Witam,
Chciałbym spróbować jakieś piwo zrobione na ciekłych drożdżach. Jako, ze dziś dostałem drożdże to zastanawiam, się czy na niedziele (w sobotę było by warzenie) ruszył by starter.
Poza tym byłbym wdzięczny za jakieś porady co do samego używania ciekłych drożdży. Gdzieś wyczytałem, ze niektórzy przełamują aktywator i od razu wlewają drożdże do brzeczki. Inni robią starter dzień przed z 1-2% roztworu extratu. Jeszcze inni lamia ampułkę juz 4-5 dni przed dodaniem do brzeczki.
Co mnie jeszcze interesuje to co może pójść nie tak, np. jeśli za wcześnie rusza drożdże to możne rozsadzić opakowanie?
Za pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Aron's Brewery
Chciałbym spróbować jakieś piwo zrobione na ciekłych drożdżach. Jako, ze dziś dostałem drożdże to zastanawiam, się czy na niedziele (w sobotę było by warzenie) ruszył by starter.
Poza tym byłbym wdzięczny za jakieś porady co do samego używania ciekłych drożdży. Gdzieś wyczytałem, ze niektórzy przełamują aktywator i od razu wlewają drożdże do brzeczki. Inni robią starter dzień przed z 1-2% roztworu extratu. Jeszcze inni lamia ampułkę juz 4-5 dni przed dodaniem do brzeczki.
Co mnie jeszcze interesuje to co może pójść nie tak, np. jeśli za wcześnie rusza drożdże to możne rozsadzić opakowanie?
Za pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Aron's Brewery
Comment