co zrobić z brewkitem ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

co zrobić z brewkitem ?

witam,tak na wstępie .
    jako początkujący chciałem zrobić pierwszą warke z puszki,kupiłem pilsnera.później poczytałem i stwierdziłem ,ze nie ma co się z tym bawić i moje pierwsze 2 warki są zacieranie;lager i górna,kisną sobie teraz od paru dni i na razie wygląda wszystko OK.

został mi ten brewkit,czy da sie z samego zrobić piwo;czy nie wyjdzie za gorzkie i za mocne ?,chciałbym mieć piwo w granicach 4 % alkoholu .
    nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji.
    nie che kupować ekstraktu bo to ekonomicznie bez sensu,a szkoda mi tej puszki,żeby tak leżała,póki jeszcze temperaturę mam dobra w piwnicy,wykorzystałbym ja.
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

Możesz zrobić bez dodatku ale prawdopodobnie wyjdzie mocno gorzkie. Jaki to brewkit? 1,7kg? Chcesz mieć 4% alko to zrób tak do 10blg. Możesz dodać z pół kg cukru to dostaniesz koło 20l, ale pustawe w smaku będzie.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• sztetke
      • 2009.12
      • 355

dzięki,czyli raczje nie da sie tego pózniej wypić,cukier zdecydowanie odpada,więc może przy następnej warce zrobie jej więcej i nadmiar zmieszam z puszką.
      puszka coopers 1,7 kg.

Comment

• Seta
        • 2002.10
        • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
        może przy następnej warce zrobie jej więcej i nadmiar zmieszam z puszką.
        To słuszna idea. Tylko nie rób nic więcej, a słabiej. Potraktuj puszkę jak ~2kg słodu i pomniejsz o tyle recepturę. Puszkę dodaj na koniec chmielenia. Hmm... Tylko czy to w ogóle chmielić?
        Fajna sprawa jeśli planujesz np portera - łatwiej Ci będzie mieszać, filtrować itp.
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• sztetke
          • 2009.12
          • 355

a z 2 kilogramami słodu nie będe miał problemów z filtracja ?,gdzieś coś takiego przeczytałem ,że lepiej jak jest więcej słodu niż mniej.

a porter...,broń boże ,nie cierpie mocnych i gorzkawych od palonego słodu piw.

Comment

• Seta
            • 2002.10
            • 6964

Nie zrozumiałeś. Bierzesz recepturę np. z 4,2kg słodu na 12blg. Zacierasz z tylko ~2,2kg, a potem dodajesz puszkę zamiast brakujących ~2kg.

Comment

• sztetke
              • 2009.12
              • 355

nie no,zrozumiałem ,jest tak jak piszesz.i własnie czy te 2 kg slodu utworza dobrą warstwe filtracyjną,tego sie obawiam.

Comment

• Seta
                • 2002.10
                • 6964

Nie obawiajcie się Towarzyszu.

Comment

• sztetke
                  • 2009.12
                  • 355

no wiesz,wole sie zapytać.przed robieniem tych moich 2 pierwszych warek nie pytałem tylko czytałem no i miałem troche problemów.nagle gdzieś mi zniknęło 5 litrów brzeczki,baling zamiast 12 miał 15 czy 16,pózniej to zrozcieńczałem materiałerm na podpiwek,bo jakoś nie przeczytałem ,że można uzupełnić wodą.

Comment

Przetwarzanie...
                  X