Szybkie pytanie.Czy przy tym piwie słody barwiące i jęczmień palony muszą być dodane na koniec zacierania czy mogą(muszą) być od razu z innymi słodami?W próbę jodową już się nie bawię więc barwiący pewno może być od razu ale nie wiem co z tym jęczmieniem.
Dry stout
Collapse
X
-
Darku, czy na Piwo.org również udzielasz takich oryginalnych odpowiedzi? Ile dostajesz za nie punktów reputacji?
Comment
-
-
Nie rób scen...
Dobra biorę na siebie miano trola forumowego ale ponawiam pytanie bo odpowiedzi nie potrafię znaleźć.Znajduję tylko jakieś odpowiedzi dotyczące innych stylów a nie dry stouta.Wiem że jęczmień powoduje kwaśne posmaki jeśli będzie dodany od razu ale nie wiem czy ten styl tak mam mieć czy nie.
Comment
-
-
Nie robimy scen, tylko jeśli niektórzy użytkownicy robią złą atmosferę, a potem narzekają, że taka jest na forum, to uważam za stosowne to wytknąć jako nie fair.
Słody palone mogą dać posmak przypalenizny, jeśli wrzucisz je na początek zacierania. Stout w zasadzie ma być przypalony. Ja kiedyś wrzucałam na początku, teraz robię różnie i szczerze mówiąc nie czuję różnicy, ale to może być akurat wina mojego nosa.
Kwaśne smaki utrzymują się w stoucie dopóki nie dojrzeje, właśnie przez te słody - to normalne - po prostu nie pij zbyt wcześnie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziDarku, czy na Piwo.org również udzielasz takich oryginalnych odpowiedzi? Ile dostajesz za nie punktów reputacji?
Lenistwo irytuje mnie równie mocno na piwo.org jak na bbiz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNie robimy scen, tylko jeśli niektórzy użytkownicy robią złą atmosferę, a potem narzekają, że taka jest na forum, to uważam za stosowne to wytknąć jako nie fair.
Comment
-
-
Nie Darku, nie chce mi się szukać Szczerze mówiąc, to właściwie nawet nie było personalne, tylko zauważyłam taką niesympatyczną tendencję - akurat na Ciebie trafiło (tendencję pt.:na piwo.org jestem miły i sympatyczny, a na browar.biz wpadam sobie się wyżyć) Zamieszałam do tego drugi portal, bo może część osób to przeczyta i trochę bardziej zacznie pilnować używanego języka
Comment
-
-
Przejrzałem swoje posty z ostatniego pół roku.
Bronię swojego stanowiska i równie mocno przeszkadza mi tworzenie podziałów na "browar.biz" i "piwo.org", jak ignorancja mniej doświadczonych piwowarów. Możliwe, że wyrażam to w sposób mało wyszkany.
Comment
-
-
Pewnie darko ma racje ,jestem leniem i ignorantem ale ...
Jaki sens ma ten dział ?Przecież pewnie wszystko jest już gdzieś napisane.Jestem początkującym piwowarem(15 warka) i nie wszystko jeszcze wiem.Pech chciał ,że wpisując w wyszukiwarkę stout wyskakują głównie posty z .Odsyłanie kogoś do googli to wg mnie jakieś nieporozumienie.Najlepiej zamknąć kołyskę przecież jest masa fachowych książek z których dowiemy się wszystkiego,wolniej ale za to poprawnie politycznie.Może jestem ograniczony i nie wiem jak fachowo przeszukiwać forum ?
eee tam.Jutro jadę do Łodzi i jak mnie ktoś zapyta na CB o to jak gdzieś tam dojechać to też odeślę lenia do mapy i panoramy firm ,a co!Nie ma lekko.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziPrzejrzałem swoje posty z ostatniego pół roku.
.
Nie kontynuujmy, proszę Tak jak napisałam - chodzi mi o większą uwagę na słowa - to wszystko.
Comment
-
-
Oczywiście, że śrutować. Jak jest niewielka ilość, to możesz wrzucić od początku.
Comment
-
Comment