Pytania początkującego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xess
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 9

    Pytania początkującego

    a czy jest szansa zrobienia piwa o znosnym smaku, nagazowaniu i aromacie przy pomocy szyszek chmielu i zwyklych drozdzy piekarskich, miodu lub kawy przenicznej?
    nie ukrywam ze gdzies dorwalem takie opracowanie i autor podal receptury z tymi skladnikami...
    zakupilem takowe ale cos mnie ruszylo i stad jestem na forum ...
    poprostu zastanawiam sie czy jest sens sie narobic i czy cos z tego moze wyjsc...
    troche poczytalem i wychodzi na to ze tu bardzo wyrafinowane smaki i receptury proponujecie...
    bede wdzieczny za oswiecenie...
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23931

    #2
    Będzie to mało, hm, piwne.

    Czytać: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=87244

    Proszę pisać w odpowiednich wątkach
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      Z tym zastrzeżeniem, że tam bardzo mało jest o "piwach" "warzonych" bez użycia słodu...

      Comment

      • xess
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.03
        • 9

        #4
        hehe nie no kupilem slod z bogutymlyna pilznenski (cale 30kg)...
        troche slabo mi sie teraz usmiecha jeszcze jakies zakupy innych slodow robic...
        chcialem na poczatke zrobic jakas probna warke z tego co mam...
        musze jeszcze opracowac technologie zacierania i samego wazenia bo moze to glupio zabrzmi ale zupelnie sie do tematu nie przygotowalem...
        jak juz wspomnialem zasugerowalem sie recepturami z ksiazki niejakiego Z.T. Nowickiego- "Domowe piwa cydry wina nalewki likiery kremy". przepisy z tej ksiazki nie sa az tak skaplikowane... tylko co z tego wyjdzie przy zastosowaniu zwyklych drozdzy i chmielu w szyszkach

        Comment

        • TomX
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.09
          • 1035

          #5
          Chmiel w szyszkach jest ok (o ile nie mówisz o jakimś dzikusie zbieranym na miedzy), ale na Boga! nie używaj drożdży piekarskich! Eksperymentowałem kiedyś z nimi na jakiś kwasach chlebowych,podpiwkach i miodach - na szczęście na małych "warkach". Efekt zawsze wędrował do kanału, nie dało się tego pić.

          Comment

          • xess
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.03
            • 9

            #6
            chmiel jest taki ze sklepu zielarskiego Lupuli flos...
            wiem ze normalnie stosuje sie dwa rodzaje aromatyczny i goryczkowy...
            ten w sumie nie wiem jaki jest niestety...

            Comment

            • admiro
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.05
              • 248

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xess Wyświetlenie odpowiedzi
              chmiel jest taki ze sklepu zielarskiego Lupuli flos...
              wiem ze normalnie stosuje sie dwa rodzaje aromatyczny i goryczkowy...
              ten w sumie nie wiem jaki jest niestety...
              Spokojnie.

              Do piwa musisz mieć słody (piwowarskie), chmiel (piwowarski) i drożdże (piwowarskie) czyli składniki, oraz sprzęt i środki dezynfekujące.

              Zakupy cię po prostu nie ominą.
              Moje piwo jest bezcenne.

              Schizma miodowa.

              Comment

              • xess
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.03
                • 9

                #8
                no fakt ze zakup drozdzy mnie nie ominie...
                coprawda mam browary lodzkie pod nosem ale niestety sklepu z akcesoriami browarniczymi chyba w lodzi nie uswiadcze...
                wiec pozostaje mi zrobic jeszcze zakupy w necie...
                na ten moment mam 30kg pilnenskiego z bogutymlyna...
                czego i ile dokupic zeby mniejwiecej starczylo na przerobienie...
                moze troche monachijskiego jeszcze dokupie...
                to bedzie moje pierwsze wazenie ze slodow wiec nawet nie wiem jakie piwko bym chcial zrobic...
                wiem tylko ze raczej cos na drozdzach gornej bo w lodowce nie mam miejsca a i lato idzie wiec warunki raczej cieple...
                Last edited by xess; 2010-04-02, 21:33.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #9
                  Myśle że przyda się jeszcze słownik i nowa klawiatura
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • admiro
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.05
                    • 248

