Chipsy dębowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aronjr
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 70

    #1

    Chipsy dębowe

    Witam,

    Zaopatrzyłem się ostatnio w Chipsy dębowe - Medium Toast, aby spróbować dodać trochę aromatu dębowej beczki. Jako, ze Kölsch właśnie jest na burzliwej to pomyślałem sobie, czy by nie zadać go owymi chipsami. Pytanie tylko jak przygotować takie Chipsy, bo jak mniemam dodaje się przy przelaniu na cicha.

    Ma ktoś doświadczenia z takimi dodatkami? Trzeba jakoś sparzyć/namoczyć/przegotować je przed dodaniem?
    No i jeszcze pytanie ile ich dodać, niby na 10l wina dodaje się 5-30g.

    Pozdrawiam
    Aron
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aronjr
    Jako, ze Kölsch właśnie jest na burzliwej to pomyślałem sobie, czy by nie zadać go owymi chipsami.
    Niewiem jak sie stosuje chipsy ale Kölsch o smaku dębiny
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • przemo70
      † 1970-2019 Piwosz w Raju
      • 2007.05
      • 1501

      #3
      W siateczkę i do fermentora na cichą.Do koelscha raczej nie pasują ale każdy może eksperymentować
      Save water, drink beer ...

      http://www.parowozy.com.pl/
      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

      Comment

      • aronjr
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.05
        • 70

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
        W siateczkę i do fermentora na cichą.Do koelscha raczej nie pasują ale każdy może eksperymentować
        No może i nie pasuje, ale właśnie takie mam w fermentatorze, następne będzie Lambc Kriek wiec chyba jeszcze gorzej. Po prostu ciekawi mnie efekt takiego zabiegu. A za Kölschem i tak nie przepadam, zrobiłem bo jest na liście piw, które chciałbym spróbować uwarzyć.

        A jakaś z sterylizacja potrzebna?

        Pozdrawiam
        Aron

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aronjr
          No może i nie pasuje, ale właśnie takie mam w fermentatorze, następne będzie Lambc Kriek wiec chyba jeszcze gorzej. Po prostu ciekawi mnie efekt takiego zabiegu. A za Kölschem i tak nie przepadam, zrobiłem bo jest na liście piw, które chciałbym spróbować uwarzyć.

          A jakaś z sterylizacja potrzebna?

          Pozdrawiam
          Aron
          Co się tak chłopie uparłeś z tymi chipsami? jak będziesz warzył np stouta to wtedy wrzuć, uwarz jednego z chipsami a drugiego bez i zobaczysz jaki jest efekt. Ja wrzucałem bez sterylizacji, chipsy w siatę i do fermentora
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • aronjr
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.05
            • 70

            #6
            Witam,

            Postanowiłem jednak, że rozdzielę tego Kölscha przy przelewaniu na cichą na dwa fermentatory i jednego zadam chipsami aby móc sobie później porównać.

            Pozdrawiam
            Aron

            Comment

            • tmspoko
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.09
              • 207

              #7
              Witaj. Jakby co to na stronie CP przy tych chipsach stoi: "Uwaga - Przed użyciem płatki należy bezwzględnie wyparzyć korzystając np. z muślinowej siateczki powszechnie używanej do chmielenia." Pozdrawiam
              TMspoko

              Comment

              • aronjr
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.05
                • 70

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tmspoko
                Witaj. Jakby co to na stronie CP przy tych chipsach stoi: "Uwaga - Przed użyciem płatki należy bezwzględnie wyparzyć korzystając np. z muślinowej siateczki powszechnie używanej do chmielenia." Pozdrawiam
                Witam,

                Dzięki za podpowiedz, właśnie o takie instrukcje mi chodziło.

                Pozdrawiam
                Aron

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Petitpierre
                  Amber, Po Godzinach - Woodside
                  Petitpierre
                  Do tej pory nie było wątku, a tu już na mignęła druga warka.

                  Imperial Porter 9zł 0,33, 4 sztuki na Żabkę w składzie łuska kakao, chipsy dębowe-ale nie zdominowały, aframon=rajskie ziarna, przyzwoite parametry 26 i 10,5

                  Warka nr 1, degustowana 06.01.2021,

                  Piana...
                  2023-01-18, 12:24
                • RomaNzRumunii
                  Kolsch temperatura fermentacji
                  RomaNzRumunii
                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                  2023-11-25, 21:07
                • darekd
                  Früh [Schreckenskammer], Kölsch
                  darekd
                  Schreckenskammer to dawny koloński browar, którego historia sięgać ma średniowiecza a kres przynosi II wojna, kiedy budynek browaru uległ zniszczeniu w wyniku alianckich nalotów. Na jego miejscu powstał dworzec autobusowy. Przedwojenni właściciele otrzymali nieruchomość w innym miejscu,...
                  2021-12-02, 23:25
                • Petitpierre
                  Bojanowo, Bojan Porter Karaibski
                  Petitpierre
                  Piwo Jubileuszowe, 24blg, 8,5vol, 16 miesięcy leżakowania, potem prażone wiórki kokosowe i chipsy dębowe moczone w rumie i w bourbon'ie. Oba nie podane, obstawiam trunki niskiej półki. Na razie w Lidl'u za 6zł.

                  Bounty albo Malibu w oddali majaczy melasowy rum, bourbon'a ani portera...
                  2021-09-23, 14:23
                • Javox
                  Northern Monk, House of the Trembling Madness
                  Javox
                  Piwo w stylu Kölsch z alko 5.0%

                  Dodatki agawy i brzoskwini.

                  Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                  Lacing - trochę było.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - złoto.
                  Aromat - cytrusy cukierkowe.
                  Smak - słodkawe, cytrusy, cukierkowe aromaty,...
                  2025-01-17, 17:33
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...