Piwo Grodziskie - Receptura i modyfikacje

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aronjr
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 70

    Piwo Grodziskie - Receptura i modyfikacje

    Witam,

    Jako, że zostało mi trochę słodu wędzonego z ostatniego roku postanowiłem w końcu coś z tym zrobić. Rauchbier jest na dolnej fermentacji wiec nawet nie ma się co przymierzać. Wertując trochę po forum odkryłem piwo grodziskie.

    Receptura jaka znalazłem to:

    - słód wędzony Weyermann 1,5 kg,
    - słód pszeniczny jasny Weyermann 1,0 kg,
    - chmiel aromatyczny Lubelski (granulat) 50 g,
    - drożdże Safbrew S-33 10 g,

    Niestety mam pewien problem a nawet dwa.

    1. Nie znalazłem niestety czasów, temperatur zacierania i rozkładu chmielu czyt. czasu gotowania.
    Mógłby ktoś poratować jakaś dokładniejszą receptura?

    2. O ile dobrze kojarzę to mam tylko 1kg słodu wędzonego i szkoda wydawać mi kasy na nowe zamówienie bo ostatnio akurat robiłem większe zakupy piwowarskie.
    Pytanie jest czy po prostu dorzucić 0,5kg pilzneńskiego czy zredukować ilość otrzymanego piwa, a zachować stosunek słodów? A może i tak w smaku/smaku dodanie pilzneńskiego nie będzie wyczuwalne?

    Poza tym mym czytałem, że filtracja jest dość ciężka. Ma ktoś jakieś własne spostrzeżenia co do filtracji?

    Pozdrawiam
    Aron
    Last edited by Seta; 2010-05-01, 07:57. Powód: literówka w temacie
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Wyszukiwarka nie gryzie.

    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • aronjr
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.05
      • 70

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Dzięki za linka, dokładnie taka sama frazę dałem w wyszukiwarce ale zamiast konkretnych postów wywalił mi listę tematów, a przejście przez wszystkie strony "Twojego warzenia" zajęło by mi tygodnie. Chyba będę musiał zerknąć w opcje wyszukiwarki.

      Pozdrawiam
      Aron

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Wyszukiwanie złożone a później zaznaczasz Twoje warzenie. Sam tam opisałem kilka Grodziszy.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Chmielo
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.01
          • 128

          #5
          Podłączę się pod temat. Planuję wreszcie uwarzyć moje pierwsze grodziskie (zestaw BA) i mam pytanie. W instrukcji podano: "dolać gorącej wody" - jak gorąca ma być ta woda? Dla jednego gorąca to może być 90*, dla innego 60*.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            75 stC będzie dobrze.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Chmielo
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.01
              • 128

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              75 stC będzie dobrze.
              Dzięki. Przeczytałem cały Twój temat w "Twoim warzeniu" i tej jednej informacji nie znalazłem. Z kolei Browarbizowa wyszukiwarka coś gryzie się z moim kompem. Zatem jutro stawiam gar na palnik!

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Tu możesz poczytać jak to robili w Grodzisku. Plik w pdf.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Chmielo
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.01
                  • 128

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tu możesz poczytać jak to robili w Grodzisku. Plik w pdf.
                  O ja głupia ci... koszyczka zapomniałam. Przecież mam ten artykuł w wersji papierowej. Tak to się robi z człowiekiem - szuka po internecie a zapomina o tradycyjnych nośnikach.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X