cydr - dosładzanie przed butelkowaniem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radek79
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.01
    • 2

    cydr - dosładzanie przed butelkowaniem

    witam,
    mam pytanko jak w temacie - czy dosładzacie cydr przed butelkowaniem? jeżeli tak to ile na flaszkę 0,5L no i czym cukrem czy glukozą?

    I jeszcze jedno czy po burzliwej fermentacji postawić na cichą do sklarowania?

    pozdrawiam
    radek
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radek79 Wyświetlenie odpowiedzi
    witam,
    mam pytanko jak w temacie - czy dosładzacie cydr przed butelkowaniem? jeżeli tak to ile na flaszkę 0,5L no i czym cukrem czy glukozą?

    I jeszcze jedno czy po burzliwej fermentacji postawić na cichą do sklarowania?

    pozdrawiam
    radek
    O cydrze trochę juz było ale co tam, dosładzać możesz jeżeli masz zbyt kwaśny/wytrawny (musisz zastosować słodzik bo cukier drożdżaki przerobią na CO2 i alkohol). Na cichą możesz przelać jeżeli chcesz uzyskać klarowniejszy cydr.

    Comment

    • uranium
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.05
      • 77

      #3
      Cydr się sklarował na cichej i do butelki dawałem 3g cukru/ 0,5l.
      Z doświadczenia kumpla wiem, że z wiekiem traci wytrawność i nabiera słodyczy.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X