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xess Wyświetlenie odpowiedzi
                    no fakt ze zakup drozdzy mnie nie ominie...
                    coprawda mam browary lodzkie pod nosem ale niestety sklepu z akcesoriami browarniczymi chyba w lodzi nie uswiadcze...
                    wiec pozostaje mi zrobic jeszcze zakupy w necie...
                    na ten moment mam 30kg pilnenskiego z bogutymlyna...
                    czego i ile dokupic zeby mniejwiecej starczylo na przerobienie...
                    moze troche monachijskiego jeszcze dokupie...
                    to bedzie moje pierwsze wazenie ze slodow wiec nawet nie wiem jakie piwko bym chcial zrobic...
                    wiem tylko ze raczej cos na drozdzach gornej bo w lodowce nie mam miejsca a i lato idzie wiec warunki raczej cieple...
                    W każdym sklepie piwowarskim masz zestawy, zarówno surowce jak i startowe sprzętowe, porównaj zawartość z tym co masz w domu.
                    W praktyce, musisz zamówić wszystko oprócz słodu.
                    Moje piwo jest bezcenne.

                    Schizma miodowa.

                    Comment

                    • xess
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.03
                      • 9

                      #11
                      no wlasnie niestety wychodzi na to ze zrobienie browaru ze slodu (ziarna) pociaga za soba spore wydatki... sie usmiecham tylko ile piwa trzeba zrobic zeby to sie zwrocilo...
                      fakt ze zrobienie wlasnej warki- bezcenne...
                      a tak z ciekawosci liczyliscie jak wyglada koszt wzgledem zrobiena z gotowego "kita" uwzgledniajac sume skladnikow koszty energii, pomijajac naklady na wielki gar czy srutownik (na ten moment to mnie bardzo "blokuje kosztowo")

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Policz sobie koszt puszek to zobaczysz, jak Ci się szybko zwróci. Zrobienie 20 litrów piwa jasnego 12 blg ze słodów to koszt 20-25 + drożdże zł wydatku na surowce.
                        A śrutownika nie musisz kupować od razu - możesz zamawiać słód śrutowany, co podroży sprawę nieco, ale jakość otrzymanego piwa, jak równiez satysfakcja z jego zrobienia - tak jak napisałeś- bezcenne

                        Przyjedź do Wrocka na Warsztaty w maju, zobaczysz proces warzenia, może się szybciej przekonasz
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • xess
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.03
                          • 9

                          #13
                          ... wlasnie dotarla paczucha z mniejwiecej umyslonymi skladnikami...
                          tzn z wyczytanych mniejwiecej przepisow staralem sie dobrac rozne wymyslne slody "smakowe"...
                          So... moje zapasy na ten moment stanowia:
                          30kg Pilznenskiego
                          10kg Monachijskiego
                          1 kg Pale Ale 5-7 EBC
                          1 kg Specjal-B 350 EBC
                          1 kg Karmelowy ciemny 100-130 EBC
                          (wybieralem troche na oko wiec prosze o wyrozumialosc )
                          do tego wszelkiej masci drozdze suche gornej s-04, s-33 i us-05
                          chmiel w granulatach marynka, lubelski i hallertauer mittelfruh
                          ... do tego srutownik, garnek 45l balony i baniaki, grzalke chlodnice, termometr baleometr i zasadniczo w miare obczytane kolejne kroki procesu zacierania...

                          czy ktos pokusilby sie o zapodanie jakiegos przepisu ktory by mnie nie zabil na poczatek i co najwazniejsze wyszloby cos "o samku piwa"...
                          tzn zasadniczo preferuje lekko goryczkowe delikatnie slodkawe niezbyt gazowane...
                          wiem ze zapewne juz wiecie ze macie do czynienia z kompletnym laikiem ale checi mam wiec z gory dziekuje za zrozumienie...

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #14
                            Najpierw się szuka przepisu a później zamawia słody.

                            Teraz sam kombinuj.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • xess
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.03
                              • 9

                              #15
                              coz juz pisalem...
                              w sumie nie mam nic na swoje usprawiedliwienie... podszedlem bardo luzno do tematu...
                              jak sie pozniej okazalo... zreszta juz opisalem jak wyszlo ze nabylem 30kg pilnenskiego i chcialem robic na chmielu z apteki i drozdzach do ciasta
                              reszte teraz dokupielem zeby eksperymentowac...
                              przeciez nie zrobie z tego wszystkiego odrazu wielkiej kadzi nie?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X