Degeneracja zabutelkowanego piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #91
    Coraz mniej wierzę, że autorowi tego wątku piwo się zdegenerowało. Odczucia smakowe mogą byc spowodowane słabym obyciem z takimi rodzajami piwa.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • white666
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.02
      • 54

      #92
      obycie z piwami "ale" mam może krótkotrwałe ale dość intensywne tzn 1 tydzień na wyspach - pite tylko "ale" wszelkiego rodzaju jak również wizyta z browarze Badger w Blandford - co oczywiście nie ma wpływu na obycie a jedynie próby picia jak najbliżej źródła. co do degeneracji obecnego piwa: piję je regularnie codziennie i cały czas mam wrażenie że nie wchodzi w grę zakażenie (ale zrymowałem). wyczuwam posmak znamienny dla piw "ale" lecz dodatkowo coś jeszcze dominuje. napiszcie lepiej, zamiast przepychać się, co zrobić z osadem o którym pisałem wcześniej bo mam zamiar przelewać jutro pszeniczne do butelek.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #93
        Jaki znowusz osad? Drożdże ci się wlały do menzurki.

        Piwo należy zlać do nowego fermentora z kranikiem, bez drożdży z dna i rozlewać.

        P.S. O obyciu mam na myśli piwa domowe.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • white666
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.02
          • 54

          #94
          tylko że jak zlewasz przez kranik z burzliwej i dodatkowo masz reduktor osadów i mimo wszystko zaciąga drożdże/osad to niepokoi mnie to trochę. o ile sytuacja wyklaruje się w przypadku piwa przelewanego na cichą to pszeniczne które idzie od razu do butelek nawet jeśli pomiędzy jest fermentator z glukozą do refermentacji to i tak piwo nie zdąży się wyklarować. osad nie zdąży osiąść. ale w sumie ma to chyba niewielkie znaczenie w przypadku pszenicznego które i tak jest mętne.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika white666
            tylko że jak zlewasz przez kranik z burzliwej i dodatkowo masz reduktor osadów i mimo wszystko zaciąga drożdże/osad to niepokoi mnie to trochę. o ile sytuacja wyklaruje się w przypadku piwa przelewanego na cichą to pszeniczne które idzie od razu do butelek nawet jeśli pomiędzy jest fermentator z glukozą do refermentacji to i tak piwo nie zdąży się wyklarować. osad nie zdąży osiąść. ale w sumie ma to chyba niewielkie znaczenie w przypadku pszenicznego które i tak jest mętne.
            To do zlewania piwa nie używasz wężyka?
            Np. takiego:
            Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-04-16, 12:46.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #96
              Po prostu w gotowcach masz dużo mniej osadu. Jeżeli robisz piwo zacierane osadu masz ohoho i kranik Ci zasysa go z dna. Dekantacja to zlewanie ZNAD osadu - górą, wężykiem. Kranika używasz do butelkowania gdy brzeczka jest już w miarę klarowna.

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #97
                Coś mi sie zdaje, że kólega White w ogóle nie stosuje obciagów piwa, a nawet z burzliwej prowadzonej w wiaderku z kranikiem od razu rozlewa do butelek.

                Obciąg piwa można przeprowadzić najprostszym metrowym wezykiem, nawet bez reduktorów osadów. Dobrze u mnie spisuje się prosta rurka uzywana przy rozlewie, a wsadzona na końcowkę węzyka. Dlatego dobrze, bo jest prosta właśnie.

                @seta
                Pamiętając mój pierwszy i jedyny gotowiec, i porównując go z zacieraniem, to odpowiem, że ja az takiego zwiekszenia się osadów w ogóle nie zauważam.
                Osad zimny pozostaje w garze zaciernym, a we wiaderku fermentacyjnym jest warswa drożdzy, która jest taka sama jaka była po fermentacji z gotowca.

                Chyba nie ślepne...
                Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2010-04-16, 13:20.

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                  Naucz się pisać na temat, bałaganisz, gdzie popadnie. Pytania do Centrum Piwowarstwa proszę zgłaszać w dziale jego dotyczącym, albo poprzez e-maila do firmy.
                  Waćpani ma oczywiście rację, ale dzisiaj odbył się "panel degustacyjny" owego IRA (tydzień po zakapaslowaniu) i degustatorzy jednoznacznie orzekli, że jest ono lepsze od poprzedniej wersji w ktorej był dodatek 150g słodu barwiącego.

