Dry stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
    Przejrzałem swoje posty z ostatniego pół roku.
    Na PW mi takie obserwacje zgłaszałeś
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      Na PW mi takie obserwacje zgłaszałeś
      No, ale tego to ja nie widziałam Na piwoorgu gdzie coś przyuważyłam i się poniewczasie czepiłam, być może nie tej osoby nawet, co trzeba.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        Na PW mi takie obserwacje zgłaszałeś
        Pamiętam. Korespondencja dotyczyła czego innego i sprawa "klimatu" nie była najważniejsza.
        Z resztą nie sądzę, abym swoimi wypowiedziami (nakłaniającymi do używania szukajki) psuł atmosferę. Niedawno było kilka ostrzejszych wypowiedzi, a wy się mnie uczepiliście

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
          Z resztą nie sądzę, abym swoimi wypowiedziami (nakłaniającymi do używania szukajki) psuł atmosferę. Niedawno było kilka ostrzejszych wypowiedzi, a wy się mnie uczepiliście
          Darko, daj już spokój, mówię, że niechcąco padło na Ciebie, bo się akurat ładnie podłożyłeś Nakłaniaj do szukajki, ale bez użycia sformułowań niegrzecznych typu "srylion pierdylionów razy" i nie będę Cię podejrzewać o dwulicowość
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeśli moderator tego działu uważa, że przegiąłem, niech wywali to do Przechmielin.
            Ha! Mam Cię! Jeśli bym wywalił, to zrobiłbym to czego się spodziewasz, a przecież "wśród naszych metod są tak różne elementy jak strach, zaskoczenie... bezwzględna skuteczność i niemalże fanatyczne oddanie Papieżowi..." oraz piękne czerwone mundurki. Psia krew!

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              tylko zauważyłam taką niesympatyczną tendencję - akurat na Ciebie trafiło (tendencję pt.:na piwo.org jestem miły i sympatyczny, a na browar.biz wpadam sobie się wyżyć) Zamieszałam do tego drugi portal, bo może część osób to przeczyta i trochę bardziej zacznie pilnować używanego języka
              Masz kogoś konkretnego na myśli czy tak ogólnie
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • white666
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.02
                • 54

                #22
                ma na myśli Hiszpańską Inkwizycję czyli konkretnie a jakże!

                Comment

                • white666
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.02
                  • 54

                  #23
                  to ja jeszcze raz zapytam bo na razie dostałem informację od Marusi na temat śrutowania i dodania palonego jęczmienia do zacierania. Rozumiem że na początku, razem ze wszystkim. Ostatnią warkę robiłem 1 tydzień temu i była to znowu IRA (cóż za zbieżność i znów ześrutowałem wszystko jak leci. Piwo wyszło nieco jaśniejsze, powiedzmy jak butelka po piwie. W planach stout owsiany w w związku z tym pytanie czy tutaj tak samo jak w przypadku reszty słodów śrutować i zacierać razem?

                  Comment

                  • TomX
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 1035

                    #24
                    W piwach z dużym udziałem ziaren palonych (np. Stouty właśnie) dodaje się je na ostatnie 10 minut zacierania. Podobno zacierając je od początku można dostać w piwie kwaskowe posmaki.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #25
                      No ja wiem, że czytanie jest męczące, ale wróćcie się do posta #5 w tej dyskusji.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • white666
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.02
                        • 54

                        #26
                        no tak tylko że pojawia się pytanie czy śrutujemy wszystko jak leci? palony jęczmień zarówno jak i carafe?

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika white666 Wyświetlenie odpowiedzi
                          no tak tylko że pojawia się pytanie czy śrutujemy wszystko jak leci? palony jęczmień zarówno jak i carafe?
                          Nie wiem jak inni ale ja palony jęczmień i słód barwiący śrutuję osobno od reszty słodów i dodaję na koniec zacierania.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #28
                            Mareks, kto jak kto, ale Ty to już naprawdę powinieneś dawać dobry przykład i czytać cały temat, zanim się wypowiesz

                            Zacytuję ten fragment postu #5, o którym DWA POSTY WYŻEJ pisał Fido, który daje odpowiedź na pytanie widniejące w tytule tematu:

                            Słody palone mogą dać posmak przypalenizny, jeśli wrzucisz je na początek zacierania. Stout w zasadzie ma być przypalony. Ja kiedyś wrzucałam na początku, teraz robię różnie i szczerze mówiąc nie czuję różnicy, ale to może być akurat wina mojego nosa.

                            Kwaśne smaki utrzymują się w stoucie dopóki nie dojrzeje, właśnie przez te słody - to normalne - po prostu nie pij zbyt wcześnie.
                            Bardziej łopatologicznie to będzie: stout z natury swojej ma mieć przypalane posmaki, zatem wrzucamy wszystkie słody palone, barwiące, carafy, jęczmienie itp. razem z resztą śruty od razu, na początku zacierania.
                            Chyba, że wolimy, żeby nasz stout niekoniecznie był super stylowy, a delikatniejszy, to wrzucamy na koniec. Tak mówi teoria - w praktyce nie zauważam różnicy.

                            Jak jeszcze raz ktoś się o to zapyta to się chyba powieszę
                            Last edited by Marusia; 2010-11-28, 10:17.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jak jeszcze raz ktoś się o to zapyta to się chyba powieszę
                              Jest na to sposób...
                              Wystarczy zaproponować... wiesz co...

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #30
                                Wiem, właśnie miałam zaproponować, ale skoro już sam znalazłeś, to mogę się przygotowywać dalej do wyjazdu na Szkółkę
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X