Angielski Mild

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mmarek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.05
    • 2

    Angielski Mild

    Zamierzam uwarzyć Mild-a czy ktoś z Piwowarów miał już doświadczenie w warzeniu tego stylu piwa?
    Czy słodem bazowym do zrobienia piwa w stylu Mild
    może być Pale Ale Maris Otter czy użyć słodu Mild dostępnego TU
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Słód mild będzie najlepszy, ale spokojnie możesz wykorzystać zwykły pale. Jeśli weźmiesz pale, musisz po prostu dodać trochę więcej słodów ciemnych ( przy dałbym ok. 10-15% jakiegoś kryształowego w okolicach 150 EBC i jakieś 2% czekoladowego). Skorzystaj po prostu z jakiegoś kalkulatora receptur, żeby uzyskać odpowiednią barwę.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      #3
      Wg. tego co pisze na Homebrewing.pl słód mild ma więcej białka niż pale ale, ale wyższą siłę diastyczną. Pytanie czy dotyczy to słodu Muntonsa czy wszystkich mild (np. Fawcett)?

      [edit] Wg. wiki piwo.org mildy maja niższą ekstraktywność.
      Last edited by e-prezes; 2015-01-09, 12:32.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Archeolog tygodnia.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Przetwarzanie...
        X