Dry stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oldboy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 60

    Dry stout

    Szybkie pytanie.Czy przy tym piwie słody barwiące i jęczmień palony muszą być dodane na koniec zacierania czy mogą(muszą) być od razu z innymi słodami?W próbę jodową już się nie bawię więc barwiący pewno może być od razu ale nie wiem co z tym jęczmieniem.
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    To pytanie było zadawane już srylion pierdylionów razy. Wygoogluj odpowiedź.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Darku, czy na Piwo.org również udzielasz takich oryginalnych odpowiedzi? Ile dostajesz za nie punktów reputacji?
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • oldboy
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.11
        • 60

        #4
        Nie rób scen...
        Dobra biorę na siebie miano trola forumowego ale ponawiam pytanie bo odpowiedzi nie potrafię znaleźć.Znajduję tylko jakieś odpowiedzi dotyczące innych stylów a nie dry stouta.Wiem że jęczmień powoduje kwaśne posmaki jeśli będzie dodany od razu ale nie wiem czy ten styl tak mam mieć czy nie.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Nie robimy scen, tylko jeśli niektórzy użytkownicy robią złą atmosferę, a potem narzekają, że taka jest na forum, to uważam za stosowne to wytknąć jako nie fair.

          Słody palone mogą dać posmak przypalenizny, jeśli wrzucisz je na początek zacierania. Stout w zasadzie ma być przypalony. Ja kiedyś wrzucałam na początku, teraz robię różnie i szczerze mówiąc nie czuję różnicy, ale to może być akurat wina mojego nosa.

          Kwaśne smaki utrzymują się w stoucie dopóki nie dojrzeje, właśnie przez te słody - to normalne - po prostu nie pij zbyt wcześnie.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • oldboy
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.11
            • 60

            #6
            Dziękuje za odpowiedz .Robienie scen przypisywałem panu darko tylko twój post się wplątał i tak wyszło.
            ...słody poszły wszystkie od razu.

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Darku, czy na Piwo.org również udzielasz takich oryginalnych odpowiedzi? Ile dostajesz za nie punktów reputacji?
              Zupełnie niepotrzebnie mieszasz inny portal do tej dyskusji. Z resztą treść moich postów tu i tam możesz porównać sama. Jeśli moderator tego działu uważa, że przegiąłem, niech wywali to do Przechmielin.
              Lenistwo irytuje mnie równie mocno na piwo.org jak na bbiz.

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie robimy scen, tylko jeśli niektórzy użytkownicy robią złą atmosferę, a potem narzekają, że taka jest na forum, to uważam za stosowne to wytknąć jako nie fair.
                Napisz proszę, w którym miejscu narzekałem na atmosferę na tym forum.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Nie Darku, nie chce mi się szukać Szczerze mówiąc, to właściwie nawet nie było personalne, tylko zauważyłam taką niesympatyczną tendencję - akurat na Ciebie trafiło (tendencję pt.:na piwo.org jestem miły i sympatyczny, a na browar.biz wpadam sobie się wyżyć) Zamieszałam do tego drugi portal, bo może część osób to przeczyta i trochę bardziej zacznie pilnować używanego języka
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Przejrzałem swoje posty z ostatniego pół roku.
                    Bronię swojego stanowiska i równie mocno przeszkadza mi tworzenie podziałów na "browar.biz" i "piwo.org", jak ignorancja mniej doświadczonych piwowarów. Możliwe, że wyrażam to w sposób mało wyszkany.

                    Comment

                    • oldboy
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2008.11
                      • 60

                      #11
                      Pewnie darko ma racje ,jestem leniem i ignorantem ale ...
                      Jaki sens ma ten dział ?Przecież pewnie wszystko jest już gdzieś napisane.Jestem początkującym piwowarem(15 warka) i nie wszystko jeszcze wiem.Pech chciał ,że wpisując w wyszukiwarkę stout wyskakują głównie posty z .Odsyłanie kogoś do googli to wg mnie jakieś nieporozumienie.Najlepiej zamknąć kołyskę przecież jest masa fachowych książek z których dowiemy się wszystkiego,wolniej ale za to poprawnie politycznie.Może jestem ograniczony i nie wiem jak fachowo przeszukiwać forum ?
                      eee tam.Jutro jadę do Łodzi i jak mnie ktoś zapyta na CB o to jak gdzieś tam dojechać to też odeślę lenia do mapy i panoramy firm ,a co!Nie ma lekko.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                        Przejrzałem swoje posty z ostatniego pół roku.
                        .
                        Na obu forach?

                        Nie kontynuujmy, proszę Tak jak napisałam - chodzi mi o większą uwagę na słowa - to wszystko.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • white666
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.02
                          • 54

                          #13
                          w takim razie czy palony jęczmień do irish red ale trzeba ześrutować i dodać od razu czy nie śrutować i dodać w trakcie a może jeszcze inaczej?

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Oczywiście, że śrutować. Jak jest niewielka ilość, to możesz wrzucić od początku.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • white666
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.02
                              • 54

                              #15
                              było 50g więc chyba niewiele. wprawdzie wyszedł dość ciemny ale miejmy nadzieję że nie nabierze złych mocy a tylko dobre

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X