Degeneracja zabutelkowanego piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • white666
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.02
    • 54

    #121
    Ja dochodzę do wniosku że winę ponoszą drożdże. Ostatnie pszeniczne było naprawdę pyszne: zamiast pilzneńskiego dałem monachijski i piwo wyszło naprawdę smaczne. nalewane z butelki znad osadu było klarowne i smakowało dobrze. Jednak po wykonaniu manewru zamieszania drożdży na koniec i wlaniu do szklanki całej zawartości butelki smak stawał się nieco cierpki i już nie tak dobry. Wniosek: spróbować z drożdżami płynnymi co czynię obecnie. Następną warką która już wylądowała w butelkach jest irish red ale. piwo klarowane było mchem irlandzkim, jest wprawdzie na suchych drożdżach ale zawiera bardzo mało osadu i w smaku choć upłynęło dopiero ok 1,5 tygodnia od zabutelkowania piwo zapowiada się dobrze. Na cichej od wczoraj 2 warki: freestylowe ale na drożdżach płynnych Wyeast które nie chciały wystartować - drożdże z Browamatora na granicy terminu przydatności czyli około roczne - ale w końcu po wykonaniu startera zadziałały i dały radę całkiem nieźle. druga warka to słód ale z dodatkiem pilzneńskiego, monachijskiego, i caracośtam na drożdźach suchych Safale us-05. jedynym problemem są zawieszone w piwie kawałki drożdży które nie mają zamiaru ani opaść ani wypłynąć na powierzchnię. mam nadzieję że na cichej opadną.

    Comment

    • white666
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.02
      • 54

      #122
      dodam jeszcze że obie warki robione były na warszawskiej kranówie

      Comment

      • tomislaw88
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.07
        • 25

        #123
        Tyle zachodu a ja po prostu wyparzam wrzątkiem fermentator, wężyk i jeszcze nigdy nic złego się nie stało z moim piwkiem, a kilka warek mam już za sobą. A butelki myję wodą pod ciśnieniem i to wszystko.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24005

          #124
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomislaw88
          Tyle zachodu a ja po prostu wyparzam wrzątkiem fermentator, wężyk i jeszcze nigdy nic złego się nie stało z moim piwkiem, a kilka warek mam już za sobą. A butelki myję wodą pod ciśnieniem i to wszystko.
          Do pierwszego kwasa wszystko idzie dobrze
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #125
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomislaw88
            kilka warek mam już za sobą.
            Te "kilka" to jest kluczowe - zaczyna się po 13 warce Czasem później, czasem wcześniej.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #126
              Już jak byłem mały to mówili, że szybko dojrzewam - 5 warkę musiałem wylać do kanalizacji. Tak że nie strasz tą 13, bo i bez tego żyję w ciągłym strachu.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Gringo
                Żnin, Janickiego 1, Stacja Filtracja
                Gringo
                Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
                Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
                2020-08-16, 18:59
              • dadek
                Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
                dadek
                Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
                2024-10-06, 21:38
              • Alkoneser
                Browary restauracyjne w Polsce
                Alkoneser
                Cześć,
                mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                2024-08-05, 11:26
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • pietrus96
                Osad w butelkach
                pietrus96
                Cześć,
                dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                2024-01-13, 20:24
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...