Muntons - Continental Pilsner

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radek79
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.01
    • 2

    Muntons - Continental Pilsner

    witam,

    czy ktoś miał do czynienia z tym brewkitem? to klasa gold (2 puchy), prawdopodobnie do fermentacji nie trzeba dodawać ekstraktu, tylko przed butelkowaniem dodać 200g.

    czy ma ktoś jakieś doświadczenia z tym piwem, bardzo proszę o wszelkie uwagi?

    pzdr
    radek
  • marcin-dabek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 15

    #2
    Hej
    Ja właśnie jestem na etapie delektowania się tym piwem. Zestaw zawiera 2 puchy i dopiero przy butelkowania dodaje się 200g słodu-tzn ja robiiłem tak (a była to moja 1 warka) zagotowałem w garnku ok 1l wody primavera-dodałem zawartość 2 puszek i mieszając poczekałem na pierwsze oznaki wrzenia.Następnie wlałem do fermentatora w którym już czekało 17-18litrów zimnej wody.Z sadzeniem drożdży zaczekałem aż temp. spadła do 27 stopni i po prostu wsypałem je z torebki i zamieszałem parę razyPo tygodniu do butelek i w tej chwili etap degustacji (chociarz producent zaleca 2-3miesiące ja jakoś nie wytrzymałem (warka wstawiona w Wielką Sobotę).Piwo nie wiem dlaczego ale przypomina Paulanera (przynajmniej mojej żonie) ale to nie jest dla nas problem :-)
    W razie czego pisz
    Zdrówko
    Marcin

    Comment

    Przetwarzanie...
    X