Drożdże ciekłe - Wyeast

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aronjr
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 70

    #1

    Drożdże ciekłe - Wyeast

    Witam,

    Chciałbym spróbować jakieś piwo zrobione na ciekłych drożdżach. Jako, ze dziś dostałem drożdże to zastanawiam, się czy na niedziele (w sobotę było by warzenie) ruszył by starter.
    Poza tym byłbym wdzięczny za jakieś porady co do samego używania ciekłych drożdży. Gdzieś wyczytałem, ze niektórzy przełamują aktywator i od razu wlewają drożdże do brzeczki. Inni robią starter dzień przed z 1-2% roztworu extratu. Jeszcze inni lamia ampułkę juz 4-5 dni przed dodaniem do brzeczki.
    Co mnie jeszcze interesuje to co może pójść nie tak, np. jeśli za wcześnie rusza drożdże to możne rozsadzić opakowanie?

    Za pomoc z góry dziękuję.

    Pozdrawiam
    Aron's Brewery
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Podłączę się pod temat, bo właśnie miałem zakładać podobny

    Też czeka mnie rozruch moich pierwszych płynnych drożdży, więc zastanawiam się kiedy je "pęknąć". Producent pisze o 3 godzinach puchnięcia, niektórzy na forum pisali o 5-ciu dniach... Dodam, że mój szczep to London Ale, jeżeli to ma jakieś znaczenie

    I jeszcze jedno - przeraża mnie filmik obrazujący metodę "pękania" saszetki( http://www.youtube.com/watch?v=lvch2...eature=related ) - serio mam w nią tak przywalić z liścia?! Jak to zobaczyłem to stanęła mi przed oczami makabryczna wizja pękającego opakowania i drożdży spływających po ścianie...

    Pozdrawiam

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Można spokojnie "walić z liścia" Można nawet deptać - nic się saszetce nie stanie. Aktywację najlepiej rozpocząć tyle dni przed zadaniem, ile miesięcy mają drożdże - data jest u góry opakowania. Czyli: drożdże są z 09.2009 = 7 miesięcy = 7 dni przed warzeniem. Dodatkowo oczywiście zalecane jest zrobienie startera o ekstrakcie ok. 10 blg, a juz niezbędne jest to przy brzeczkach wysokoekstraktywnych.

      Jeśli saszetka spuchnie za wcześnie w stosunku do naszych planów, co się zdarza - siup ją do lodówki i tyle.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #4
        Spokojnie.

        Saszetka nie pęknie. Pęknie foliowy woreczek z pożywką.

        Ja rozgniatam saszetkę tydzień wcześniej. Jak napęcznieje to wówczas wlewam do słoika z spasteryzowaną brzeczką aby zrobić starter.
        Te kilka dni daje mi zapas, gdyby drożdże nie wystartowały szybko a starter może stać kilka dni w lodówce. Napęczniała saszetka też, jeśli ktoś wlewa bezpośrednio do brzeczki.
        Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-04-21, 21:06.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Zauważmy jeszcze różnicę między saszetkami typu Propagator i Activator. Porady Marusi tyczą tego pierwszego. Activator powinien być gotowy w kilka godzin, więc wystarczy go zgnieść dzień przed, a nie tydzień przed. To daje nam sensowny margines bezpieczeństwa.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • aronjr
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.05
            • 70

            #6
            Witam,

            Ja mam Propagator z drożdżami na Kölscha. Data produkcji to 22.04.2010.

            Na opakowaniu jest następująca instrukcja:
            1. Rozbić aktywator i poczekać aż spuchnie.
            2. Dodać do 2 litrów startera i poczekać 3h lub dłużej. Później dodać do brzeczki.
            Jak widać instrukcja jest dosyć uboga, szczególnie w czasy czekania.

            Z powyższych postów wnioskuje, ze mogę zrobić to w następujący sposób:

            1. Jutro rano czyli 23.04. aktywować drożdże. (1 dzień czekania jak wynika ze wzoru Marusi)
            2. 24.04. warzenie piwa i wieczorem nastawienie 2l startera.
            3. 25.04. rano dodanie startera z drożdżami do brzeczki.

            Czy może się mylę i powinienem którąś z faz przedłużyć?
            Na startera lepiej użyć cześć brzeczki czy zrobić 1-2% roztwór z extraktu?

            Pozdrawiam
            Aron's Brewery

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Dzis już rozbij, nie wiem na co wogóle czekasz????
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                Dzis już rozbij, nie wiem na co wogóle czekasz????
                Jacer ma rację. Już dawno powinieneś rozbić tę saszetkę.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • aronjr
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.05
                  • 70

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  Dzis już rozbij, nie wiem na co wogóle czekasz????
                  Właśnie rozbiłem

                  Aron

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10795

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aronjr
                    Witam,

                    Ja mam Propagator z drożdżami na Kölscha. Data produkcji to 22.04.2010.
                    Gdzie zdobyłeś takie świeże drożdże ?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • aronjr
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.05
                      • 70

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                      Gdzie zdobyłeś takie świeże drożdże ?
                      Witam,

                      Niestety źle podałem datę. Pomyliłem się o miesiąc. Innymi słowy data produkcji to 22.03.2010.
                      A zamawiam online ze strony: http://www.hobbybrauerversand.de/

                      Pozdrawiam
                      Aron

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Piotr7
                        drożdże dla początkującego
                        Piotr7
                        Witam!
                        Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                        Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                        2024-12-09, 13:24
                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 09:28
                      • etman
                        Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                        etman
                        Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                        White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                        Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                        2024-11-23, 18:56
                      • etman
                        Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
                        etman
                        Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                        Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

                        Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
                        2024-10-29, 21:38
                      • SwinskiRyjek
                        Bobik słodowany
                        SwinskiRyjek
                        Viking Malt toto oferuje pod nazwą handlową "Sprau" jako dodatek do zasypu mający znacznie podkreślić i uwypuklić aromaty i smaki chmielowe.

                        To takie ziarna wielkości grochu, przyjeżdżają w postaci nieco złamanej. Są dość twarde. Trzeba ześrutować i pomęczyć...
                        2025-02-13, 18:23
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...