Witam,
Jako, że zostało mi trochę słodu wędzonego z ostatniego roku postanowiłem w końcu coś z tym zrobić. Rauchbier jest na dolnej fermentacji wiec nawet nie ma się co przymierzać. Wertując trochę po forum odkryłem piwo grodziskie.
Receptura jaka znalazłem to:
- słód wędzony Weyermann 1,5 kg,
- słód pszeniczny jasny Weyermann 1,0 kg,
- chmiel aromatyczny Lubelski (granulat) 50 g,
- drożdże Safbrew S-33 10 g,
Niestety mam pewien problem a nawet dwa.
1. Nie znalazłem niestety czasów, temperatur zacierania i rozkładu chmielu czyt. czasu gotowania.
Mógłby ktoś poratować jakaś dokładniejszą receptura?
2. O ile dobrze kojarzę to mam tylko 1kg słodu wędzonego i szkoda wydawać mi kasy na nowe zamówienie bo ostatnio akurat robiłem większe zakupy piwowarskie.
Pytanie jest czy po prostu dorzucić 0,5kg pilzneńskiego czy zredukować ilość otrzymanego piwa, a zachować stosunek słodów? A może i tak w smaku/smaku dodanie pilzneńskiego nie będzie wyczuwalne?
Poza tym mym czytałem, że filtracja jest dość ciężka. Ma ktoś jakieś własne spostrzeżenia co do filtracji?
Pozdrawiam
Aron
Jako, że zostało mi trochę słodu wędzonego z ostatniego roku postanowiłem w końcu coś z tym zrobić. Rauchbier jest na dolnej fermentacji wiec nawet nie ma się co przymierzać. Wertując trochę po forum odkryłem piwo grodziskie.
Receptura jaka znalazłem to:
- słód wędzony Weyermann 1,5 kg,
- słód pszeniczny jasny Weyermann 1,0 kg,
- chmiel aromatyczny Lubelski (granulat) 50 g,
- drożdże Safbrew S-33 10 g,
Niestety mam pewien problem a nawet dwa.
1. Nie znalazłem niestety czasów, temperatur zacierania i rozkładu chmielu czyt. czasu gotowania.
Mógłby ktoś poratować jakaś dokładniejszą receptura?
2. O ile dobrze kojarzę to mam tylko 1kg słodu wędzonego i szkoda wydawać mi kasy na nowe zamówienie bo ostatnio akurat robiłem większe zakupy piwowarskie.
Pytanie jest czy po prostu dorzucić 0,5kg pilzneńskiego czy zredukować ilość otrzymanego piwa, a zachować stosunek słodów? A może i tak w smaku/smaku dodanie pilzneńskiego nie będzie wyczuwalne?
Poza tym mym czytałem, że filtracja jest dość ciężka. Ma ktoś jakieś własne spostrzeżenia co do filtracji?
Pozdrawiam
Aron
Comment