Dry stout

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
    Przejrzałem swoje posty z ostatniego pół roku.
    Na PW mi takie obserwacje zgłaszałeś
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      No, ale tego to ja nie widziałam Na piwoorgu gdzie coś przyuważyłam i się poniewczasie czepiłam, być może nie tej osoby nawet, co trzeba.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        Pamiętam. Korespondencja dotyczyła czego innego i sprawa "klimatu" nie była najważniejsza.
        Z resztą nie sądzę, abym swoimi wypowiedziami (nakłaniającymi do używania szukajki) psuł atmosferę. Niedawno było kilka ostrzejszych wypowiedzi, a wy się mnie uczepiliście

Comment

• Marusia
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Z resztą nie sądzę, abym swoimi wypowiedziami (nakłaniającymi do używania szukajki) psuł atmosferę. Niedawno było kilka ostrzejszych wypowiedzi, a wy się mnie uczepiliście
          Darko, daj już spokój, mówię, że niechcąco padło na Ciebie, bo się akurat ładnie podłożyłeś Nakłaniaj do szukajki, ale bez użycia sformułowań niegrzecznych typu "srylion pierdylionów razy" i nie będę Cię podejrzewać o dwulicowość

www.wrowar.com.pl

Comment

• Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

Jeśli moderator tego działu uważa, że przegiąłem, niech wywali to do Przechmielin.
            Ha! Mam Cię! Jeśli bym wywalił, to zrobiłbym to czego się spodziewasz, a przecież "wśród naszych metod są tak różne elementy jak strach, zaskoczenie... bezwzględna skuteczność i niemalże fanatyczne oddanie Papieżowi..." oraz piękne czerwone mundurki. Psia krew!
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              tylko zauważyłam taką niesympatyczną tendencję - akurat na Ciebie trafiło (tendencję pt.:na piwo.org jestem miły i sympatyczny, a na browar.biz wpadam sobie się wyżyć) Zamieszałam do tego drugi portal, bo może część osób to przeczyta i trochę bardziej zacznie pilnować używanego języka
              Masz kogoś konkretnego na myśli czy tak ogólnie
              Mniej książków więcej piwa

Comment

• white666
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.02
                • 54

ma na myśli Hiszpańską Inkwizycję czyli konkretnie a jakże!

Comment

• white666
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.02
                  • 54

to ja jeszcze raz zapytam bo na razie dostałem informację od Marusi na temat śrutowania i dodania palonego jęczmienia do zacierania. Rozumiem że na początku, razem ze wszystkim. Ostatnią warkę robiłem 1 tydzień temu i była to znowu IRA (cóż za zbieżność i znów ześrutowałem wszystko jak leci. Piwo wyszło nieco jaśniejsze, powiedzmy jak butelka po piwie. W planach stout owsiany w w związku z tym pytanie czy tutaj tak samo jak w przypadku reszty słodów śrutować i zacierać razem?

Comment

• TomX
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 1035

W piwach z dużym udziałem ziaren palonych (np. Stouty właśnie) dodaje się je na ostatnie 10 minut zacierania. Podobno zacierając je od początku można dostać w piwie kwaskowe posmaki.

Comment

• fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

No ja wiem, że czytanie jest męczące, ale wróćcie się do posta #5 w tej dyskusji.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• white666
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.02
                        • 54

no tak tylko że pojawia się pytanie czy śrutujemy wszystko jak leci? palony jęczmień zarówno jak i carafe?

Comment

• mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika white666 Wyświetlenie odpowiedzi
                          no tak tylko że pojawia się pytanie czy śrutujemy wszystko jak leci? palony jęczmień zarówno jak i carafe?
                          Nie wiem jak inni ale ja palony jęczmień i słód barwiący śrutuję osobno od reszty słodów i dodaję na koniec zacierania.

Comment

• Marusia
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Mareks, kto jak kto, ale Ty to już naprawdę powinieneś dawać dobry przykład i czytać cały temat, zanim się wypowiesz

Zacytuję ten fragment postu #5, o którym DWA POSTY WYŻEJ pisał Fido, który daje odpowiedź na pytanie widniejące w tytule tematu:

Słody palone mogą dać posmak przypalenizny, jeśli wrzucisz je na początek zacierania. Stout w zasadzie ma być przypalony. Ja kiedyś wrzucałam na początku, teraz robię różnie i szczerze mówiąc nie czuję różnicy, ale to może być akurat wina mojego nosa.

Kwaśne smaki utrzymują się w stoucie dopóki nie dojrzeje, właśnie przez te słody - to normalne - po prostu nie pij zbyt wcześnie.
                            Bardziej łopatologicznie to będzie: stout z natury swojej ma mieć przypalane posmaki, zatem wrzucamy wszystkie słody palone, barwiące, carafy, jęczmienie itp. razem z resztą śruty od razu, na początku zacierania.
                            Chyba, że wolimy, żeby nasz stout niekoniecznie był super stylowy, a delikatniejszy, to wrzucamy na koniec. Tak mówi teoria - w praktyce nie zauważam różnicy.

Jak jeszcze raz ktoś się o to zapyta to się chyba powieszę
                            Last edited by Marusia; 2010-11-28, 10:17.

www.wrowar.com.pl

Comment

• Seta
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jak jeszcze raz ktoś się o to zapyta to się chyba powieszę
                              Jest na to sposób...
                              Wystarczy zaproponować... wiesz co...
                              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Marusia
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Wiem, właśnie miałam zaproponować, ale skoro już sam znalazłeś, to mogę się przygotowywać dalej do wyjazdu na Szkółkę

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X