Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
Wyświetlenie odpowiedzi
Dry stout
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziNa PW mi takie obserwacje zgłaszałeś
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziNa PW mi takie obserwacje zgłaszałeś
Z resztą nie sądzę, abym swoimi wypowiedziami (nakłaniającymi do używania szukajki) psuł atmosferę. Niedawno było kilka ostrzejszych wypowiedzi, a wy się mnie uczepiliście
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziZ resztą nie sądzę, abym swoimi wypowiedziami (nakłaniającymi do używania szukajki) psuł atmosferę. Niedawno było kilka ostrzejszych wypowiedzi, a wy się mnie uczepiliście
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziJeśli moderator tego działu uważa, że przegiąłem, niech wywali to do Przechmielin.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzitylko zauważyłam taką niesympatyczną tendencję - akurat na Ciebie trafiło (tendencję pt.:na piwo.org jestem miły i sympatyczny, a na browar.biz wpadam sobie się wyżyć) Zamieszałam do tego drugi portal, bo może część osób to przeczyta i trochę bardziej zacznie pilnować używanego językaMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
to ja jeszcze raz zapytam bo na razie dostałem informację od Marusi na temat śrutowania i dodania palonego jęczmienia do zacierania. Rozumiem że na początku, razem ze wszystkim. Ostatnią warkę robiłem 1 tydzień temu i była to znowu IRA (cóż za zbieżność i znów ześrutowałem wszystko jak leci. Piwo wyszło nieco jaśniejsze, powiedzmy jak butelka po piwie. W planach stout owsiany w w związku z tym pytanie czy tutaj tak samo jak w przypadku reszty słodów śrutować i zacierać razem?
Comment
-
-
No ja wiem, że czytanie jest męczące, ale wróćcie się do posta #5 w tej dyskusji."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika white666 Wyświetlenie odpowiedzino tak tylko że pojawia się pytanie czy śrutujemy wszystko jak leci? palony jęczmień zarówno jak i carafe?
Comment
-
-
Mareks, kto jak kto, ale Ty to już naprawdę powinieneś dawać dobry przykład i czytać cały temat, zanim się wypowiesz
Zacytuję ten fragment postu #5, o którym DWA POSTY WYŻEJ pisał Fido, który daje odpowiedź na pytanie widniejące w tytule tematu:
Słody palone mogą dać posmak przypalenizny, jeśli wrzucisz je na początek zacierania. Stout w zasadzie ma być przypalony. Ja kiedyś wrzucałam na początku, teraz robię różnie i szczerze mówiąc nie czuję różnicy, ale to może być akurat wina mojego nosa.
Kwaśne smaki utrzymują się w stoucie dopóki nie dojrzeje, właśnie przez te słody - to normalne - po prostu nie pij zbyt wcześnie.
Chyba, że wolimy, żeby nasz stout niekoniecznie był super stylowy, a delikatniejszy, to wrzucamy na koniec. Tak mówi teoria - w praktyce nie zauważam różnicy.
Jak jeszcze raz ktoś się o to zapyta to się chyba powieszęLast edited by Marusia; 2010-11-28, 10:17.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziJak jeszcze raz ktoś się o to zapyta to się chyba powieszę
Wystarczy zaproponować... wiesz co...
Comment
-
-
Wiem, właśnie miałam zaproponować, ale skoro już sam znalazłeś, to mogę się przygotowywać dalej do wyjazdu na Szkółkę
Comment
-
Comment