Witam,
Mam dziewczyne, ktora studiuje architekture. Aktualnie ma do zaprojektowania browar. Wymyslila sobie, ze bedzie to browar o przerobie rocznym podobnym do czarnkowa - ok. 50000hl/rok
Poprosila mnie, zebym zajal sie sprawami procesu produkcji piwa. Samemu piwa nigdy nie robilem.
Zeby zmniejszyc wielkosc zbiornikow stwierdzilem, ze browar bedzie produkowal 3 rodzaje piwa.
Patrzac po forum po przepisach i procesie produkcji wyznaczylem sobie, ze w ciagu roku
1. bedzie mozna zrobic ok. 17 fermentacji.
Wiec wyliczylem: 50000hl piwa/17= 2942hl / 1 fermentacje (podzielone na 3 gatunki piwa = 981hl na biornik)
2. Odnosnie ilosci potrzebnego slodu (Przyjmuje ze browar kupuje juz gotowy slod):
przyjalem jak patrzylem na forum: 7kg slodu - 36l piwa
Czyli na 1 kadz 19t slodu (czyli na 3 kadzie 57t slodu)
Wiec licze ze najlepsze by byly 2 silosy (2 rodzaje slosu) po okolo 50t kazdy (ewentualnie wieksze, co zmniejszyloby czestosc dostaw)
3. Orientacyjnie wyliczylem ilosc chmielu potrzebnego:
Znalazlem przepis 50g/36litrow piwa
Z tego mi wychodzi, ze na 1 ture produkcji piwa wychodzi 410kg chmielu
Mam problem. Najlepiej jakbym podal jej juz gotowe wymiary wszystkiego najlepiej w przeciagu 1-2 dni. Jednak nigdy nie robilem piwa i mam blade pojecie o tym. Wiem, ze nawet same procesy filtracji nie sa latwe.
Jej potrzebna jest tylko lista sprzetu i wielkosc kadzi i ich ilosc jaka jest potrzebna
Moge bez problemu wyliczyc wysokosc, powierzchnie silosow i kadzi ze wzorow, ale nie mam bladego pojecia dokladniej ile wody sie dolewa w poszczegolnych procesach produkcji i mniej wiecej ile wody nam odhodzi przy filtracji.
Potrzebuje orientacyjnych danych odnosnie procesu produkcji, czyli
- zacieranie (jaka ilosc wody do takiej ilosci slodu)
- warzenie (czy po zacieraniu dodajemy wody - ile?)
- orientacyjnie przed fermentacja ile jeszcze wody dochodzi (jaki bylby potrzebny orientacyjnie duzy tank do fermentacji)
- Czy zacieranie i warzenie da rade zrobic w 1 kadzi?
- Wiem, ze dodatkowo przy procesach tanki czy kadzie powinny byc wieksze. Przy jakich to procesach?
- Wlasciwie orientacyjnie jak duzo cukru sie dodaje? czy potrzeba stawiac wielki magazyn cukru, czy sa to ilosci przy takiej skali mieszczace sie w jednym pomieszczeniu?
Bylbym naprawde wdzieczny, jezeli ktos z doswiadczeniem przy produkcji piwa pomoglby mi z tym problemem, bo samemu jak przegladam forum juz po prostu glupieje. Jest cholernie duzo przepisow, wikipedia tez o procesie produkcji piwa podaje sama teorie a ja po prostu potrzebuje proces produkcji w praktyce i same suche fakty (wymiary, powierzchnie i ilosc kadzi, fermentatorow, silosow)
Aktualnie nawet nie wiem czy te dane i przeliczenia co napisalem bylyby wlasciwe
Mam dziewczyne, ktora studiuje architekture. Aktualnie ma do zaprojektowania browar. Wymyslila sobie, ze bedzie to browar o przerobie rocznym podobnym do czarnkowa - ok. 50000hl/rok
Poprosila mnie, zebym zajal sie sprawami procesu produkcji piwa. Samemu piwa nigdy nie robilem.
Zeby zmniejszyc wielkosc zbiornikow stwierdzilem, ze browar bedzie produkowal 3 rodzaje piwa.
Patrzac po forum po przepisach i procesie produkcji wyznaczylem sobie, ze w ciagu roku
1. bedzie mozna zrobic ok. 17 fermentacji.
Wiec wyliczylem: 50000hl piwa/17= 2942hl / 1 fermentacje (podzielone na 3 gatunki piwa = 981hl na biornik)
2. Odnosnie ilosci potrzebnego slodu (Przyjmuje ze browar kupuje juz gotowy slod):
przyjalem jak patrzylem na forum: 7kg slodu - 36l piwa
Czyli na 1 kadz 19t slodu (czyli na 3 kadzie 57t slodu)
Wiec licze ze najlepsze by byly 2 silosy (2 rodzaje slosu) po okolo 50t kazdy (ewentualnie wieksze, co zmniejszyloby czestosc dostaw)
3. Orientacyjnie wyliczylem ilosc chmielu potrzebnego:
Znalazlem przepis 50g/36litrow piwa
Z tego mi wychodzi, ze na 1 ture produkcji piwa wychodzi 410kg chmielu
Mam problem. Najlepiej jakbym podal jej juz gotowe wymiary wszystkiego najlepiej w przeciagu 1-2 dni. Jednak nigdy nie robilem piwa i mam blade pojecie o tym. Wiem, ze nawet same procesy filtracji nie sa latwe.
Jej potrzebna jest tylko lista sprzetu i wielkosc kadzi i ich ilosc jaka jest potrzebna
Moge bez problemu wyliczyc wysokosc, powierzchnie silosow i kadzi ze wzorow, ale nie mam bladego pojecia dokladniej ile wody sie dolewa w poszczegolnych procesach produkcji i mniej wiecej ile wody nam odhodzi przy filtracji.
Potrzebuje orientacyjnych danych odnosnie procesu produkcji, czyli
- zacieranie (jaka ilosc wody do takiej ilosci slodu)
- warzenie (czy po zacieraniu dodajemy wody - ile?)
- orientacyjnie przed fermentacja ile jeszcze wody dochodzi (jaki bylby potrzebny orientacyjnie duzy tank do fermentacji)
- Czy zacieranie i warzenie da rade zrobic w 1 kadzi?
- Wiem, ze dodatkowo przy procesach tanki czy kadzie powinny byc wieksze. Przy jakich to procesach?
- Wlasciwie orientacyjnie jak duzo cukru sie dodaje? czy potrzeba stawiac wielki magazyn cukru, czy sa to ilosci przy takiej skali mieszczace sie w jednym pomieszczeniu?
Bylbym naprawde wdzieczny, jezeli ktos z doswiadczeniem przy produkcji piwa pomoglby mi z tym problemem, bo samemu jak przegladam forum juz po prostu glupieje. Jest cholernie duzo przepisow, wikipedia tez o procesie produkcji piwa podaje sama teorie a ja po prostu potrzebuje proces produkcji w praktyce i same suche fakty (wymiary, powierzchnie i ilosc kadzi, fermentatorow, silosow)
Aktualnie nawet nie wiem czy te dane i przeliczenia co napisalem bylyby wlasciwe
Comment