                  Zatem nie wiem, czy to była pomyłka, czy tez zmiana receptury, ale werdykt "jury" jest jednogłośny.

                  Dziękuje za uwagę.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #99
                    Degustatorzy orzekli cokolwiek tydzień po zakapslowaniu??

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #100
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                      degustatorzy jednoznacznie orzekli, że jest ono lepsze od poprzedniej wersji w ktorej był dodatek 150g słodu barwiącego.

                      Zatem nie wiem, czy to była pomyłka, czy tez zmiana receptury, ale werdykt "jury" jest jednogłośny.
                      Jest to zmieniona receptura, wystarczy zajrzeć tutaj, żeby sprawdzić. Jeśli degustatorom bardziej smakowało, no to się cieszę - czyli dobrze, że zmieniliśmy. A zmieniliśmy, bo nam też bardziej smakowało bez barwiącego
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #101
                        Degustatorzy degustatorami, ale i ja sprawdzam jak zmienia się piwo od chwili pierwszego zafermentowania ..
                        Interesuje mnie to i mam juz swoje pierwsze przemyślenia, szczególnie gdy na samym poczatku zafermentowania/nagazowania Kolescha, był on mandarynkowy, ale po refermentacji/nagazowaniu już nie.
                        Taa..
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2010-04-18, 11:08.

                        Comment

                        • white666
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.02
                          • 54

                          #102
                          kolega white stosuje cichą fermentację jednak robi to przez kranik. do kranika ma też podłączony reduktor osadów. do kranika jest podłączony wężyk z drugiej strony tak aby piwo nie natleniło się zbytnio. jednak za namową szanownego grona został zakupiony wężyk z biowinu i piwa będą zlewane na cichą za pomocą tegoż właśnie urządzenia. jeżeli chodzi o pszeniczne to zgodnie z sugestiami nie jest przeprowadzana fermentacja cicha. wcześniej nie było problemu z zasysaniem przez kranik osadu.

                          Comment

                          • white666
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2010.02
                            • 54

                            #103
                            kolejne spostrzeżenia: mam wrażenie że piwo jest chyba za mocno nachmielone, o ile dobrze pamiętam to w zestawie był chmiel lubelski i marynka w ilości po 50g. jak dodamy do tego ok 17l piwa i chmielenie bez woreczków to daje nam całkiem sporą goryczkę. kolejne spostrzeżenie jest taki iż poszczególne butelki różnią się między sobą smakiem, niektóre mają jakby lekko zepsuty posmak ale być może nie jestem jeszcze wyrobionym degustatorem. w każdym razie są różnice pomiędzy flaszkami co wskazywałoby na problemy z butelkami. dodam jeszcze że jest bardzo słabo odfiltrowane, na szklance pozostają zanieczyszczenia. spostrzeżenia po przelaniu następnej warki na cichą czyli irish red ale są takie że jak przyłożyłem się do filtracji, dodatkowo zastosowałem filtrator z oplotu i mech irlandzki to piwo jest klarowne jak łza. właściwie zastanawiałem się czy nie butelkować od razu.

                            Comment

                            • white666
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.02
                              • 54

                              #104
                              jeszcze jedna informacja a mianowicie fermentatory stoją zawsze w kuchni/pokoju. jak świeci słońce to oświetla przez chwilę przed samym zachodem słońca ich część. czy to ma wpływ - niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni piwowarzy.

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #105
                                Słońce nie powinno mieć wpływu, o ile nie masz przeźroczystych fermentatorów. Jedyna rzecz, która mogłaby zaszkodzić moim zdaniem, to podniesienie temperatury, ale to w Twoim przypadku nie ma miejsca.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Gringo
                                  Żnin, Janickiego 1, Stacja Filtracja
                                  Gringo
                                  Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
                                  Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
                                  2020-08-16, 18:59
                                • dadek
                                  Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
                                  dadek
                                  Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
                                  2024-10-06, 21:38
                                • Alkoneser
                                  Browary restauracyjne w Polsce
                                  Alkoneser
                                  Cześć,
                                  mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                                  2024-08-05, 11:26
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • pietrus96
                                  Osad w butelkach
                                  pietrus96
                                  Cześć,
                                  dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                                  2024-01-13, 20:24
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...