Dry stout
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Comment
-
Pamiętam. Korespondencja dotyczyła czego innego i sprawa "klimatu" nie była najważniejsza.
Z resztą nie sądzę, abym swoimi wypowiedziami (nakłaniającymi do używania szukajki) psuł atmosferę. Niedawno było kilka ostrzejszych wypowiedzi, a wy się mnie uczepiliście
Comment
-
Nakłaniaj do szukajki, ale bez użycia sformułowań niegrzecznych typu "srylion pierdylionów razy" i nie będę Cię podejrzewać o dwulicowość
Comment
-
Ha! Mam Cię! Jeśli bym wywalił, to zrobiłbym to czego się spodziewasz, a przecież "wśród naszych metod są tak różne elementy jak strach, zaskoczenie... bezwzględna skuteczność i niemalże fanatyczne oddanie Papieżowi..." oraz piękne czerwone mundurki. Psia krew!Comment
-
tylko zauważyłam taką niesympatyczną tendencję - akurat na Ciebie trafiło(tendencję pt.:na piwo.org jestem miły i sympatyczny, a na browar.biz wpadam sobie się wyżyć) Zamieszałam do tego drugi portal, bo może część osób to przeczyta i trochę bardziej zacznie pilnować używanego języka
Mniej książków więcej piwaComment
-
to ja jeszcze raz zapytam bo na razie dostałem informację od Marusi na temat śrutowania i dodania palonego jęczmienia do zacierania. Rozumiem że na początku, razem ze wszystkim. Ostatnią warkę robiłem 1 tydzień temu i była to znowu IRA (cóż za zbieżnośći znów ześrutowałem wszystko jak leci. Piwo wyszło nieco jaśniejsze, powiedzmy jak butelka po piwie. W planach stout owsiany w w związku z tym pytanie czy tutaj tak samo jak w przypadku reszty słodów śrutować i zacierać razem?
Comment
-
No ja wiem, że czytanie jest męczące, ale wróćcie się do posta #5 w tej dyskusji."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
Mareks, kto jak kto, ale Ty to już naprawdę powinieneś dawać dobry przykład i czytać cały temat, zanim się wypowiesz
Zacytuję ten fragment postu #5, o którym DWA POSTY WYŻEJ pisał Fido, który daje odpowiedź na pytanie widniejące w tytule tematu:
Słody palone mogą dać posmak przypalenizny, jeśli wrzucisz je na początek zacierania. Stout w zasadzie ma być przypalony. Ja kiedyś wrzucałam na początku, teraz robię różnie i szczerze mówiąc nie czuję różnicy, ale to może być akurat wina mojego nosa.
Kwaśne smaki utrzymują się w stoucie dopóki nie dojrzeje, właśnie przez te słody - to normalne - po prostu nie pij zbyt wcześnie.
Chyba, że wolimy, żeby nasz stout niekoniecznie był super stylowy, a delikatniejszy, to wrzucamy na koniec. Tak mówi teoria - w praktyce nie zauważam różnicy.
Jak jeszcze raz ktoś się o to zapyta to się chyba powieszęOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-11-28, 10:17.Comment
-
-
Wiem, właśnie miałam zaproponować, ale skoro już sam znalazłeś, to mogę się przygotowywać dalej do wyjazdu na SzkółkęComment
Related Topics
Collapse
-
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
-
Channel: Belgia
-
-
-
W Nymburkskim ,dużym, browarze ponowna impreza odbyła się 25.07, ale z racji, że my wolimy piwa z małych browarów to kompletnie nie byliśmy nią zainteresowani i do miasta przyjechaliśmy dzień później od razu udając się na otwarcie nowego minibrowaru
. Malopivovar Industry Beer Nymburk...
-
Channel: Czechy
-
-
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
-
Channel: Belgia
-
-
30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment