Degeneracja zabutelkowanego piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #76
    Mi tam nie śmierdzi...

    Dla wrażliwych zapewne będzie lepsza metoda z zalewaniem drożdzy po cichej, wowczas też bedzie naprzemienność i częste mycie fermentatora.

    Osad zimny? On zostaje w garze zaciernym.
    Ilośc dni fermentacji? U mnie przy temperaturze 15-16 st.C i drożdzach s-33, fermentacja dwunastek trwa równe dwa tygodnie. Wiadomo, jeśli będzie wyższa, będzie szybsza.

    Ja biorę to na zdrowy rozum.
    Skoro wina fermentują na burzliwej miesiac do dwóch miesięcy, to czemu dobrej jakości i pewne, bo wprost z saszetki drożdze piwne nie mogłyby pracować rownież do 2 miesięcy?

    Comment

    • bogdan62
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.10
      • 173

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Mi tam nie śmierdzi...

      Dla wrażliwych zapewne będzie lepsza metoda z zalewaniem drożdzy po cichej, wowczas też bedzie naprzemienność i częste mycie fermentatora.

      Ilośc dni fermentacji? U mnie przy temperaturze 15-16 st.C i drożdzach s-33, fermentacja dwunastek trwa równe dwa tygodnie. Wiadomo, jeśli będzie wyższa, będzie szybsza.

      Ja biorę to na zdrowy rozum.
      Skoro wina fermentują na burzliwej miesiac do dwóch miesięcy, to czemu dobrej jakości i pewne, bo wprost z saszetki drożdze piwne nie mogłyby pracować rownież do 2 miesięcy?
      Nie dla wrażliwych, a dla osób ze standardowym zmysłem smaku. Po cichej jest zdecydowanie mniej "odpadów poprodukcyjnych" i drożdży co skutkuje brakiem posmaków z osadów i zrównoważonym smakiem piwa. Podobny efekt jest przy użyciu części gęstwy z burzliwej - całą można użyć jedynie do piw o bardzo wysokim Blg. Pisałeś wcześniej o użyciu 4 razy z rzędu całej gęstwy z burzliwej, to porażka, pomijając możliwość zakarzenia (jak jeszcze nie było to będzie), ale co ze smakiem, jak nie widzisz różnicy to mi cię żal - nigdy nie poznasz smaku dobrego piwa.

      Zazwyczaj podana ilość dni fermentacji jest standardowa, ale nie zawsze, zależy to od sposobu zacierania, rodzaju i kondycji drożdży, warunków fermentacji itd.

      Szukanie analogi do wina jest uzasadnione dla piw przy 20 Blg lub więcej, przy niższym Blg działają inne mechanizmy.

      Robert weź na wstrzymanie, uwarz jeszcze ze 40 warek i zacznij doradzać, bo niektóre twoje wypowiedzi świadczą o słabej znajomości tematu, a niektóre są wręcz szkodliwe.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi

        Robert weź na wstrzymanie, uwarz jeszcze ze 40 warek i zacznij doradzać, bo niektóre twoje wypowiedzi świadczą o słabej znajomości tematu, a niektóre są wręcz szkodliwe.
        Popieram kolegę - Robert, wiemy, że masz dobre chęci i chcesz pomóc, ale niestety wiele porad jest chybionych i może wprowadzić w błąd.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • white666
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.02
          • 54

          #79
          tak się zastanawiam czy nie zapomnieć o tym piwie na 1 miesiąc i sprawdzić raz jeszcze czy wypijać czym prędzej i zapomnieć. w sumie nie mam na razie co pić oprócz tego piwa

          Comment

          • white666
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.02
            • 54

            #80
            właśnie zmierzyłem gęstość i wyszło mi że pszeniczne które stoi od niedzieli wieczorem zjechało do 5, irish red ale poniżej 3 - stoi od soboty. smak niezły obu piw, nie nosi śladów zepsucia ani posmaku występującego w poprzednich piwach. niepokoi mnie jedynie dziwny osad który wleciał do menzurki przez kranik jak upuszczałem piwo do pomiarów. są to białe kłaczki wielkości ok 1mm. filtrowałem jak trzeba chyba ponad godzinę i nawet we wlewanym piwie nie zauważyłem tego, co myślicie? może to obumarłe komórki drożdży? pszeniczne chciałem od razu do butelek dawać, może uda mi się trochę sklarować jak przeleję do fermentatora z glukozą do refermentacji.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #81
              Doradzajcie chłopakowi dalej, moze przy dziesiątej warce nie będzie miał kwasa.

