pszeniczne na dolnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    #1

    pszeniczne na dolnej fermentacji

    jutro zamierzam zrobić pierwsze pszeniczne,mam drożdże dedykowane,ale chciałem na początek zrobić je na lagerowych drożdżach (mam dzisiaj zebrana gęstwie).
    czego się spodziewać po takiej modyfikacji?.pewnie dłuższego fermentowania,brak bananów i goździków,no i czy ma to sens ?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Zrobisz lagera i tyle.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • sztetke
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 355

      #3
      no,ale czy będzie miał jakieś inne cechy niż na słodzie jęcznmiennym ?.smak,zapach,piane-takie rzeczy.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Nie, do lagerów dodaje się czasami pszeniczny do poprawy piany. Piana pewnie będzie lepsza i tyle.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #5
          Kiedyś coś takiego zrobiłem http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=137
          Było znacząco inne niż klasyczny pils ale znakomite. Piany wcale nie miało większej bo było zacierane z przerwą ferulikową i z białkową właśnie po to aby nie miało piany przy dużym nagazowaniu.
          Zrób - będziesz zadowolony.

          Edit: A profil byś wypełnił, dobrze jest to na tym forum widziane.
          Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-04-22, 20:35.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • chmielakikrasnystaw
            Chmielaki Krasnostawskie 2019
            chmielakikrasnystaw
            KONSUMENCKI KONKURS PIW
            49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
            PIWA ZGŁOSZONE

            Piwa dolnej fermentacji:
            Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
            1. Primator Pumpa – Pivovar...
            2019-08-07, 12:51
          • chmielakikrasnystaw
            2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie
            chmielakikrasnystaw
            KONSUMENCKI KONKURS PIW
            48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
            Piwa zgłoszone do Konkursu

            Piwa dolnej fermentacji:
            Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
            1. Birell Lager...
            2018-08-09, 12:21
          • Javox
            Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
            Javox
            Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
            Chmiela: Marynka, Lubelski.

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
            Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
            Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
            2024-11-11, 15:02
          • Pancernik
            Zakopane, Na Gubałówkę 7, Browar Gwarno
            Pancernik
            Ech, żaden z browar-bizowych ceprów jeszcze nie założył nowego wątku...?
            Jadąc na początku września w słowackie Tatry specjalnie zmusiłem się do wjechania do Zakopanego, żeby obejrzeć ten przybytek.
            Browar restauracyjny mieści się w jednym z kluczowych punktów narodowego...
            2023-09-27, 09:09
          • bastion
            Ukraina, Ivano - Frankivsk, Sacharowa 23, Molfar Brewery. [ Bez wyszynku]
            bastion
            Kolejny browar rzemieślniczy w Ivano- Frankivsku. O ile trafienie do innych nie było łatwe, to ten już całkowicie jest zakonspirowany. Dawne zakłady na pierwszy wygląd puste ukrywają w swoich trzewiach kilka firm, które nie bardzo chcą się pochwalić swoim istnieniem na jakichkolwiek reklamach...
            2022-12-03, 19:37
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...