Ja dochodzę do wniosku że winę ponoszą drożdże. Ostatnie pszeniczne było naprawdę pyszne: zamiast pilzneńskiego dałem monachijski i piwo wyszło naprawdę smaczne. nalewane z butelki znad osadu było klarowne i smakowało dobrze. Jednak po wykonaniu manewru zamieszania drożdży na koniec i wlaniu do szklanki całej zawartości butelki smak stawał się nieco cierpki i już nie tak dobry. Wniosek: spróbować z drożdżami płynnymi co czynię obecnie. Następną warką która już wylądowała w butelkach jest irish red ale. piwo klarowane było mchem irlandzkim, jest wprawdzie na suchych drożdżach ale zawiera bardzo mało osadu i w smaku choć upłynęło dopiero ok 1,5 tygodnia od zabutelkowania piwo zapowiada się dobrze. Na cichej od wczoraj 2 warki: freestylowe ale na drożdżach płynnych Wyeast które nie chciały wystartować - drożdże z Browamatora na granicy terminu przydatności czyli około roczne - ale w końcu po wykonaniu startera zadziałały i dały radę całkiem nieźle. druga warka to słód ale z dodatkiem pilzneńskiego, monachijskiego, i caracośtam na drożdźach suchych Safale us-05. jedynym problemem są zawieszone w piwie kawałki drożdży które nie mają zamiaru ani opaść ani wypłynąć na powierzchnię. mam nadzieję że na cichej opadną.
Degeneracja zabutelkowanego piwa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomislaw88 Wyświetlenie odpowiedziTyle zachodu a ja po prostu wyparzam wrzątkiem fermentator, wężyk i jeszcze nigdy nic złego się nie stało z moim piwkiem, a kilka warek mam już za sobą. A butelki myję wodą pod ciśnieniem i to wszystko.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomislaw88 Wyświetlenie odpowiedzikilka warek mam już za sobą.
Comment
-
-
Już jak byłem mały to mówili, że szybko dojrzewam - 5 warkę musiałem wylać do kanalizacji. Tak że nie strasz tą 13, bo i bez tego żyję w ciągłym strachu.
Comment
-
Comment