Style piw - wzorce i receptury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebanek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.02
    • 178

    Style piw - wzorce i receptury

    Jako ciągle uczący się młody piwowar często przeglądam różne strony internetowe, z których chcę się czegoś dowiedzieć. I zastanawiają mnie między innymi duże rozbieżności pomiędzy wzorcami stylów piw a spotykanymi recepturami, jak i pomiędzy składami surowców na piwo w tym samym stylu w różnych źródłach - sklepach.
    Pierwszy z brzegu przykład - Alt. Według BJCP (wg. nadych na piwo.org): "Typowo tworzone na słodzie pilzeńskim i zabarwiane palonym słodem albo słodem ciemnym karmelowym. Może zawierać małe ilości słodu monachijskiego i wiedeńskiego. Chmiele szlachetne. Przeważnie fermentowane przy użyciu mocno odfermentowujących drożdży dolnej fermentacji."
    Skład zestawu na Alta wg. BA:
    - słód monachijski typ I Weyermann 4,3 kg,
    - chmiel aromatyczny Lubelski 100g (granulat),
    - drożdże Safbrew S-33 10g,
    - wskazówki do warzenia.
    Skłąd zestawu na Alta wg. CP:
    •Słód monachijski 3,7 kg
    •Słód karmelowy jasny 0,3 kg
    •Chmiel Marynka, granulat, 50 g
    Zalecane drożdże: Safbrew S-33, German Ale

    Ja rozumiem, że mogą być różne sposoby na dany styl, ale spotykane rozbieżności są chyba na tyle duże (pi razy oko IBU razy 2), że zastanawiam się czy rzeczywiście ma z nich powstać piwo w tym samym stylu, o zgodności w stosunku do opisu BJCP nie wspominając. O co tu chodzi???
  • aMarcin
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.08
    • 152

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja rozumiem, że mogą być różne sposoby na dany styl, ale spotykane rozbieżności są chyba na tyle duże (pi razy oko IBU razy 2), że zastanawiam się czy rzeczywiście ma z nich powstać piwo w tym samym stylu, o zgodności w stosunku do opisu BJCP nie wspominając. O co tu chodzi???
    Ja myślę, że może powstać, np. BJCP podaje dla Northern German Altbier IBU 25-40, a dla Dusseldorf Altbier IBU 35-50, podobnie to wygląda z dwoma wersjami Brown Ale.

    Comment

    • cyfronik
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.11
      • 11

      #3
      No cóż. Coraz częściej odnoszę wrażenie, że opisy z BJCP to amerykańskie wyobrażenie o europejskich piwach, ale tylko wyobrażenie. Nastawy zbyt gęste i za duże chmielenie.
      A z drugiej strony to dany styl piwny może mieć dużą rozpiętość. Wspomniany przez ciebie Düsseldorf Altbier... Kalibracyjny Diebels jest piwem dość ciemnym (ale nie całkiem czarnym i nieprzeźroczystym). Natomiast także kalibracyjny Schlösser Alt jest już piwem praktycznie jasnym (No przynajmniej przez butelkę, bo na razie oczekuje na swoją kolej na konsumpcję). Tak samo ma się sprawa z innymi stylami. Rozpiętość kolorystyczna jest bardzo duża w ramach jednego stylu.
      Co do oferty rodzimych sklepów.... Sam osądź.
      Ja jako szczecinianin proponuję ci wycieczkę do Schwedt. Tam w głupim Realu znajdziesz więcej gatunków piw, niż w całym Szczecinie. Diebels'a też.
      Pozdrawiam

      Comment

      • jaozyrys
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 154

        #4
        Schwedt... Będąc u kolegi w Szczecinie też sobie zrobiliśmy tam spontaniczną wycieczkę, niestety przez szybę kasy nocnej stacji benzynowej wybraliśmy w ciemno... skrzynkę Sternburg Radler już w drodze, kolega rzucił żartem abym sprawdził czy to nie jakiś alkoholfrei, a tam...

        Ein mixgetrank auf 50% zitronenlimonade und 50% extraktbier. 2,4% alc.

        to się nazywa fart nie polecam

        Comment

        • cyfronik
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.11
          • 11

          #5
          No to pech jak cholera, bo akurat z browaru Sternburg genialny jest Export. W pierwszej dziesiątce pod względem sprzedaży w Niemczech. Jedno z moich ulubionych piw. Ma swoją stronę na angielskojęzycznej wikipedii.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyfronik Wyświetlenie odpowiedzi
            No to pech jak cholera, bo akurat z browaru Sternburg genialny jest Export. W pierwszej dziesiątce pod względem sprzedaży w Niemczech. Jedno z moich ulubionych piw. Ma swoją stronę na angielskojęzycznej wikipedii.
            Ma tez swoją stronę na browar.biz (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=29263) i opinie raczej zniechęcają. Zaś wielkość sprzedaży to już zupełnie beznadziejna rekomendacja...

            Comment

            • cyfronik
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.11
              • 11

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Ma tez swoją stronę na browar.biz (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=29263) i opinie raczej zniechęcają.
              Wiele piw jest w bazie browar.biz, niewiele ma swoje angielskojęzyczne strony na wikipedii.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Zaś wielkość sprzedaży to już zupełnie beznadziejna rekomendacja...
              Żal mi ciebie. Rozumiem, że przez swój nieprzejednany nonkonformizm nie pijasz także np. Bitburgera (3 miejsce), Warsteinera (4), czy Paulanera (8).

