potrzebuję porady w kwestii szybkiej decyzji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ados
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.12
    • 94

    potrzebuję porady w kwestii szybkiej decyzji

    Witam,
    W sobotę warzyłem piwko, miałem pierwszy raz do czynienia z drożdżami w wersji "activator" - Wyeast Scottish Ale (XL). Piwko 12blg, zacierane po angielsku. Saszetke rozwaliłem w sobotę, mając na uwadze co stoi napisane w instrukcji, że nie ma potrzeby czekać aż spuchnie - i zastanawiam się czy to nie był błąd. Nevermind więc, saszetka nie spuchła (bo i kiedy miałaby), drożdże zadane w 30*C, brzeczka napowietrzona, do dzisiaj brak fermentacji.

    Co prawda już zdarzało mi się, że pierwsze razy wyeastów ruszały wolno, ale są pewne granice, zaraz ta brzeczka skwaśnieje.

    Dylemat jak zwykle ten sam, wrzucać inne drożdże czy czekać.

    Mam co wrzucić, zresztą świeżą gęstwę dzisiaj zebraną z burzliwej, ale to gęstwa lagerowa (pilsen lager), z drugiej strony szkoda całej świeżej saszetki drożdży jeżeli by jednak miały na nowo ruszyć (ale musiałyby ruszyć)

    OK, dobre rady zawsze w cenie, kto by co zrobił? Bo dzisiaj to chyba ostatni gwizdek żeby cokolwiek wrzucać.

    Pozdr i dzięki z góry.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Drożdże kiedy wlałeś - w sobotę? W niedzielę? Jeśli w sobotę, to minęły 3 doby, dużo. W jakiej temperaturze stoi fermentor?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • ados
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.12
      • 94

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Drożdże kiedy wlałeś - w sobotę? W niedzielę? Jeśli w sobotę, to minęły 3 doby, dużo. W jakiej temperaturze stoi fermentor?
      drożdże wlałem w sobotę, tak, 3 doby minęły, fermentor od niedzieli stoi w temperaturze 19*C, najpierw (pierwszą dobę) stał w temperaturze 15*C

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        A drożdżaki jaką miały datę produkcji?
        W każdym razie - ja bym chyba już dała inne drożdże. Ewentualnie poczekaj do rana, o ile będziesz mógł zasnąć
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • ados
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.12
          • 94

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          A drożdżaki jaką miały datę produkcji?
          W każdym razie - ja bym chyba już dała inne drożdże. Ewentualnie poczekaj do rana, o ile będziesz mógł zasnąć
          tego już chyba nie dojdę, bo wywaliłem saszetkę, ale kojarzę coś, że chyba październik 2009

          Comment

          • ados
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.12
            • 94

            #6
            no dobra, zadałem gęstwę, którą godzinę temu odzyskałem świeżo po burzliwej fermentacj, jej kaliber spowoduje, że stracony czas zostanie napewno nadrobiony z nawiązką, trudno, że to lagerowe drożdże, a w garażu mam obecnie 17*C, brzeczka zrobiona na słodzie pale ale, nie wiem więc jak się on ma do drożdży dolnej fermentacji, będzie to na pewno jakieś piwo, ale będzie, trudno, miał być szkocki ale, a będzie szkocki quasi lager

            ważniejsze aby wyciągnąć wnioski, jak widać, drożdże w wersji activator nie są takie mocne jak by się wydawało, chyba, że to kwestia egzemplarza, na wszelki wypadek raczej należałoby poczekać aby saszetka spuchła i jednak zrobić starter aby wiarygodnie ocenić kondycję drożdży, pytanie więc po co przepłacać za activator?

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              #7
              Activator jest potrzebny żeby złapać kilku "jeleni" którym nie chce się robić startera po bożemu a tak już poważnie to u mnie zawsze jest robiony starter, i tak z duszą na ramieniu idę na drugi dzień sprawdzić czy drożdżaki wzięły się do roboty
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Nie korzystałam nigdy z Activatora, ale z propagatora też starterów nie robię Za to czekam, aż spuchną.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • artur2
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.02
                  • 535

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  z propagatora też starterów nie robię Za to czekam, aż spuchną.
                  No proszę, coś takiego
                  Mniej alkoholu, więcej smaku !
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Comment

                  • ados
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.12
                    • 94

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Nie korzystałam nigdy z Activatora, ale z propagatora też starterów nie robię Za to czekam, aż spuchną.
                    ja z propagatorami też czekam aż spuchną, tutaj miało nie być takiego obowiązku , mam więc jasność co do "zalet" activatora

                    Comment

                    Przetwarzanie...