darekd
                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                darekd
                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                ...
                2023-02-07, 23:16
              • heckler
                Czechy, Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
                heckler
                Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
                2023-09-13, 07:39
              • klocekoi
                Nowe butelki do piwa
                klocekoi
                Cześć, mam pytanie odnośnie butelek do piwa.
                Obejrzałem ostatnio Kopyra i wspomniał w nim o cenie butelek.
                Dla mnie jest to kosmos, tzn. cena.
                Proszę mi wytłumaczyć, w jaki sposób zaopatrują się browary w butelki. Rozumiem, że składają zamówienie do huty i ta dostarcza...
                2023-04-30, 20:26
              • darekd
                SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
                darekd
                Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

                Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

                https://www.singlecut.com/

                Aromat - czekolada,...
                2025-02-02, 00:09
              • Serokomlak
                Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                Serokomlak
                Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                2024-11-03, 01:56
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...