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyfronik Wyświetlenie odpowiedzi
                No cóż. Coraz częściej odnoszę wrażenie, że opisy z BJCP to amerykańskie wyobrażenie o europejskich piwach, ale tylko wyobrażenie. Nastawy zbyt gęste i za duże chmielenie.
                A z drugiej strony to dany styl piwny może mieć dużą rozpiętość. Wspomniany przez ciebie Düsseldorf Altbier... Kalibracyjny Diebels jest piwem dość ciemnym (ale nie całkiem czarnym i nieprzeźroczystym). Natomiast także kalibracyjny Schlösser Alt jest już piwem praktycznie jasnym (No przynajmniej przez butelkę, bo na razie oczekuje na swoją kolej na konsumpcję). Tak samo ma się sprawa z innymi stylami. Rozpiętość kolorystyczna jest bardzo duża w ramach jednego stylu.
                Co do oferty rodzimych sklepów.... Sam osądź.
                Ja jako szczecinianin proponuję ci wycieczkę do Schwedt. Tam w głupim Realu znajdziesz więcej gatunków piw, niż w całym Szczecinie. Diebels'a też.
                Pozdrawiam
                Odnośnie Diebelsa. Kilka lat temu spotkałem jednego Niemca z Dusseldorfu, rozmowa zeszła na piwo. Ja mu mówię, że Dusseldorf znany jest z alta, a on na to jakiego alta piłem. Ja na to, że Diebelsa. Odpowiedzią było parsknięcie śmiechem i spojrzenie pełne politowania. Wytłumaczyłem mu, że po prostu nic innego nie ma w Polsce, ale miał fatalne zdanie o tym piwie.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyfronik Wyświetlenie odpowiedzi
                Żal mi ciebie. Rozumiem, że przez swój nieprzejednany nonkonformizm nie pijasz także np. Bitburgera (3 miejsce), Warsteinera (4), czy Paulanera (8).
                No nie da się ukryć, że rarytasów to nie wymieniłeś.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • cyfronik
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.11
                  • 11

                  #9
                  Ty Kopyr jesteś Alfą i Omegą. Ty wiesz zawsze najlepiej. Bittburger i Warstainer są piwami kalibracyjnymi w kilku organizacjach, ale TY wspaniały Kopyrze wiesz lepiej. Nic tam, że na All About Beer Bittburger to klasyk stylu, Ty Wspaniały znasz lepsze rarytasy. Daj sobie szansę i nie komentuj każdego mojego posta.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyfronik Wyświetlenie odpowiedzi
                    Żal mi ciebie. Rozumiem, że przez swój nieprzejednany nonkonformizm nie pijasz także np. Bitburgera (3 miejsce), Warsteinera (4), czy Paulanera (8).
                    Mi Ciebie nie żal, ale mnie śmieszysz. Z polskich piw też pijesz tylko te, które najlepiej się sprzedają?
                    W ogóle skąd te dane? Stąd? Czyli Oettinger to napój bogów?
                    I jakoś Sternburga nie widzę... Monitor mi się popsuł?

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyfronik Wyświetlenie odpowiedzi
                      Daj sobie szansę i nie komentuj każdego mojego posta.
                      Wrzuć to sobie w sygnaturkę, żebym nie zapomniał.

                      A tak serio, to nie wiedziałem, że sobie nie życzysz, abym komentował Twoje posty.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10863

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyfronik Wyświetlenie odpowiedzi
                        (...)W pierwszej dziesiątce pod względem sprzedaży w Niemczech. Jedno z moich ulubionych piw. (...).
                        Czy ilość sprzedanego piwa jest dla ciebie wyznacznikiem dobrego piwa? Jeżeli tak, nie mam więcej pytań i rozumiem twoje zatrzetrzewienie w tym temacie.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • cyfronik
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.11
                          • 11

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wrzuć to sobie w sygnaturkę, żebym nie zapomniał.

                          A tak serio, to nie wiedziałem, że sobie nie życzysz, abym komentował Twoje posty.
                          Kiedyś Cię szanowałem, za wiedzę i życiową mądrość. Nie zawsze musisz mieć rację, i ostatnie słowo, daj sobie prawo do pomyłki.
                          Co do moich postów. Komentuj, powalaj celną krytyką, raź inteligentną ripostą, ale rób to gdy masz rację i Twoich wywodów nie podważają fakty (vide Bittburger).

                          Comment

                          • cyfronik
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2008.11
                            • 11

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czy ilość sprzedanego piwa jest dla ciebie wyznacznikiem dobrego piwa? Jeżeli tak, nie mam więcej pytań i rozumiem twoje zatrzetrzewienie w tym temacie.
                            Coście się czepili tej ilości sprzedaży? Podałem to jako ciekawostkę.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Jeśli chodzi o przepisy na stronie CP to warto zwrócić uwagę na zdanie ze strony głównej zestawów:
                              "W tym dziale proponujemy zestawy surowców dla piwowarów warzących z procesem zacierania. Zestawy zostały przygotowane przez piwowarów Centrum Piwowarstwa i stanowią naszą interpretację danych stylów."

                              A co do BJCP - na podstawie moich własnych doświadczeń degustacyjnych mogę stwierdzić, że BJCP jako ogólny miernik stylów się sprawdza, ale nie należy się go kurczowo trzymać.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-05-18, 10:42.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X