Potrzebna pomoc - Projekt browaru

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • seca
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 25

    Potrzebna pomoc - Projekt browaru

    Witam,
    Mam dziewczyne, ktora studiuje architekture. Aktualnie ma do zaprojektowania browar. Wymyslila sobie, ze bedzie to browar o przerobie rocznym podobnym do czarnkowa - ok. 50000hl/rok
    Poprosila mnie, zebym zajal sie sprawami procesu produkcji piwa. Samemu piwa nigdy nie robilem.
    Zeby zmniejszyc wielkosc zbiornikow stwierdzilem, ze browar bedzie produkowal 3 rodzaje piwa.
    Patrzac po forum po przepisach i procesie produkcji wyznaczylem sobie, ze w ciagu roku

    1. bedzie mozna zrobic ok. 17 fermentacji.
    Wiec wyliczylem: 50000hl piwa/17= 2942hl / 1 fermentacje (podzielone na 3 gatunki piwa = 981hl na biornik)

    2. Odnosnie ilosci potrzebnego slodu (Przyjmuje ze browar kupuje juz gotowy slod):
    przyjalem jak patrzylem na forum: 7kg slodu - 36l piwa
    Czyli na 1 kadz 19t slodu (czyli na 3 kadzie 57t slodu)
    Wiec licze ze najlepsze by byly 2 silosy (2 rodzaje slosu) po okolo 50t kazdy (ewentualnie wieksze, co zmniejszyloby czestosc dostaw)

    3. Orientacyjnie wyliczylem ilosc chmielu potrzebnego:
    Znalazlem przepis 50g/36litrow piwa
    Z tego mi wychodzi, ze na 1 ture produkcji piwa wychodzi 410kg chmielu

    Mam problem. Najlepiej jakbym podal jej juz gotowe wymiary wszystkiego najlepiej w przeciagu 1-2 dni. Jednak nigdy nie robilem piwa i mam blade pojecie o tym. Wiem, ze nawet same procesy filtracji nie sa latwe.

    Jej potrzebna jest tylko lista sprzetu i wielkosc kadzi i ich ilosc jaka jest potrzebna
    Moge bez problemu wyliczyc wysokosc, powierzchnie silosow i kadzi ze wzorow, ale nie mam bladego pojecia dokladniej ile wody sie dolewa w poszczegolnych procesach produkcji i mniej wiecej ile wody nam odhodzi przy filtracji.

    Potrzebuje orientacyjnych danych odnosnie procesu produkcji, czyli

    - zacieranie (jaka ilosc wody do takiej ilosci slodu)
    - warzenie (czy po zacieraniu dodajemy wody - ile?)
    - orientacyjnie przed fermentacja ile jeszcze wody dochodzi (jaki bylby potrzebny orientacyjnie duzy tank do fermentacji)
    - Czy zacieranie i warzenie da rade zrobic w 1 kadzi?
    - Wiem, ze dodatkowo przy procesach tanki czy kadzie powinny byc wieksze. Przy jakich to procesach?
    - Wlasciwie orientacyjnie jak duzo cukru sie dodaje? czy potrzeba stawiac wielki magazyn cukru, czy sa to ilosci przy takiej skali mieszczace sie w jednym pomieszczeniu?

    Bylbym naprawde wdzieczny, jezeli ktos z doswiadczeniem przy produkcji piwa pomoglby mi z tym problemem, bo samemu jak przegladam forum juz po prostu glupieje. Jest cholernie duzo przepisow, wikipedia tez o procesie produkcji piwa podaje sama teorie a ja po prostu potrzebuje proces produkcji w praktyce i same suche fakty (wymiary, powierzchnie i ilosc kadzi, fermentatorow, silosow)

    Aktualnie nawet nie wiem czy te dane i przeliczenia co napisalem bylyby wlasciwe
  • genjuro
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 70

    #2
    Youtube + hasło "jak się warzy piwo" i kilka filmików które rozjaśnią sprawę.
    To najszybszy sposób.

    Comment

    • seca
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.04
      • 25

      #3
      na youtube nie podaja wlasciwie prawie nic dokladnych danych. Prawie wszystko co potrzebowalem znalazlem w koncu na tym forum:
      informacje o nieistniejących już browarach i inne historyczne...


      Mam tylko jeden problem. Przy kadziach zaciernych warzelniczych i fermentatorach potrzeba chyba wziac jakis zapas pojemnosci. Na przyklad nie zrobie kadzi 40hl o dokladnej pojemnosci 40hl, bo albo sie brzeczka wyleje, albo tank eksploduje. Musi byc wiecej. Orientuje sie ktos moze jaki musi byc zapas?

      Nie mam zadnego dostepu do takich specjalistycznych norm, a podejrzewam ze w normach byloby to podane. Moze ktos zna przyblizone wartosci takiego zapasu pojemnosci?

      Comment

      • delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seca Wyświetlenie odpowiedzi
        Moze ktos zna przyblizone wartosci takiego zapasu pojemnosci?
        Myślę, że na potrzeby projektu możesz spokojnie przyjąć 10%.
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Na kiedy macie ten projekt? Bo dziś idę już spać...
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • seca
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.04
            • 25

            #6
            w sumie to do konca roku

            Comment

            • delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

              #7
              Co do względnej wielkości poszczególnych naczyń na warzelni, to wg Kunzego powinny one kształtować się tak (na 100 kg zasypu):
              kadź zacierna 6hl
              kocioł zacierny 4-5hl
              kadź filtracyjna 6hl
              kocioł warzelny 8-9hl
              naczynie pośredniczące 7 hl
              Last edited by delvish; 2010-04-19, 07:13.
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

              Comment

              Przetwarzanie...
              X