Dry stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oldboy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 60

    #1

    Dry stout

    Szybkie pytanie.Czy przy tym piwie słody barwiące i jęczmień palony muszą być dodane na koniec zacierania czy mogą(muszą) być od razu z innymi słodami?W próbę jodową już się nie bawię więc barwiący pewno może być od razu ale nie wiem co z tym jęczmieniem.
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    To pytanie było zadawane już srylion pierdylionów razy. Wygoogluj odpowiedź.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Darku, czy na Piwo.org również udzielasz takich oryginalnych odpowiedzi? Ile dostajesz za nie punktów reputacji?
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • oldboy
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.11
        • 60

        #4
        Nie rób scen...
        Dobra biorę na siebie miano trola forumowego ale ponawiam pytanie bo odpowiedzi nie potrafię znaleźć.Znajduję tylko jakieś odpowiedzi dotyczące innych stylów a nie dry stouta.Wiem że jęczmień powoduje kwaśne posmaki jeśli będzie dodany od razu ale nie wiem czy ten styl tak mam mieć czy nie.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Nie robimy scen, tylko jeśli niektórzy użytkownicy robią złą atmosferę, a potem narzekają, że taka jest na forum, to uważam za stosowne to wytknąć jako nie fair.

          Słody palone mogą dać posmak przypalenizny, jeśli wrzucisz je na początek zacierania. Stout w zasadzie ma być przypalony. Ja kiedyś wrzucałam na początku, teraz robię różnie i szczerze mówiąc nie czuję różnicy, ale to może być akurat wina mojego nosa.

          Kwaśne smaki utrzymują się w stoucie dopóki nie dojrzeje, właśnie przez te słody - to normalne - po prostu nie pij zbyt wcześnie.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • oldboy
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.11
            • 60

            #6
            Dziękuje za odpowiedz .Robienie scen przypisywałem panu darko tylko twój post się wplątał i tak wyszło.
            ...słody poszły wszystkie od razu.

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Darku, czy na Piwo.org również udzielasz takich oryginalnych odpowiedzi? Ile dostajesz za nie punktów reputacji?
              Zupełnie niepotrzebnie mieszasz inny portal do tej dyskusji. Z resztą treść moich postów tu i tam możesz porównać sama. Jeśli moderator tego działu uważa, że przegiąłem, niech wywali to do Przechmielin.
              Lenistwo irytuje mnie równie mocno na piwo.org jak na bbiz.

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Nie robimy scen, tylko jeśli niektórzy użytkownicy robią złą atmosferę, a potem narzekają, że taka jest na forum, to uważam za stosowne to wytknąć jako nie fair.
                Napisz proszę, w którym miejscu narzekałem na atmosferę na tym forum.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Nie Darku, nie chce mi się szukać Szczerze mówiąc, to właściwie nawet nie było personalne, tylko zauważyłam taką niesympatyczną tendencję - akurat na Ciebie trafiło (tendencję pt.:na piwo.org jestem miły i sympatyczny, a na browar.biz wpadam sobie się wyżyć) Zamieszałam do tego drugi portal, bo może część osób to przeczyta i trochę bardziej zacznie pilnować używanego języka
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Przejrzałem swoje posty z ostatniego pół roku.
                    Bronię swojego stanowiska i równie mocno przeszkadza mi tworzenie podziałów na "browar.biz" i "piwo.org", jak ignorancja mniej doświadczonych piwowarów. Możliwe, że wyrażam to w sposób mało wyszkany.

                    Comment

                    • oldboy
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2008.11
                      • 60

                      #11
                      Pewnie darko ma racje ,jestem leniem i ignorantem ale ...
                      Jaki sens ma ten dział ?Przecież pewnie wszystko jest już gdzieś napisane.Jestem początkującym piwowarem(15 warka) i nie wszystko jeszcze wiem.Pech chciał ,że wpisując w wyszukiwarkę stout wyskakują głównie posty z .Odsyłanie kogoś do googli to wg mnie jakieś nieporozumienie.Najlepiej zamknąć kołyskę przecież jest masa fachowych książek z których dowiemy się wszystkiego,wolniej ale za to poprawnie politycznie.Może jestem ograniczony i nie wiem jak fachowo przeszukiwać forum ?
                      eee tam.Jutro jadę do Łodzi i jak mnie ktoś zapyta na CB o to jak gdzieś tam dojechać to też odeślę lenia do mapy i panoramy firm ,a co!Nie ma lekko.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                        Przejrzałem swoje posty z ostatniego pół roku.
                        .
                        Na obu forach?

                        Nie kontynuujmy, proszę Tak jak napisałam - chodzi mi o większą uwagę na słowa - to wszystko.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • white666
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.02
                          • 54

                          #13
                          w takim razie czy palony jęczmień do irish red ale trzeba ześrutować i dodać od razu czy nie śrutować i dodać w trakcie a może jeszcze inaczej?

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Oczywiście, że śrutować. Jak jest niewielka ilość, to możesz wrzucić od początku.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • white666
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.02
                              • 54

                              #15
                              było 50g więc chyba niewiele. wprawdzie wyszedł dość ciemny ale miejmy nadzieję że nie nabierze złych mocy a tylko dobre

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                dadek
                                Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                2024-10-23, 00:37
                              • kaczka116
                                Socho, Pewnego Razu W Socho
                                kaczka116
                                Piwo gotowe do oceny
                                2020-09-08, 08:40
                              • heckler
                                Czechy, Nymburk, Drahelická 60, Malopivovar Industry Beer
                                heckler
                                W Nymburkskim ,dużym, browarze ponowna impreza odbyła się 25.07, ale z racji, że my wolimy piwa z małych browarów to kompletnie nie byliśmy nią zainteresowani i do miasta przyjechaliśmy dzień później od razu udając się na otwarcie nowego minibrowaru . Malopivovar Industry Beer Nymburk...
                                2019-08-13, 06:48
                              • dadek
                                Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
                                dadek
                                Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
                                2024-10-14, 01:47
                              • dadek
                                Austria, Wiedeń, Absberggasse 27, Bräuhaus Ten. Fifty.
                                dadek
                                30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
                                Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...
                                2024-05-23, 23:56
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...