              Ja nie mam zamiaru "tańcować" z gęstwami i będe robił piwa tak jak robię, dezynfekował tak jak dezynfekuję, i wbrew propagandzie dumam nad dwoma balonami szklanymi, do burzliwej i do cichej.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #82
                No i dostaliśmy opier... od gościa, który wie lepiej, choć nie umie się przedstawić czy wpisać parę słów o sobie w profilu.
                Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-04-16, 07:58.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #83
                  Proszę się nie stresować, obywatele...
                  Lokalizacji nie będe podawał, bo i po co...

                  A chyba wielką porażką dla Was-doswiadczonych piwowarów jest takie doradzanie w kłopocie młodemu, że prawdopodbnym jest, że po kolejny kwasie ...dolnie piwowarstwem raz na zawsze.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi

                    A chyba wielką porażką dla Was-doswiadczonych piwowarów jest takie doradzanie w kłopocie młodemu, że prawdopodbnym jest, że po kolejny kwasie ...dolnie piwowarstwem raz na zawsze.
                    Jak p....dolnie, to ze względu na głupie porady, a w tym temacie to w większości Twoje są, bardzo mi przykro.

                    Obcesowy jesteś, kolego, a jako, że wręcz napisałeś, że nie będziesz nawet pisał, skąd jesteś - bo po co, to obawiam się, że odzew na Twoje pytania będzie nikły, bo tutaj lubimy wiedzieć, z kim gadamy.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #85
                      Część postów nt chmielenia powędrowała tu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=63180
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-04-16, 10:29.

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #86
                        @white

                        Skoro masz taką względnie wysoką temepraturę do fermentacji, to zrób Belgijskie Specjalne z zestawu CP, do tego na nowych drożdzach np. THG (są drogie to fakt).

                        Czytałem w ich opisie, że fermentują w temperaturach 18-24 st.C a im blizej 24 st.C tym więcej cytrusowych aromatów. Czyli jak dla mnie jeszcze lepiej.

                        Poza tym, potraktuj cały sprzęt i butelki roztworem ACE, wypłukaj, wywietrz i jeszcze raz plukaj pirosiarczynem.
                        Moze w końcu będziesz zadowolony.

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          #87
                          @seta

                          Przywróć tutaj mój wpis, który stoi tam na jako #68

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #88
                            A co ja jestem - postoprzenosiciel? Przedostatni raz...

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jak p....dolnie, to ze względu na głupie porady, a w tym temacie to w większości Twoje są, bardzo mi przykro.
                              No coż.
                              Jak bede miał kwasa nieomieszkam poprosić o mądrą porade.

                              Korzystając z okazji, zapytam się jeszcze o to, czy w zestawie na Irish Red Ale z CP slód barwiący (150g) jest dodawany zawsze, czy też ktoś zapomniał mi takowy dodać?
                              Za pierwszym razem był, za drugim juz nie.

                              Comment

                              • Maggyk
                                Szara Adminiscjencja
                                🍼
                                • 2004.05
                                • 5618

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                                No coż.
                                Jak bede miał kwasa nieomieszkam poprosić o mądrą porade.

                                Korzystając z okazji, zapytam się jeszcze o to, czy w zestawie na Irish Red Ale z CP slód barwiący (150g) jest dodawany zawsze, czy też ktoś zapomniał mi takowy dodać?
                                Za pierwszym razem był, za drugim juz nie.
                                Naucz się pisać na temat, bałaganisz, gdzie popadnie. Pytania do Centrum Piwowarstwa proszę zgłaszać w dziale jego dotyczącym, albo poprzez e-maila do firmy.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2010-04-16, 11:32.
                                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                                Piwo domowe -
                                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                                Reklama w BROWARZE
                                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X