sposób na przyspieszenie propagacji Wyeasta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • diebels
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 170

    sposób na przyspieszenie propagacji Wyeasta

    Drodzy forumowicze pomocy:
    Mam wyeast 2206 data produkcji may 2009 -
    zgodnie z instrukcja powinienem poczekac 11 dni na rozrost komórek , dzisiaj mam głodną warke a drożdze spią już 3 dzień od zgniecenia w saszetce .
    Pytanie :czy jest jakiś sposób na przyspieszenie rozrostu komórek.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels Wyświetlenie odpowiedzi
    Drodzy forumowicze pomocy:
    Mam wyeast 2206 data produkcji may 2009 -
    zgodnie z instrukcja powinienem poczekac 11 dni na rozrost komórek , dzisiaj mam głodną warke a drożdze spią już 3 dzień od zgniecenia w saszetce .
    Pytanie :czy jest jakiś sposób na przyspieszenie rozrostu komórek.
    Można zrobić im łaźnię wodną, czyli wsadzić saszetkę do ciepłej wody (nie więcej jak 35-40C). Pilnować, żeby temp. nie spadła.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • diebels
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.11
      • 170

      #3
      Dzięki wielkie Tomek .Twoje zdrowie

      Comment

      • ados
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.12
        • 94

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels Wyświetlenie odpowiedzi
        Drodzy forumowicze pomocy:
        Mam wyeast 2206 data produkcji may 2009 -
        zgodnie z instrukcja powinienem poczekac 11 dni na rozrost komórek , dzisiaj mam głodną warke a drożdze spią już 3 dzień od zgniecenia w saszetce .
        Pytanie :czy jest jakiś sposób na przyspieszenie rozrostu komórek.
        a jakie blg tej warki? jak nieduże to można bezpośrednio z saszetki do brzeczki, tylko solidnie napowietrzyć

        Comment

        • diebels
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.11
          • 170

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedzi
          a jakie blg tej warki? jak nieduże to można bezpośrednio z saszetki do brzeczki, tylko solidnie napowietrzyć
          warka 12,5 Blg

          Comment

          • ados
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.12
            • 94

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels Wyświetlenie odpowiedzi
            warka 12,5 Blg
            no to można zaryzykować, koniecznie napowietrzać, aczkolwiek ryzyko jest, pytanie tylko czy saszetka puchnie wolno czy nie puchnie w ogóle, czasem po trzech dniach to trudno oceniać

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Lepiej, żeby saszetka spuchła. Za późno zgniotłeś. Z Wyeastami to czasem jazda jest - już gdzieś pisałam, że mi ostatnio drożdże 5 miesięczne spuchły po 10 dniach, a 10 miesięczne po 3. Lepiej zgnieść wcześniej i potem najwyżej do lodówki schować, niż się później stresować
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • ados
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.12
                • 94

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Lepiej, żeby saszetka spuchła. Za późno zgniotłeś. Z Wyeastami to czasem jazda jest - już gdzieś pisałam, że mi ostatnio drożdże 5 miesięczne spuchły po 10 dniach, a 10 miesięczne po 3. Lepiej zgnieść wcześniej i potem najwyżej do lodówki schować, niż się później stresować
                no jasne, tylko, że teraz kolega ma sytuację ... więc musi reagować, bo mu brzeczka skiśnie jak nie zadrożdży,

                diebels: może masz jakieś suche drożdże na stanie?

                Comment

                • diebels
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.11
                  • 170

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedzi
                  no jasne, tylko, że teraz kolega ma sytuację ... więc musi reagować, bo mu brzeczka skiśnie jak nie zadrożdży,

                  diebels: może masz jakieś suche drożdże na stanie?
                  mam tylko 06 górne, ba a szaszetka lekko tylko puchnie (podgrzewam ją na 30 st.

                  Comment

                  • ados
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.12
                    • 94

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels Wyświetlenie odpowiedzi
                    mam tylko 06 górne, ba a szaszetka lekko tylko puchnie (podgrzewam ją na 30 st.
                    jak puchnie to nie tak źle

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Ja bym olał puchnięcie i zrobił szybki starter, ale dzień wcześniej najlepiej. Niektórzy w ogóle nie pękają saszetki... W Twojej sytuacji to bym wlał do brzeczki to co mam i trzymał kciuki.
                      Kopyr - ten pomysł z łaźnią wodną to sprawdzony?

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Kopyr - ten pomysł z łaźnią wodną to sprawdzony?
                        To knif mapajaka o ile dobrze pamiętam. Stosowałem.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          te 35-40*C mnie niepokoi, ale skoro stosowałeś...
                          Last edited by Seta; 2010-03-28, 22:06.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Niektórzy w ogóle nie pękają saszetki
                            Łoł, a to nie wiedziałam. Czyli od razu robią starter? Ja robię odwrotnie - pozwalam spuchnąć, a startera nie robię
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • diebels
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.11
                              • 170

                              #15
                              a tak zbaczając z tematu wpadło mi do głowy głupota -śląski lambik czyli to co w lufcie loto. Ale poważnie jutro rano zadam tak jak spuchnie duzo czy mało może w brzęczce szybciej sie obudzą -nie wiadomo co w tej saszetce (małej jest)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X