Szybkie pytanie.Czy przy tym piwie słody barwiące i jęczmień palony muszą być dodane na koniec zacierania czy mogą(muszą) być od razu z innymi słodami?W próbę jodową już się nie bawię więc barwiący pewno może być od razu ale nie wiem co z tym jęczmieniem.
Dry stout
Collapse
X
-
Darku, czy na Piwo.org również udzielasz takich oryginalnych odpowiedzi? Ile dostajesz za nie punktów reputacji?Comment
-
Nie rób scen...
Dobra biorę na siebie miano trola forumowego ale ponawiam pytanie bo odpowiedzi nie potrafię znaleźć.Znajduję tylko jakieś odpowiedzi dotyczące innych stylów a nie dry stouta.Wiem że jęczmień powoduje kwaśne posmaki jeśli będzie dodany od razu ale nie wiem czy ten styl tak mam mieć czy nie.Comment
-
Nie robimy scen, tylko jeśli niektórzy użytkownicy robią złą atmosferę, a potem narzekają, że taka jest na forum, to uważam za stosowne to wytknąć jako nie fair.
Słody palone mogą dać posmak przypalenizny, jeśli wrzucisz je na początek zacierania. Stout w zasadzie ma być przypalony. Ja kiedyś wrzucałam na początku, teraz robię różnie i szczerze mówiąc nie czuję różnicy, ale to może być akurat wina mojego nosa.
Kwaśne smaki utrzymują się w stoucie dopóki nie dojrzeje, właśnie przez te słody - to normalne - po prostu nie pij zbyt wcześnie.Comment
-
Lenistwo irytuje mnie równie mocno na piwo.org jak na bbiz.Comment
-
Comment
-
Nie Darku, nie chce mi się szukaćSzczerze mówiąc, to właściwie nawet nie było personalne, tylko zauważyłam taką niesympatyczną tendencję - akurat na Ciebie trafiło
(tendencję pt.:na piwo.org jestem miły i sympatyczny, a na browar.biz wpadam sobie się wyżyć) Zamieszałam do tego drugi portal, bo może część osób to przeczyta i trochę bardziej zacznie pilnować używanego języka
Comment
-
Przejrzałem swoje posty z ostatniego pół roku.
Bronię swojego stanowiska i równie mocno przeszkadza mi tworzenie podziałów na "browar.biz" i "piwo.org", jak ignorancja mniej doświadczonych piwowarów. Możliwe, że wyrażam to w sposób mało wyszkany.Comment
-
Pewnie darko ma racje ,jestem leniem i ignorantem ale ...
Jaki sens ma ten dział ?Przecież pewnie wszystko jest już gdzieś napisane.Jestem początkującym piwowarem(15 warka) i nie wszystko jeszcze wiem.Pech chciał ,że wpisując w wyszukiwarkę stout wyskakują głównie posty z.Odsyłanie kogoś do googli to wg mnie jakieś nieporozumienie.Najlepiej zamknąć kołyskę przecież jest masa fachowych książek z których dowiemy się wszystkiego,wolniej ale za to poprawnie politycznie.Może jestem ograniczony i nie wiem jak fachowo przeszukiwać forum ?
eee tam.Jutro jadę do Łodzi i jak mnie ktoś zapyta na CB o to jak gdzieś tam dojechać to też odeślę lenia do mapy i panoramy firm ,a co!Nie ma lekko.Comment
-
Comment
-
Oczywiście, że śrutować. Jak jest niewielka ilość, to możesz wrzucić od początku.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
-
Channel: Belgia
-
-
-
W Nymburkskim ,dużym, browarze ponowna impreza odbyła się 25.07, ale z racji, że my wolimy piwa z małych browarów to kompletnie nie byliśmy nią zainteresowani i do miasta przyjechaliśmy dzień później od razu udając się na otwarcie nowego minibrowaru
. Malopivovar Industry Beer Nymburk...
-
Channel: Czechy
-
-
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
-
Channel: Belgia
-
-
30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment