Drożdże ciekłe - Wyeast

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aronjr
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 70

    Drożdże ciekłe - Wyeast

    Witam,

    Chciałbym spróbować jakieś piwo zrobione na ciekłych drożdżach. Jako, ze dziś dostałem drożdże to zastanawiam, się czy na niedziele (w sobotę było by warzenie) ruszył by starter.
    Poza tym byłbym wdzięczny za jakieś porady co do samego używania ciekłych drożdży. Gdzieś wyczytałem, ze niektórzy przełamują aktywator i od razu wlewają drożdże do brzeczki. Inni robią starter dzień przed z 1-2% roztworu extratu. Jeszcze inni lamia ampułkę juz 4-5 dni przed dodaniem do brzeczki.
    Co mnie jeszcze interesuje to co może pójść nie tak, np. jeśli za wcześnie rusza drożdże to możne rozsadzić opakowanie?

    Za pomoc z góry dziękuję.

    Pozdrawiam
    Aron's Brewery
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Podłączę się pod temat, bo właśnie miałem zakładać podobny

    Też czeka mnie rozruch moich pierwszych płynnych drożdży, więc zastanawiam się kiedy je "pęknąć". Producent pisze o 3 godzinach puchnięcia, niektórzy na forum pisali o 5-ciu dniach... Dodam, że mój szczep to London Ale, jeżeli to ma jakieś znaczenie

    I jeszcze jedno - przeraża mnie filmik obrazujący metodę "pękania" saszetki( http://www.youtube.com/watch?v=lvch2...eature=related ) - serio mam w nią tak przywalić z liścia?! Jak to zobaczyłem to stanęła mi przed oczami makabryczna wizja pękającego opakowania i drożdży spływających po ścianie...

    Pozdrawiam

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Można spokojnie "walić z liścia" Można nawet deptać - nic się saszetce nie stanie. Aktywację najlepiej rozpocząć tyle dni przed zadaniem, ile miesięcy mają drożdże - data jest u góry opakowania. Czyli: drożdże są z 09.2009 = 7 miesięcy = 7 dni przed warzeniem. Dodatkowo oczywiście zalecane jest zrobienie startera o ekstrakcie ok. 10 blg, a juz niezbędne jest to przy brzeczkach wysokoekstraktywnych.

      Jeśli saszetka spuchnie za wcześnie w stosunku do naszych planów, co się zdarza - siup ją do lodówki i tyle.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #4
        Spokojnie.

        Saszetka nie pęknie. Pęknie foliowy woreczek z pożywką.

        Ja rozgniatam saszetkę tydzień wcześniej. Jak napęcznieje to wówczas wlewam do słoika z spasteryzowaną brzeczką aby zrobić starter.
        Te kilka dni daje mi zapas, gdyby drożdże nie wystartowały szybko a starter może stać kilka dni w lodówce. Napęczniała saszetka też, jeśli ktoś wlewa bezpośrednio do brzeczki.
        Last edited by mareks; 2010-04-21, 21:06.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Zauważmy jeszcze różnicę między saszetkami typu Propagator i Activator. Porady Marusi tyczą tego pierwszego. Activator powinien być gotowy w kilka godzin, więc wystarczy go zgnieść dzień przed, a nie tydzień przed. To daje nam sensowny margines bezpieczeństwa.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • aronjr
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.05
            • 70

            #6
            Witam,

            Ja mam Propagator z drożdżami na Kölscha. Data produkcji to 22.04.2010.

            Na opakowaniu jest następująca instrukcja:
            1. Rozbić aktywator i poczekać aż spuchnie.
            2. Dodać do 2 litrów startera i poczekać 3h lub dłużej. Później dodać do brzeczki.
            Jak widać instrukcja jest dosyć uboga, szczególnie w czasy czekania.

            Z powyższych postów wnioskuje, ze mogę zrobić to w następujący sposób:

            1. Jutro rano czyli 23.04. aktywować drożdże. (1 dzień czekania jak wynika ze wzoru Marusi)
            2. 24.04. warzenie piwa i wieczorem nastawienie 2l startera.
            3. 25.04. rano dodanie startera z drożdżami do brzeczki.

            Czy może się mylę i powinienem którąś z faz przedłużyć?
            Na startera lepiej użyć cześć brzeczki czy zrobić 1-2% roztwór z extraktu?

            Pozdrawiam
            Aron's Brewery

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Dzis już rozbij, nie wiem na co wogóle czekasz????
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Dzis już rozbij, nie wiem na co wogóle czekasz????
                Jacer ma rację. Już dawno powinieneś rozbić tę saszetkę.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • aronjr
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.05
                  • 70

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dzis już rozbij, nie wiem na co wogóle czekasz????
                  Właśnie rozbiłem

                  Aron

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aronjr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Witam,

                    Ja mam Propagator z drożdżami na Kölscha. Data produkcji to 22.04.2010.
                    Gdzie zdobyłeś takie świeże drożdże ?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • aronjr
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.05
                      • 70

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      Gdzie zdobyłeś takie świeże drożdże ?
                      Witam,

                      Niestety źle podałem datę. Pomyliłem się o miesiąc. Innymi słowy data produkcji to 22.03.2010.
                      A zamawiam online ze strony: http://www.hobbybrauerversand.de/

                      Pozdrawiam
                      Aron

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X